Son Konu

Çocuğunuzun arkadaşa ihtiyacı olduğunu unutmayın!

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Evladınızın arkadaşa gereksinimi olduğunu unutmayın!

Sevgili Ana Pederler,

Evladınızın sağlıklı ve mesrur büyümesi için elinizden gelen ilgiyi gösterirken, evladınızın içtimaî muhtaçlıklarını da göz önünde bulundurmanız gerekir. Evladın birinci içtimaî etrafı ailesidir. İnsan toplumsal bir varlık olarak evvel ailesinde içtimaî becerileri gelişmeye başlar. Daha sonra ise arkadaşlarıyla olan ilgilerinde içtimaî becerilerini geliştirir. Evladın toplumsallaşabilmesi için arkadaş muhtaçlığı en az beslenme kadar kıymetlidir.

Bu muhtaçlığı ana peder olarak "çocuğunuzun arkadaşı üzere davranarak" karşılamanız mümkün değil. Zira siz ana babasısınız. Velhasıl evladınızın gerçek arkadaşa gereksinimi vardır. Bunu telafi etmek için evladınıza mütemadi oyuncak ve teknolojik ekipman almanız da ehliyetli olmayacaktır. Zira bu muhtaçlığın noktasını hiç oyuncak dolduramaz. Evladınızın bu muhtaçlığının ne kadar kıymetli olduğunun farkına varmanız ve evladınızın arkadaşlarıyla hengam geçirmesine fırsat vermeniz gerekir.

Günümüzün en büyük meselesi toplumsal etrafın değişmesi, evlatların oyun yerlerinin azalması, evlatların gizli sahalara yaşamak zorunda olmaları ve en kıymetlisi dışarıda evlatları bekleyen tehlike nedeniyle duyduğumuz tasa. Bu tasaların yansız olmadığını basında çıkan haberlerden anlıyoruz. Bu bahiste ana pederlerin tasalarını anlıyorum. Öteki taraftan kendi çocukluğumuzu hatırladığımızda ne kadar özgür olduğumuzu, dışarıda saatlerce arkadaşlarımızla oynadığımızı düşününce bugünün evlatlarına ne kadar haksızlık ettiğimizi anlayabiliyoruz.

Evlatlarımızın sağlıklı gelişebilmesi, vücutlarında birken ziyade enerjiyi atabilmeleri, öz inançlarını geliştirebilmeleri için evlatların dışarıda hareketli oyunlar oynaması gerekiyor. Başka taraftan kimi evlatların bırakın dışarıda bir arkadaş kümesiyle oynamasını, tek bir arkadaşı bile olmayabiliyor. Şayet bu evlatlar mektebe da gitmese külliyen izole bir hayat yaşamış olacaklar.

Bu nedenle ana peder olarak en büyük hizmetiniz ne kadar tasa verici bir etrafta evlatlarınız büyümek zorunda da olsa başka taraftan da evladınızın inançla oynayacağı en azından birkaç arkadaş bulmanız gerekiyor. Örneğin evladınızın mektepte samimi olduğu arkadaşlarının ailesi ile tanışabilirsiniz ve içiniz rahat ederek inançlı bir ortamda o arkadaşlarıyla buluşmalarını, gereğince hengam geçirmelerine fırsat verebilirsiniz.

Evladınızın arkadaşlarıyla gereğince vakit geçirmesi dileğiyle,

Bilirkişi Pedagog Sevil Yavuz

Evlat, Ergen ve Aile Psikoloğu,

Oyun Terapisti, Evlilik ve Çift Terapisti

Beykent Üniversitesi Talim Hizmetlisi

Parenting Skills & Counseling Center



 
Üst Alt