Son Konu

Uyuyalım zayıflayalım

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
106172.png
106172.png
Zayıflamak için diyet yapan birden fazla kişi, bu işin diyet ve sporla basitçe halledilebileceğini düşünüyor. Ama atladıkları çok değerli bir nokta var!.. “uyku düzeni” Uyku sistemi olmadığında geç yatılıp geç kalkıldığında daha çokça besin tüketimi olduğu üzere hormon salgılarında da meydana gelen düzensizlikler yük kaybını zorlaştırıyor. Velev bazen kilo artışları meydana gelebiliyor.

Uyku ile birlikte salgılanmaya başlayan birtakım hormonlar, zayıflamaya yardımcı oluyor.

Zayıflamada tesirli olan hormonlardan şu biçimde bahsedelim;

Melatonin

Işıktan etkilenen bu hormon, güçlü bir antioksidan tesir göstermektedir ve bu özelliği sayesinde vücuttan toksinlerin atılmasını sağlamaktadır. Böylece vücut yenilenmekte ve metabolizma aktifleşmektedir. Melatonin en ziyade 23:00-04:00 saat aralığında salgılanır. Işıktan etkilendiği için uyuduğunuz ortamın karanlık olması koşul.

Kortizol

Vücutta meydana gelen rastgele bir hastalık, travma, operasyonlar, ateş vs. durumlarında salgısı artan kortizol hormonu en düşük seviyesine gece, en yüksek seviyesine ise uyandıktan 1-2 saat sonra ulaşmaktadır. Kortizol ölçüsüz salgılandığı hengam vücutta yağlanmaya neden olmaktadır. Uyku düzensizliği durumunda kortizol salınımı etkilenir ve bu durum vücutta yağ depolanmasını arttırır.

Leptin-Ghrelin

Leptin tokluk sinyalinin dimağa ulaşmasını sağlayan hormondur. Ghrelin hormonu ise tam aykırısı tesir göstermekte ve dimağa acıktığı hissini uyandırmaktadır. Leptin hormon salgısı gece azalır. Gece uyanık olunduğu vakit leptinin az salgılanması ve ghrelin hormon salgısının da olmasıyla birlikte iştah kontrolsüzlüğü ve gece yemeleri artacağı için vücut tartısında artışlar kaçınılmaz olacaktır.

Tertipli uyku kilo vermeye de yardımcı olacaktır. Bu nedenle birebir saatte yatıp birebir saatte kalkılmalı, ortam karanlık olmalıdır. Uyku mühletinin ise 8-9 saati geçmemesi değerli.

Uyku düzensizliği sebeplerini ortadan kaldırın!

Yatmadan evvel yenen yemek, uyku kaçıran kafein, uyku konumunda uygunsuzluk uyku kalitenizi bozar. Düzgün bir uyku için;

Akşam yemeğinizde hafif bir menü seçin. Yatma vakti ile akşam yemeğiniz arasında 3-4 saat vakit dilimi olsun.

Geç saatte koyu çay, kahve tüketimi kafein alımını arttıracak ve uyku sistemini bozacaktır. Akşam içeceğiniz çay çok açık olmalı. Kahve tüketiminiz ise saat 17:00’den sonra olmamalı.

Kaliteli bir uyku için en hoş konum ana karnındaki durumdur.

 
Üst Alt