Son Konu

Lama Nasıl Bir Hayvandır? Lama Nerede Yaşar?

bilgiliadam

Yeni Üye
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
1,516,397
Tepkime
32
Puanları
48
Credits
-6,413
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Ülkemizde ve dünyada en farklı hayvan türlerinden biri lamalardır. Lamalar “tüküren hayvan” olarak bilinen ceylan ile deveye benzerliği ile dikkat çeken bir hayvan türüdür. Daha çok deveye benzeyen lamaların uzun ve ince ayakları vardır. Sırtlarında deveden farklı olarak hörgüç bulunmaz ve sırtlarında düz bir yapı bulunur ve bu yapı üzerinde yük taşıyabilir.

Lamalar, özellikle karla kaplı alanlarda yaşarlar ve özel bir yem aramayan hayvan grubundandır. Bunun için lamalara olanıyla yetinen hayvanlar da denilir. Bu hayvanlar yol kenarında buldukları atıklarla ve yeşilliklerle beslenme özelliğine sahiptir. Lamaların su içme konusunda da kanaatkâr olduğu bilinir. Tıpkı develer gibi suyu depo ederek uzun süre su içmeden yaşamaya uygun hayvanlardır.

Lamaların Özellikleri Nelerdir?​

Lamalar genel olarak deveye benzeyen ancak deve gibi uzun boylu olmayan hayvanlardır. Bacakları ince boyunları uzun hörgücü bulunmayan lama, yük taşımak için uygun olan hayvanlardır. Lamalar için yabani hayvan deyimi kullanılırsa da Güney Amerika’nın dağlık bölgelerinde lamalar evcilleştirilmiştir. Lamaların boyları 1 – 2 Metre arasında olup, kuyruk uzunluğu ise 15 20 santim arasındadır.

Güney Amerika’da lamalar için “köy gemisi” adı verilir. Lamalar için deve ile aynı soydan geldiği ve Tanrı’nın lamayı karla kaplı bölgelerde yaşamak için yarattığı yine deyimler arasında bulunur. Lamaların diğer bir özellikleri ise bol su içtikleri için uzun süre susuz yaşayabildikleridir.

Lamalar Nasıl Beslenir?​

Lamalar et yemeyen otçul hayvanlar arasında bulunur. Bu hayvanlar diğer hayvanlardan farklı olarak yemek konusunda seçici olan hayvanlardır.
  • Devetabanı,
  • Safran,
  • Mısır,
  • Yonca,
  • Marul
gibi ot tarzı yeşilliklerle beslenir. Yemek yerken aynı zamanda su içen lamalar, su buldukları yerde mutlaka bol su içerler. Lamalar ağaç yaprakları ve çevredeki her türlü yeşilliği rahatlıkla tüketen hayvanlardır.

Lamalar Nerede Yaşar?​

Lamalar devegiller familyasından gelen Güney Amerika’da yaşayan hayvanlardır. Bu hayvanlar bu bölgede bulunan dağ ve çayırlarda yaşar. Lamalar geviş getiren otobur hayvan türleri arasında bulunur. Lamalar yüzyıllar öncesinde İnka Medeniyeti tarafından yük taşımak için eğitilmiş olan hayvanlardır. Karlı kaplı alanlarda da yaşayan Lamaların oldukça farklı özellikleri vardır.

Lamalar Kaç Yıl Yaşar?​

Lamalar deveye oldukça benzeyen ve küçük deve olarak adlandırılan bir hayvandır. Deveden tek farkı hörgüçlerinin bulunmuyor olmasıdır. Lamalar doğada ortalama olarak 20 yıllık bir süre ile yaşarlar.

Lamalar Neden Tükürür?​

Lama neden tükürür, tüm dünyada çok merak edilen ve komik bulunan bir durumdur. Lama özgürlüğüne düşkün bir hayvandır. Lamayı eğiten kişinin direktiflerini yerine getirmesine rağmen çok yorulduğu takdirde bu direktiflere itiraz etme hakkını yaşar. Asidir ve sürekli olarak aynı yükü taşımaktan yorulur.

Eğer sahibi onun yorulduğu anda yükleri azaltmazsa bir daha yük taşıma görevini yerine getirmez. Lamalar bu duruma sinirlendiklerinde tekme ve kafa atar. Aynı zamanda lamaların istekleri olmazsa sahibine de tükürük atacaktır. Lamaların balgama benzeyen ve çok kötü kokan bir tükürük yapısı bulunur. Lamanın tükürdüğü bir insan çok kötü bir kokuya sahip olacaktır.

Lamaların diğer bir özelliği ise grup olarak yaşama tutulmasıdır. Lamalar özellikle sağanak ve gök gürültülü yağmur yağışında kafalarını birleştirerek yerde yatarlar. Bunun sebebi ise eğer lamalardan biri yıldırım çarpmasıyla karşı karşıya kalırsa hepsinin birlikte ölmek istemesidir. Lamalar tükürmeleri ile ünlü hayvanlar olmalarına rağmen lamaların tükürükleri zehirli değildir.

Lama Eti Yenir Mi?​

Lama eti, lamaların otçul hayvanlar olması ve deve familyasından gelmesi açısından yenilen bir ettir. Lama yetiştiricilerinin oldukça sağlıklı olduğunu belirttikleri lama etinin işlenmiş olan etten çok daha sağlıklıdır denilmiştir. Türkiye’de çok yaygın olmayan lama eti oldukça sert bir yapıya sahiptir.

Güney Amerika’da oldukça sevilen lama eti, protein bakımından zengin olan ve yağ oranı az olan bir ettir. Eski yıllarda lüks restoranlarda da tutulan lama etinin kâşif Kristof Kolomb tarafından da çok sevildiği bilinir. İslam dini açısından da Lama eti yemek haram değildir.

Lama İle Deve Arasında Ne Fark Var?​

Lama ile deve arasındaki tek farkı devenin hörgücünün bulunup lamanın hörgücü bulunmamasıdır. Lamalar deveye bakarak daha minyon tipli küçük hayvanlardır. Yüz kısımları sevimli gözleri ise dışa çıkmış gibidir. Türkiye’de çok az sayıda lama bulunur.
 
Üst Alt