Son Konu

İshal Nedenleri Nelerdir?

Editör

Editor
Katılım
22 Ağu 2023
Mesajlar
8,854
Tepkime
5
Puanları
38
Yaş
36
Credits
5,025
Geri Bildirim : 1 / 0 / 0
İshal Nedenleri Nelerdir?
İshal Belirtileri ve Bazı Olası İshal Nedenleri Nelerdir?

Genellikle, yemek yediğiniz zaman, tükettiğiniz yiyecek sindirim işlemi boyunca sıvı şekliyle kalır. Tipik bir şekilde, sıvılar kolonda emilir ve o sırada kalan sıvı dışkının içinde şekillenir.

Ama, sıvılar kolondan öylesine hızlıca geçerken emilim şansları olmadığında ishal meydana gelir; bu yüzden dışkı katılaşamaz.

Karın ağrısı ve kramplar, gaz ve bulantı ishalde görülen belirtilerdir. Oluş sebebine göre kanlı dışkılama ve ateş de gözlenebilir.

İshal Kaç Gün Sürer? Akut ishal 3 haftadan daha az sürer ve sebebi çoğunlukla mikrobiktir. Kronik ishal ise 3 haftadan fazla sürer ve sebebi genellikle bağırsakla ilgili rahatsızlıklardır.

İshalin Nedenleri Nelerdir?

* Mide üşütmesi diye de adlandırılan viral gastroenterit ishalin en yaygın nedenidir. Bu kendiliğinden temizlenen viral enfeksiyondur ve antibiyotikler genellikle bu durumda etkisiz kalır. Diğer viral enfeksiyonlar rota virüs, norwalk virüs, sitomegalovirüs ve viral hepatit içerir.

Mide bağırsak enfeksiyonları neticesi meydana gelen ishaller akut gastroenterit olarak adlandırılır. Parazit, bakteri ve virüsler bunun önemli sebeplerindedir. Bakteri ve parazitlerin yol açtığı ishaller kolay bir şekilde kontrol altına alınabilirken aynı şeyi virüslerin neden olduğu ishaller için söylemek zordur.

Peynir, hamburger gibi besinler, hasta kişiye veya kullandığı eşyalara dokunmak, havuzda yüzmek gibi durumlar Norovirüslerin kolaylıkla bulaşmasına neden olur. Yazın görülen ishallerin nedeni çoğunlukla bakteriden, kış ishallerinin nedeni ise virüsten kaynaklanır.

* Gıda zehirlenmesi de ishalin nedenlerinden biri olabilir. Yabancı ülkelere seyahat eden insanlar, parazit, virüs ve bakteri bulaşmış su ya da yiyecek tüketerek meydana gelen gezgin ishaline yakalanabilirler. Buna yol açabilecek en yaygın bakterilerden bazıları, Koli Basili, Campylobacter, Salmonella, Şigelladır.

Yaz ishallerinin önemli bir çoğunluğu mikroplu suların içilmesi ya da bu sularla yıkanmış besinlerin yenmesi sonucu oluşur.

İshal, mikroplu besin ve su tüketimi sebebiyle seyahat sırasında ya da seyahatten çok kısa bir süre sonra meydana gelir. Çoğunlukla temizlik koşulları iyi olan yerlerden daha düşük olan yerlere giden kişilerde görülmektedir.

Bu kişilerin bol su içmeleri ve doktor önerisi olmadan antibiyotik ve ishal kesici ilaçlar almamaları gerekir. Üç gün içerisinde ishal sona ermezse hemen bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekir.

* Magnezyum, kemoterapi, kan basıncı ilaçları ve laksatifler(müshil) gibi ishalin sebepleri olabilecek bazı ilaçlar da vardır. Laktoz intoleransı gibi malabsorbsiyon sendromları suçlu olabilir. Bu nedenle, düzenli olarak ishal olduğunuzu fark ettiyseniz yediğinize özen göstermeniz önemlidir. Bazen, ne tükettiğinizi takip etmenize yardımcı olsun diye, doktorlar size bir yiyecek günlüğü tutmanızı önerecektir.

* Bazı zamanlarda, ishalin nedeni bilinmez. Bazen yalnızca bir kaç gün sürer ve kendiliğinden geçer.

* Eğer ishal hızla başlıyorsa, o zaman ishal hali parazittik, viral ya da bakteriyel bir enfeksiyona bağlanır. Ama, devam ederse, kronik ishal olarak tanımlanabilir ve inflamatuvar bağırsak hastalığı, kolit , Crohn hastalığı, çölyak hastalığı ve rahatsız edici bağırsak sendromu (IBS) gibi rahatsızlıklar yüzünden meydana gelebilir.

Keskin ve bağırsak hareketlenmesiyle rahatılmayan mide kramplarınız olduğunu anladıysanız, o zaman ishalin nedenlerini araştırmak için bir doktora gitmeyi düşünmelisiniz. Buna ek olarak, ishalle birlikte yüksek ateşiniz varsa ya da oturduğunuzda ya da kalktığınızda baş dönmesi hissediyorsanız bir uzmanla iletişime geçmelisiniz.

Ciddi durumlarda, ishal dezhidratasyona (su kaybı) yol açabilir. On iki saatten fazla kusan ishalli bir çocuğunuz varsa, yine bir uzmanla iletişime geçmeniz iyi olur.
 
Üst Alt