Son Konu

Güneş Enerjisi ile elektrik üretmek

bilgiliadam

Yeni Üye
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
1,516,397
Tepkime
32
Puanları
48
Credits
-6,413
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Üzerinde bulunduğumuz bu dünya denen gezegende insan oğlu binlerce yıldır yaşamını sürdürmekte ve 1752 yılından beri üzerinde çalışılan ve geliştirilmeye devam edilen elektrik enerjisini çok değişik yöntemler keşfeden insan oğlu güneş enerjisi ile elektrik üretmeyi uzun zamandır başarıyor olmasına karşı diğer teknolojilerdeki ilerleyişine kıyasla bu alanda pek ilerlemeler olmadı.



Güneş Enerjisi




Güneş dünyaya elektrik mi gönderiyor da elektrik üretebiliyoruz?

Güneş güzel dünyamızı aydınlatmaya ve ısıtmaya devam ederken bu işi foton adı verilen enerji paketleri ile yapmaktadır. Fotonlar ışık taneciği olarak anılır. Günümüz teknolojisi ile ışıkta ulaşılan en küçük parçacık ve dalgadır.

İşte tamda bu noktada bu muhteşem yapıda inanılmaz bir fizik olayı devreye giriyor. Atomlar inanılmaz bir şekilde bu fotonlar ile etkileşim halindedirler yani atomda elektronlar bir üst yörüngeden bir alt yörüngeye geçerken foton saçarlar. Bir alt yörüngeden bir üst yörüngeye geçmek için de foton emerler. Elktrik konusunda az da olsa bilgi sahibi iseniz elektrik akımının bir elektron hareket olduğunu biliyorsunuz demektir.



Güneş Enerjisi




Güneş panelleri tam olarak ne iş yapar?

Güneş panelleri Elektron verme ve alma eğiliminde olan yarı iletken maddeler seçilerek yapılmaktadır böylelikle foton emilimine maruz bırakılan bu maddeler elektron harikeliliği oluşturular bu sayede ortaya bir akım çıkarılmış olur. İşte panellerin en önemli görevi güneşten gelen fotonların emilmesini sağlamak ve elektron akımını oluşturmak. Aslında elektrik üretimi tamamlanmış oluyor gerisi enerjiyi taşımak ve birleştirmekten ibaret.



Diğer elamanlar nelerdir?

Charge control; Şarj kontrol ünitesi olarak bilinen bu ünite güneşin şiddetlenmesi ile panellerden fazla elektrik üretilmesine karşın bir dengeleyici görevi gören kısım.

İnverter; Panel tarafından doğru akım olarak üretilen elektriğin alternatif akıma dönüştürülmesi işlemini gerçekleştirir.

Batarya; Üretilen elektriğin kullanılmadığı zamanlarda depolandığı bölüm.



Dünyanın en büyük güneş enerjisinden elektrik üretim tesisi nerededir?

Şuana kadar ( 2018 ) dünya üzerinde inşa edilmiş en yüksek enerji üretimi kapasitesine sahip güneş enerjisi elektrik santrali Hindistan Gujarat kentinde yer almaktadır.

Bulunduğu Yer: Gujarat, Hindistan
Enerji Üretim Teknolojisi: Fotovoltaik
Faaliyete Geçtiği Yıl: 2012
Güneş Paneli Sayısı: 3.427.240 Adet
Kurulu Gücü: 856.81 MWe


Güneş enerjisi üreten sistemleri kurdurmak pahalı mı?

Bir şeyin pahalı veya ucuz olduğu algısı göreceli olduğundan ben sizlere doğrudan bugün itibari ile fiyatını sunayım.

Günlük 3kW lık elektrik üreten bir sistem ortalama 5bin TL civarındadır.
 
Üst Alt