Son Konu

Güneş yanığı nedir?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Güneş yanığı, vücudunuzun, güneşten yayılan UV (ultraviyole) ışınlarının altında kalmasından ötürü oluşan, kızarıklık, kaşıntı, yara ve bazen su toplamalarının meydana gelmesidir

Güneş yanığı semptomları ; kızarıklık , sıcaklık hissi , dokunmayla hissedilen acı , bazen su toplayan yaralardır. Güneş yanığı ile ilgili bir sorun da, yanık oluştuktan sonraki birkaç saatte hiçbir semptom belirmeyebilmesidir. Güneş yanığı semptomları umumiyetle yanık sonrası birinci 24 ila 48 saat sonrası daha fazlalaşacaktır. İleriki günlerde ise kademeli olarak azalacaktır.

Güneş yanığı deriye uzun müddetli bir zarar vermektedir. Yalnızca kızarıklık, bir numara radde yanıktır. Kızarıklık ile bir arada, su kabarcığı da oluşursa bu 2. kademe yanıktır. Bu iki radde yanıkta cilt için çok zararlıdır ve hengam ilerledikçe cilt kanserini riskini arttırmaktadır. Kabarıklık oluşturan yanıklar, yayılabilir cilt kanseri riskini arttırır Bu bilhassa, şayet gençliğinizde 3 yahut daha ziyade sayıda güneş yanığı yaşadıysanız daha büyük olasılıktır. Güneş yanığı oluşmasa bile, çok çokça güneş altında kalmak cildi çabuk yaşlandırır. Ciltte kırışıklar, sarkmalar ve kahverengi güneş lekeleri erken yaşta oluşabilir.

Güneş yanıkları ;

*Güneş altında, giysili halde yahut güneş hami kremler olmadan çok ziyade kaldığınızda

*Güneşin çok şiddetli olduğu saatler olan 10:00 ile 16:00 arasında güneş altında kaldığınızda,

*Cildinizi güneşe karşı hassaslaştıracak ilaçlar kullandığınızda,

*Güneşin çok şiddetli hissedildiği tropikal kesimlerde, yüksek rakımlarda, tatil yahut yolculuk yaptığınızda, yahut güneş ışığının su yahut kardan yansımasına maruz kaldığınızda oluşur.

Güneş yanığı olduğunda ne yapmak gerekir?

Ağrı ve sıcaklık hissi, yaklaşık 48 saat sürer, kolay ağrı kesiciler 2 gün müddet ile kullanılırsa rahatsızlığı büyük ölçüde azaltır. Kıymetli olan cildi yumuşak tutmak, tansiyon ve acıyı azaltabilmektir. Güneş yanıkları sonrasında, yanık oluşan nahiyelere yoğurt, diş macunu üzere hususların sürülmesi yanlıştır. Güneş yanığı oluştuğu hallerde birinci olarak yapılması gerekenler soğuk duş ve yanık taraflara soğuk suyla ıslatılmış havlularla kompres uygulanmasıdır. Nemlendirici bir losyonun uygulanması gerginliği azaltarak rahatlatıcı olabilir. Vazelin ve gibisi yağlı pomatların kullanılması cildin hava alması engellediği için yanığın tesirlerini arttırır ve güzelleşmeyi geciktirir. Mütehassıs bir tabibe danışarak neler yapılabilir yahut neler yapılmamalıdır konusunda haber alınması gerekir.

Korunma

Çocukluk devri başta olmak üzere hayatın bütün devirlerinde güneşten bilinçli bir formda korunmak gerektiğini belirten Dr.ASLAN "Özellikle sabah saat 11.00 ile öğlenden sonra 15.00 saatleri arasında mümkün olduğu kadar güneş ışınlarından uzak durulması gerekir. Gün içerisinde dışarı çıkarken, vücudu örten pamuklu bol ve açık renkli kıyafetler tercih edilmeli. Güneşe çok maruz kalan alanlar, geniş kenarlı şapka kullanarak korunmalı. Yaz aylarında, muhafaza faktörü en az 15 olan eserler kullanılmalı, açık tenli olan kimseler ise bu faktörün 30 yahut daha üzere olmasına dikkat etmeli. Güneş kremi güneşe çıkmadan yarım saat evvel uygulanmalı ve 3-4 saatte bir tekrarlanmalıdır. 3 yaşından küçük evlatlar katiyen güneşe bırakılmamalı" dedi. Güneş yanığı oluştuğu devir bol likit alınmalıdır. Önemli yanıklarda ise en kısa hengamda bir sıhhat kuruluşuna başvurulmalıdır" dedi.


 
Üst Alt