Son Konu

Kronik yorgunluk sendromu nedir?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
KRONİK YORGUNLUK SENDROMU NEDİR?

Kronik Yorgunluk Sendromu; kimseyi içtimaî, mesleksel, şahsî ve ruhsal olarak güç durumda bırakan yorgunluğun yanında;uyku bozukluğu, dikkat eksikliği, hafıza zayıflığı üzere şikâyetlerin de eşlik ettiği ve en az 6 aydan beri devam eden bir hastalıktır.

Amerika'da görülme sıklığı %10 iken Türkiye'de %3-4 civarındadır. Bir diğer deyişle şeker marazı ile derhal acilen tıpkı sıklıkta görülür.

Daha çok eğitimli, çalışan 20-40 yaş arası bayanlarda görülse de her yaşta, cinste ve sosyoekonomik öbekte görülebilir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hasta umumide yataktan sıkıntı kalkar, kendine gelemez, işine, dersine konsantre olmakta zorluk çeker, vücudunda yaygın kırıklık hisseder, mütemadi olarak yorgun ve dinlenmemiş olduğunu söyler.

Hastaların günlük ömür aktivitelerinde %50'ye varan bir düşme olur.

Bunların dışında hafif ateş, üşüme, boğaz ağrısı, uzunluğunda şişlikler (lenfadenopati), farenjit, açıklanamayan umumi kas zayıflığı, kas ağrıları, gezici eklem ağrıları, unutkanlık, baş ağrıları, duygulanım bozuklukları, velev depresyon üzere bulgular da görülebilir.

SEBEBİ NEDİR?

Kronik Yorgunluk Sendromu'nun sebebi tıbbi olarak şimdi tam belirlenebilmiş değildir. Birtakım eksperler sebep olarak bağışıklık ve had sisteminin hassaslığını gösterir. Başkaca genetik, evvelce geçirilmiş rastgele bir fizikî rahatsızlık, cinsiyet, etraf, gerilim üzere etkenlerin de tesirli olduğunu gösteren bulgular vardır. Bu faktörlerin illeti başlatabileceği ya da geliştirebileceği düşünülüyorsa da şimdi tam bir sonuca ulaşılmış değildir. Birtakım hastalarda Epstein Barr Virüs (EBV) isimli virüsün antikoruna rastlanmış lakin marazın gelişiminde rol oynadığı mutlaklık kazanmamıştır. Kansızlık, şeker marazı,tansiyon değişiklikleri, kalp ve damar illetleri, ehliyetli su içmeme de kronik yorgunluğa sebep olabilir. Bu illetlerin ayırıcı tanısını kesinlikle yapmak gerekir. Son devirlerde yapılan çalışmalarda hücre içi asidoz tespit edilmiştir. Yani vücudun temizlemesi gereken atık hususları temizleyemeyip hücreler arası ortamda ve hücrede birikmesi sonucu ortaya çıkan durumdur. Ayrıyeten hormonal dengesizliğin sebep olabileceğinde dair de önemli çalışmalar vardır.

TANI NASIL KONUR?

Bu illetin teşhisini sağlayacak hususî bir test şimdilik yoktur. Bu marazın teşhisi öncelikle Kronik Yorgunluk Sendromu'ndan şüphelenerek başlar. Kan sayımı, kan şekeri, enfeksiyon testleri, romatolojik testler, tiroid testleri üzere bir seri tetkike dayanarak farklı bir hastalık bulunup bulunmadığı belirlenir ve hastanın hikâyesine nazaran teşhis konur.

NASILTEDAVİ EDİLİR?

Şayet laboratuar sonuçlarında bir şey bulunduysa ona yönelik tedavi uygulanmalıdır. Psikiyatrik destek verilir ve gerekirse ilaca başlanır. Uykusuna dikkat etmesi önerilir. Kullanıyorsa alkol ve sigarayı bırakması önerilir.Varsa işte, hanede gerilimle baş etme formülleri anlatılır, sistemli spor ve egzersiz yapması tavsiye edilir.

Bâzen hastalarda besin hassaslığı yahut bağırsak meseleleri olabilir. Bunlara yönelik tetkik ve tedaviler de planlanmalıdır.

KRONİK YORGUNLUK SENDROMU VE NÖRALTERAPİ

Bu illete yakalanmış insanlara marazları hakkında detaylı malumat vermek tasalarını gidermek gerekir. Zira kişi çâresizdir, tetkikleri alışılagelmiş olduğu için kendisi bile hasta olduğuna inanmaz. En son araştırmalardaki hormonal dengesizliğe ve asidoza yönelik olumlu ikazlar verilerek vücudun kendi tamir ve tedavimekanizmalarını düzenleyen NÖRALTERAPİ ile bu hastalara yardımcı olunabilir. Bağışıklık sistemi, hormonal nizam,lenfatik akım ve hudut sistemi hepsi bir bütündür. Birinde meydana gelen aksaklık domino taşları üzere birbirini tesirler ve/veyâ tetikler.

İşte Tamamlayıcı Tıp metotlarından olan Nöralterapi;vücudu bir bütün olarak ele alıp bütünsel tedaviyi hedeflemektedir.

 
Üst Alt