Son Konu

Kajunun faydaları nelerdir? Göz sağlığını olumlu etkileyen kaju hakkında bilinmesi gerekenler

tekin

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
153,708
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
95
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
kajunun_faydalari_nelerdir_goz_sagligini_olumlu_etkileyen_kaju_hakkinda_bilinmesi_gerekenler_1596289338_0898.jpg

Kuruyemişler hakkındaki tüm kötü algıyı ortadan kaldıran ve insan sağlığına inanılmaz faydaları olan kaju hakkında merak edilenleri araştırdık. Kalori oranı neredeyse sıfır olan kaju, göz sağlığını olumlu etkileyen bir besindir. Peki kajunun faydaları nelerdir? Gözden damar sağlığına kadar hemen hemen her hastalığa faydası olan kajuya dair her şeyi haberin detayında bulabilirsiniz.

Sakız ağacı ailesine ait olan kaju ağacı tropikal iklimde rahatça yetişir. İlk olarak Brezilya'da yetiştirilse de Portekiz tarafından tüm dünyaya tanıtılmıştır. Ekvator bölgesinde hemen hemen her ülkede bulunan ve tüketimi fazla olan kaju kuruyemişler arasında en sağlıklısıdır. Yağış ve nemi seven kaju ağacı, Afrika ülkelerinde de tüketilir. Aynı zamanda Afrika ülkelerinde kaju alternatif tıpta doğal ilaç olarak da kullanılır. Elverişli iklimden dolayı  üretimi Afrika'nın batı kıyısında Gabon, Angola ve Namibya gibi ülkelerden de doğu Afrika'daki ülkelere, Mozambik, Kenya ve Tanzanya'ya da yayılır. Dünya genelinde en fazla üretimi yapılan ülke ise Hindistan'dır. Hindistan'da Mayıs ayında hasadı yapılır. Diğer ülkelere ihraç edilir. Brezilya'da ise Ekim sonu gibi toplanır ancak ülke içi satımı yapılır. Hem çok faydalı hem de çok pahalıdır. Bunun nedeni ise üretimi sınırlı yerlerde yapılmasından kaynaklanıyor. Meyveden elde edilen kaju fıstığı kurutulup tuzla kavrulur kuruyemiş olarak tüketilir. Brezilya ve Hindistan'da ise aynı zamanda yemeği de yapılır. 

q1PSu_1569851080_7.jpg

KAJUNUN FAYDALARI NELERDİR?

- Sağlıklı bir göz için olmazsa olmaz "zeaksantin" maddesi bakımından zengin olan kaju, oldukça güçlü bir antioksidandır. Günümüzde artan telefon ve bilgisayar kullanımı ile hasar alan göz içerisindeki vitamin oranı artırır. Uzmanlar günde en az 7 adet kaju, tüketerek gözün görme oranını artırıp hastalıklara karşıda koruduğunu vurguluyor.

- Beyin sağlığı için doymamış yağ asitleri oldukça faydalıdır. Kuruyemişler arasında bu bakımdan badem ve ceviz etkilidir. Ancak bu besinlerden fazla tüketildiğinde kilo almaya zemin hazırlar. Bu yüzden uzmanlar kilo aldırmayan ve sinir hücrelerini güçlendirerek özellikle ileri yaşlarda görülme ihtimali olan unutkanlık gibi rahatsızlıkların önüne geçtiğinden kajuyu tavsiye eder. Konsantre gücünü artırarak iyi bir hafızayı destekler.

PbM80_1569851099_9911.jpg

- Kötü kolesterol seviyesi yükselince kandaki yağ asitleri artar zamanla damarların tıkanmasına yol açar. Bu da ani kalp krizlerine davetiye çıkarır. Uzmanlar bunun önüne geçmek için iyi kolesterol seviyesinin yükselmesini tavsiye eder. Lipoprotein maddesi kaju içerisinde bol miktarda bulunur. İyi kolesterol de bu madde sayesinde yükselir. Kolesterol dengelendikçe kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski azalır.

- Kuruyemiş olmasına rağmen ağız sağlığını da destekler. Ağızdaki bakterilerin azalmasını sağlar. Diş aralarında atık bırakmaz. Tükürük içindeki aktif bileşenlerin sayısını artırarak ağız içinin temizlenmesini sağlar. 

HUtx8_1569851121_8538.jpg

- Yağ asidi düşük olduğundan kilo aldırmaz aksine kilo vermeyi kolaylaştırır. Uzun süreli tokluk hissi verir. İçerdiği lif sayesinde de bağırsakların fonksiyonlarını artırır. 

- Bakır maddesi çoğu besinde bulunmaz. Bulunduğu besinlerde de oranı oldukça azdır. Bakır vücutta en fazla saçlara fayda sağlar. Özellikle saç köklerini güçlendirerek dökülmesini önler. Bu yüzden uzmanlar saç dökülmesini önlemek için bakır bakımından zengin besinler önerir. Kaju bakır bakımından oldukça zengin bir besindir. Düzenli tüketildiğinde saç köklerindeki hücreleri güçlendirir.

- Besin değerleri yüksek olduğundan uzmanlar hamilelik sürecinde olan anne adaylarının tüketmesi gerektiğini de vurguluyor. Ancak kajuya karşı alerjisinin olup olmadığını test edip uzmana danışarak tüketmeli. 

eB1B2_1596290267_2964.jpg
 
Üst Alt