Son Konu

DSÖ Hava Kirliliği Limit Değerlerini Güncelledi: Artık Daha Kirli Hava Soluyacağız

Garfield

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
171,000
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-2b4cd2369c64027d921dd0fe88a65b588454a764.jpg


Hava kirliliği limit bedellerini güncelleyen DSÖ rehberine nazaran İstanbul’da yıllık hava kirliliği ortalaması, limit pahası yaklaşık 3.4 kat; Ankara’da ise 3.8 kat aşıyor.





Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ) hava kirliliği limit kıymetlerini güncelledi. 15 yıl ortadan sonra güncellenen hava kalitesi rehberinde temel kirleticiler ortasında bulunan PM10 için yıllık limit paha 20 mikrogramdan 15’e; DSÖ’nün kanserojen husus olarak da tanımladığı PM2.5 için ise 10 mikrogramdan 5’e çekildi. Yeni pahalara nazaran İstanbul’da yıllık hava kirliliği ortalaması, limit kıymeti yaklaşık 3.4 kat; Ankara’da ise 3.8 kat aşıyor.


Standart güncellendi




Ortaya çıkan yeni durumu Milliyet’ten Mert İnan'a değerlendiren Uluslararası Hava kirliliğini tedbire ve Etraf Muhafaza Birliği Lideri Prof.Dr. Selahattin İncecik, “DSÖ’nün bu atılımı COP 26 taraflar toplantısı öncesinde ülkelerin hava kalitesi standartlarını yeni kılavuz bedellerini temel alarak tekrar güncellemeleri için bir ihtar niteliğinde. Bu duruma nazaran başta Hindistan olmak üzere pek çok ülkenin hava kalitesi görünüşü daha da olumsuz hale gelecek. İstanbul ise su an uygulanan standartlar çerçevesinde PM bakımından sıkıntılı bir kent. Trafik bilhassa dizel araçların yol açtığı PM kirliliği kent içerisindeki inşaat tozlarının da katkısı ile sıhhat bakımından önemli riskler kelam konusu” dedi.

"Hava kirliliğinin birinci nedeni kömür kullanımı"



İstanbul ve Ankara’da bilhassa kış aylarında vakit zaman önemli kirlilik tablosu oluştuğunu da kelamlarına ekleyen Prof.Dr.İncecik, “İstanbul’un havasında çok önemli oranlarda partikül unsur kirliliği var. Kışın bu oranlar daha da artıyor. İstanbul’da yılın yüzde 70’lik diliminde hava kirliliği oranları standartların üzerinde seyrediyor. Kışları kömür kullanımı hala çok yaygın. Avrupa’nın hiçbir kentinde kömür yakılmıyor. Hava kirliliğinin birinci nedeni kömür kullanımı. Dar gelirli insanlara kömür yerine doğalgaz yardım ödeneği oluşturulmalı. İstanbul’daki araçların yüzde 60’ı dizel. Dizel araçlar da önemli partikül husus kirliliği yaratıyor. Ağır tonajlı araçlar dahil olmak üzere çok önemli emisyon denetim ve ölçümleri yapılmalı. Almanya’daki kriterler motamot uygulanmalı, kontroller kağıt üzerinde kalmamalı” diye konuştu.

Greenpeace Akdeniz İklim ve Güç Proje Sorumlusu Gökhan Ersoy da, “Trafiğin ağır olduğu karayolları, organize sanayi bölgeleri ve kömür üzere fosil yakıtların kullanıldığı güç santrallerinin bulunduğu sıcak noktalarda tüm dünyada kirlilik pahaları limitlerin kat be kat üstünde olduğu görülüyor. Bu nedenle kömürü, dizel ve akaryakıtlı araçları geride bırakacağımız bir takvimi çabucak planlamalı ve geçiş periyodunda de fosil yakıtların halk sıhhati tesirlerini minimize edecek limit kıymetlere nazaran pak hava hareket planlarını uygulamalı, müdafaa bölgeleri ilan etmeliyiz” dedi.

En kirli hava İstanbul’da ölçüldü



Haber Global'de yer alan habere nazaran, Türkiye’de 1980-1990 yılları arasında ısıtma ve endüstride kalitesiz kömür kullanılması sonucu dramatik hava kirliliği olayları yaşanmış, kükürdioksit ve Partikül Unsur konsantrasyonları rekor düzeylere ulaşmıştı. 17-18 Ocak 1993 tarihinde İstanbul’daki kükürtdioksit oranı 24 saatlik ortalamada 4070 mikrogram metreküp, Partikül Husus ise 2662 mikrogram metreküp olarak ölçülürken, bu oran dünyada ölçülen en yüksek kirlilik olarak kayıtlara geçmişti. Hava kirliliği erken mevt ve astım, inme, akciğer kanseri, depresyon, şizefreni, erken doğum üzere pek çok sıhhat sorunu riskini yükseltiyor.

Partikül unsur nedir?

Partiküler Unsurlar (PM), hava içerisinde asılı olarak bulunan katı ve sıvı parçacıkların karışımından oluşan, yaygın hava kirletici olarak biliniyor. Partiküller çapları 10 mikrogram/metreküp yahut 2.5 mikrogram/metreküpten daha küçük olan partiküller olarak aerodinamik çapları uyarınca tanımlanıyorlar. Partiküler unsurlara maruz kalmak; kalp damar hastalıkları, teneffüsle ilgili rahatsızlıklar ve akciğer kanserinden ölümlerde artışa yol açıyor.
 
Üst Alt