Son Konu

Dengeniz Yerinde Mi?

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Hiç başınızın döndüğünü hatırlıyormusunuz? Arabanızın art koltuğunda yahut bir gemide seyahat ederken neden mideniz bulanır, araç tutması olur?

Bu soruların cevaplarını nasıl istikrarda kaldığımızın açıklamasını yapmakla mümkün olabilir.

İstikrarda kalabilmemiz için en önemli 3 organın dayanağına gereksinimimiz vardır. Bunlar iç kulaktaki istikrar organı, gözler ve eklemlerden gelen ve oryantasyon bilgisini veren bildiriler. Beyincik bu sisteme dayanak olur. Lakin bu organların uyumunu yapan bir merkeze gereksinimimiz vardır ki bu merkezi de beyin sapında bulunan istikrar çekirdekleri oluşturur.

Bu 3 ana sistemden bir adedinin devre dışı kalması halinde istikrarımızı muhafazamız mümkündür lakin iki tanesi devre dışından kalır ise düşeriz. Şayet sistemleriniz sağlıklı ise bunu şöyle test edebirisiniz. Ayakta bacaklarınız bitişik vaziyette yere basarken gözlerinizi kapatırsanız biraz sallanırsınız lakin düşmezsiniz. Bunu tek ayak üzerinde basarken denerseniz gözlerinizi kapattıktan çok kısa müddet sonra istikrarınızı kaybeder yere düşersiniz. İşte bu nedenden ötürü her iki kulağında birden istikrar sorunu olan hastalar geceleyin karanlıkta sokağa çıkamazlar zira önemli istikrar sorunu yaşarlar.

İstikrar organı direkt işitme organı ile bağlıdır münasebetiyle istikrar organında bir sorun olduğu vakit işitme organı da bu sürece katılabilir. Bu nedenledir ki istikrar sorunlarının araştırılmasında sıklıkla işitme tetkiklerini de istemekteyiz.

Baş dönmesi çok berbat bir histir, hele şiddetli ise.

Şiddetli başı dönen hastalarımız hayatta en makus şeyin bu olduğunu söylerler. Her neyse ki baş dönmesi birçok hastalıkta kısa periyodik oluşur. Bunlardan en sık rastlanılanı konuma bağlı baş dönmesidir. Çok tipiktir hastalarının anlattıkları..

Sabah uyandıktan sonra yatakta sağa yahut sola dönerken şiddetli baş dönmesi hissettiklerini belirtirler. Yahut yataktan kalkarken. Kısa periyodik (bir kaç saniyelik) bir baş dönmesidir bu..Ama şiddetlidir. Hastaların işitme istikametinden de yakınmaları yoktur.

Sizin de mi iç kulağımızdaki kristaller oynadı yoksa?

Evet iç kulak farklı kompartmanlardan oluşan bir organımızdır. Vestibül ismini verdiğimiz ve bizim daha çok yer çekimine karşı istikrarımızı sağlayan bu organımızdaki “otolit” ismini verdiğimiz kristallerin hareket halindeki istikrarımızı sağlayan yarım daire kanallarına kaçması ile olur bu baş dönmesi. Hareketimize bağlı bu kristallerin oynaması kanalların içinde bulunan sıvıları ve de hasebiyle istikrar hücrelerini hareketlendirir ve sonuçta baş dönmesi hissi ortaya çıkar. Düzenek bu olunca olağan ki tedavisinde ilaçların yeri yoktur. Lakin kristallerin kesinlikle asıl yerlerine geri dönmesi gerekir. Bu da birtakım hareketler ile mümkün olur. Ancak sağımızda ve solumuzda başka farklı 3 er yarım daire kanalı olunca işler biraz karmaşık hal alır. Öncelikle bu kristallerin hangi yarım daire kanalını etkilediğini bulmak gereklidir ki uygun manevrayı yapabilelim. İşte bu da özel tasarlanmış aygıtlarla mümkün olur. Neyseki hastaların yarısına yakın kısmı tabiatıyla de düzelebilmektedir.

Ben şöyle söylerim daima. Bu hastalar şanslıdır. İlaç kullanmadan, ameliyat olmadan tedavisinin kolay hareketler yardımı ile yapılabildiği bir durumdur. Keşke başka hastalıklarımız da bu kadar kolay biçimde tedavi olabilse.

Ya Meniere hastalığı? Sahiden kabus mudur?

Meniere hastalığı en şiddetli baş dönmesi yapan hastalıktır. Hastalar çok muzdariptir. Zira krizler uzun sürer. Hatta bir günü bulabilir. Genelde iç kulakta “endolenf” ismi verilen sıvı basıncının yüksek olması sonucu ortaya çıkar. Bütün aksiliklere karşın Meniere hastalığının her kademesinin farklı tedavileri mevcuttur.

Erken devirde tuz kısıtlayan diyetler kâfi olabilmektedir. Olağan tuzu kısarken potasyumdan varlıklı diyet önermekteyiz. Muz, kayısı (kurusu), patates, havuç ta olduğu üzere. Yasaklar.. Malum. Sigara, kahve (kafeinsiz olabilir) ve kolalı içecekler. Diyete karşın krizler tekrar mi oluyor? O takdirde ilaç başlamaktayız. Basınç düşürücü ilaçları öncelikle tercih ermekteyiz. O da mı tesirli olmadı? O vakit biraz daha invaziv süreçler devereye girmekte. Kulağın içine iğne yapmak, sıvının emildiği keseyi dekomprese etmek ve istikrar sonunu kesmek üzere...

Dengesizlik mi yaşıyorsunuz?

Çoklukla iç kulaktaki istikrar organının iki taraflı hastalanması sonucu gelişen bu tabloda düşecekmiş hissine mi kapılıyorsunuz. Bilhassa orta yaş üzeri kümede sıklıkla karşılaşıyoruz. İstikrarsız olunca içinizden ne yapmak gelir? Gidip yatayım dersiniz, zira yatınca rahatlarsınız. Uzun mühlet istirahat ederseniz emin olun ki kalkınca dengesizlik yakınmalarınız ikiye katlanmıştır. Hastalarımıza yatarak istirahat etmenin bilakis hareketli nesnelerin bol olduğu ortamlarda yürümelerini önermekteyiz. Gözlerin (görmenin) istikrarın sağlanmasında ana etken olduğunu belirtmiştik. Mesela bir alışveriş merkezinde yürürken sağlı sollu mağazaların vitrinlerine bakmak, dengesizlik için en düzgün tedavi sistemlerindendir. Ancak yine de siz bütün bunları hekiminize danışarak yapın.

Neden araç meblağ?

Araç tutma hastalığı görsel referans noktaların kaybolduğu durumlarda ortaya çıkan tablodur. Hepimiz yaşamışızdır bu beğenilen olmayan duyguyu. Lakin araç kullanırken baş dönmesinin olmaması da değişik gelmiştir kimi vakit. Bunun bilimsel açıklaması görmenin dış ortamda bir noktaya sabitlenmesidir. Yani gözler mesela araç kullanırken yola yahut karaya paralel seyreden bir gemide iken kıyıya fikse oldu ise midemiz bulanmayacaktır. Bunun tersine aracın art koltuğunda otururken yahut geminin kamarasında iken çok daha fazla yakınmamız olacaktır. Bu nedenle araç tutan şahısları arabanın ön koltuğunda oturtursanız (trafik kurallarına uygun biçimde) daha rahat edeceğini düşünebilirsiniz.


 
Üst Alt