Son Konu

Alerjik Rinit (Saman Nezlesi)

yasuo

Yeni Üye
Katılım
14 Şub 2021
Mesajlar
84,876
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


*Allerji ne demektir? Allerji vücuda giren veya temas eden bir maddeye karşı vücudun kendine zarar verecek derecede reaksiyon göstermesidir. Bu reaksiyonlar normal düzeyde olursa vücudu korumak içindir. Ancak allerjik kişilerde reaksiyonlar zararlı olacak derecede fazladır. Burun bu tür allerjik reaksiyonlardan en çok etkilenen organdır.

*Bir çocuk nasıl allerjik olabilir? Allerji bulaşıcımıdır? Allerjinin genetik bir yatkınlığı vardır ve her yaşta başlayabilir. Allerji bulaşıcı değil ve her zaman aile fertlerin bir veya bir kaçında allerji hikayesi mevcuttur.

*Allerji nasıl ortaya çıkıyor? Allerjen dediğimiz allerji yapan madde vücuda girmesinden 2-3 dakika sonra Histamin dediğimiz madde salgılanır. 15 dakika içinde maksimum seviyeye ulaşır. Allerji her zaman olabileceği gibi, sadece belli mevsimlerde de görülebilir. Mevsimsel olan allerjik rinite "saman nezlesi" denir.

*Rinit nedir? Burun içini döşeyen mukozanın her türlü iltihabına Rinit denir. Eğer bu iltihaba allerjik faktörler neden olmuşsa buna allerjik rinit denir.

*Allerjik Rinit bulguları nelerdır? Hangi hastalıklara neden olabilir? Allrjik rinitin en belirgin bulguları "burun akıntısı", "burun kaşıntısı" ve "hapşırıktır". Bunların yanı sıra burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, boğazda gıcık, sürekli geniz temizlemeye çalışmak ve kronik öksürük sık görülen diğer bulgulardır. Ayrıca allerjik riniti olan çocuklarda sık tekrarlayan orta kulak problemleri, sık tekrarlayan ve kronikleşen sinüzit, burunda et büyümesi dediğimiz polip, astım ve cilt reaksiyonları sık görülen hastalıklardır.

*Neler allerjik rinit yapar? Allerji yapabilecek bilinen ya da bilinmeyen çok sayıda faktör var. En çok görüneneler arasında ev tozu akarları (mite'lar), polenler, küf mantarları, bazı yiyecekler (süt, yumurta, çilek vs.) ve ev hayvanları sayılabilir.

*Allerjik rinit tanısı nasıl konulur? Allerjik rinit tanısında en önemli konu hastanın anlattıkları (anamnez) ve muayene bulgularıdır. Bu bulgulara göre allerji teşhisi düşünülüyorsa o hasta allerjik olarak kabul edilir ve allerji testleri normal çıksa dahi allerji tedavisi başlanılır.

*Muayene bulguları nelerdir? Allerjik rinitli hastanın muayenesinde burun skıntısı direkt olarak görülür. Ayrıca burun içine  soluk renk, saydam salgı artışı, ödem (şişlik), eğer varsa polipler (et büyümesi) ve göz altında morluklar görülür. Burun içinin görüntüsü bazen hastanın şıkayetlerini dinlemeden bile teşhis koydurucudur. Ağız içinden bakıldığında ise geniz akıntı ve farenjit görülebilir.

*Ne gibi tetkikler yapılabilir? Muayene sırasında allerjiden şuphelendiğinde en sık uygulanan tetkik deri testidir. Ancak bu testlerin negatif çıkması hastada allerji olmadığını göstermez. Deri testlerinde çalışılmayan bir allerjene reaksiyon olma ihtimali vardır veya bir allerjenin ciltten girdiğinde allerji yapmayıp solunumla girdiğinde allerji yapıyor ihtimalı vardır. Bu nedenle allerji tanısında ve tedavinin başlamasında hem  muayene hem Laboratuar  bulgular önemlidir.

*Tanı için deri testi yeterlimi,  bu test kimlere uygulanabilir? Tanı için laboratuvar olarak deri testi yeteli değildir. Deri testi dışında kanda IgE, ECP ve nazal smear dediğimiz testler yapılabilir. Bu  testler her yaştaki çocuklara yapılabilir fakat en ideali ve en erken 2 yaş sonrası çocuklara uygulanması uygundur.

*Allerjik rinitin tedavisi nasıldır? Allerjik rinit tedavisinde 3 kategori vardır.

1-Allerji yapan maddeden uzak durmak

2-İlaç tedavisi

3-immünoterapi (aşı tedavisi)


 
Üst Alt