Son Konu

Ani İşitme Kayıplarına Dikkat

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Bir sabah uyandığınızda duymuyorsanız, ani işitme kaybı yaşıyor olabilirsiniz. Dünyada ve Türkiye’de 100 binde 5-20 ortasında görülen ani işitme kayıpları, bilhassa sonbahar ve ilkbahar geçiş devirlerinde daha ağır yaşanıyor. Nedeni bilinmeyen ve bulunamayan ani işitme kayıpları, birinci günlerde çabucak müdahale edilmezse kalıcı işitme kaybına neden olabiliyor. Ani işitme kaybında erken müdahale ve hakikat tedavi çok değerli.

Ani işitme kaybı nedir?

Ani işitme kaybı birden teğe ortaya çıkan tek yahut iki taraflı işitme azlığı durumudur.

Niçin olur?

Nedeni bilinmeyen ve bulunamayan ani işitme kaybının gelişiminde en değerli neden olarak virüsler gösterilmektedir. Bilhassa uçuk virüsü olarak da bilinen herpes simpleks virüsü oluşturduğu enfeksiyonla iç kulakta duyma hücrelerinin ziyan görmesine neden olabiliyor.

Ani işitme kaybına, rastgele bir travma, çok şiddetli sese maruz kalma, basınç değişikliği, hastanın geçirmekte olduğu iç kulak hastalığı, saklı seyreden beyin sapı tümörleri, birtakım sistemik hastalıklar ile verem, sıtma, akciğer ve böbrek hastalıklarında kullanılan kimi ilaçlar ve kanser ilaçları da ani işitme kaybına neden olabiliyor.

Nasıl ortaya çıkar?

Ani işitme kaybı bazen hasta tarafından fark edilen tek ya da iki taraflı işitmede azlık olarak ortaya çıkabileceği üzere başlangıçta işitme kaybının farkında olunmayabilir. Birçok vakit hastalar yeni başlayan bir çınlama ya da uğultu sesinden rahatsız olurlar. Bazen de kulakta bir dolgunluk ya da tıkanıklık hissi olur.

Ne yapmak gerekir?

Yeni başlayan kulakta tıkanıklık, işitme azlığı, uğultu yahut çınlama üzere durumlarda vakit geçirmeden kulak-burun-boğaz uzmanına başvurulmalıdır. Ani işitme kayıplarının tedavisinde en değerli nokta teşhisin erken konularak tedavinin erken başlanabilmesidir. Erken tedaviyle işitme kaybının geri dönme mümkünlüğü artmaktadır.

Nedeni bilinmeyen ve bulunamayan ani işitme kayıpları, birinci günlerde çabucak müdahale edilmezse kalıcı işitme kaybına neden olabiliyor. Ani işitme kaybında birinci 48 saat müdahale ve gerçek tedavi çok değerli.

Kesin teşhis nasıl konur?

Ani işitme kaybının kesin teşhisi işitme testi (odyolojik inceleme) yapılarak konur. Ayrıyeten tedaviye cevabın ve güzelleşmenin takibinde de odyolojik testlerden faydalanılır.

Ani işitme kaybının tedavisi nasıldır?

Ani işitme kaybının tedavisi ilaç tedavisidir. En tesirli ilaç halk ortasında kortizon olarak bilinen kortikosteroidlerdir. Kortikosteroidler ani işitme kaybında yüksek dozlarda ve kısa vadeli olarak uygulanmaktadır. Kısa müddetli tedavide kortikosteroidlerin korkulan yan tesirleri görülmemektedir. Tekrar de diabetli hastalarda, yüksek tansiyonlu hastalarda ve midesi hassas olan şahıslarda kortizonlu ilaçları verirken dikkatli olmak ve önlem almak gerek. Ayrıyeten ani işitme kaybının birinci üç günde saptanması halinde virüslere karşı tesirli olan antiviral ilaçlar da tedaviye eklenir. Fakat birinci üç günden sonra tesirli olmadıkları için verilmezler.

İlaç tedavisi başladıktan sonra odyolojik test takiplerinde kâfi düzgünleşme görülmezse kulak zarından orta kulağa kortikosteroid enjeksiyonu yahut hiperbarik oksijen tedavisi üzere tedavi opsiyonları da kıymetlendirilir. İlaç tedavisinin tesirli olabilmesi için en kısa müddette hastalığın teşhisi ve tedavinin başlaması değerlidir.

Ani işitme kaybının gelişiminin üzerinden bir ay geçtikten sonra tedavi verilmesi yarar sağlamayacağından ilaç tedavisi uygulanmaz.


 
Üst Alt