Son Konu

Orjinal Sivas köftesi nasıl yapılır? En kolay Sivas köftesinin tarifi! Sivas köftesinin farkı

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
orjinal_sivas_koftesi_nasil_yapilir_en_kolay_sivas_koftesinin_tarifi_sivas_koftesinin_farki_1637050753_7712.jpg

Sivas’ın yöresel lezzetlerinden ‘Sivas Köftesi’, 2019 yılı içerisinde Türkiye genelinde ortalama günlük 10 ton tüketilerek satış rekorunu kırdı. Pekala Orjinal Sivas köftesi nasıl yapılır? En kolay Sivas köftesinin tarifi! Sivas köftesinin farkı nedir? İşte sorunun karşılığı:



Dünyaca ünlü bir marka haline gelmesi hedefiyle Türk Patent Enstitüsüne başvurularak 2010 yılında tescil ettirilen 'Sivas köftesine' ilgi günden güne artıyor. Sadece et ve tuz kullanılarak yapılan köfte, 2019 yılında günde yaklaşık 10 ton tüketildi. Sivas Kongresinin 100. Yılı aktiflikleri kapsamında kentte artan nüfusun tesiriyle tüketim yaz aylarında günlük 14 tonu buldu.

Lezzeti ile iştah kabartan Sivas Köftesinin satışı, 36 adet tescilli satış noktasında, kentte hizmet veren 400 lokanta da ve Türkiye genelinde bir çok lokantada satılıyor. Sivas dışında birçok vilayette de satışı yapılan Sivas Köftesinin müdavimleri her geçen gün artıyor.



"ETİ EN AZ 1 GÜN DİNLENDİRİLİYOR" 

Köftenin hazırlanışında kullanılan düve etinin, yağlarından ve hudutlardan temizlenmesinin akabinde kıyma makinesinden geçirildiğini belirten Sivas Köftesi ustası Erman Koçan, kıyma halinde etin 1 gün dinlendirildiğini belirtip, “İlk evvel etimizi kasaptan düve eti olarak seçiyoruz. Etimizi ayıklayıp, yağını temizledikten sonra tuz atıp, kıyma makinesinde çekiyoruz. Çektiğimiz eti yoğurarak 1’er kiloluk topaklar haline getiriyoruz. Topaklar haline gelen etimizi en az 1 gün dinlendiriyoruz. İkinci basamak olarak da tekrar çekip, tıpışlayarak yapıyoruz. Tıpışlamanın akabinde ise köfte haline geliyor” dedi.



YALNIZCA TUZ KULLANILIYOR 

Sivas köftesi imalinde tuz harici hiçbir baharatın kullanılmadığını belirten Koçan, “Baharat olarak hiçbir katkı unsuru kullanmıyoruz, yalnızca tuz kullanıyoruz. Tuz oranında etin kilosuna nazaran belli oranda kullanılıyor. Kiloya 20 gram tuz kullanıyoruz. Çabucak çabucak herkes Sivas Köftesinin tanımını istiyor. Lakin o denli çabucak 1-2 kilo ile olacak bir lezzet olmadığı için tanımını veremiyoruz.

Vatandaşlar tanımı sır sanıyor lakin sır olduğu için değil hayvanın aşikâr kısımlarından muhakkak bir oranla yapıldığı için bu lezzet ortaya çıkmıyor. Hayvanın bedeninin farklı bölgelerinden az yahut çok et kullanıldığında kıyma haline gelmiyor. Ocakta pişerken et dağılıyor. Hayvanın kaburga, kürek ve ön kol dediğimiz but kısmını kullanıyoruz. Hayvanın besisine nazaran de oranı değişiyor" dedi.

 

SİVAS KÖFTESİNİN FARKI VE PÜF NOKTALARI
  • Sivas köftesi tuzlandıktan sonra soğuk bir yerde yahut buzdolabının alt rafında 24 saat bekletilir.
  • Sivas köftesi, başka köftelere nazaran daha ince bir biçimde hazırlanır.
  • Kış mevsiminde köfte harcına 2 dilim bayat somun ekmeğin içi katılır.
  • Yaz mevsiminde az ölçüde un ve kırmızı biber konulur.
SİVAS KÖFTE TANIMI:

GEREÇLER

1.5 kg sırt ve kaburga etinden çekilmiş kıyma
Tuz
2-3 adet domates
Sivri biber
Tırnak pidesi



YAPILIŞI

Öncelikle kıymayı biraz yoğurun. Akabinde üzerini tuzlayın ve bir gece bu formda bekletin.

Sonraki gün kıymayı güzelce yoğurun ve ceviz büyüklüğünde modüller kopartın.

Kıymadan koparttığınız kesimlere yuvarlak ve ince bir biçim verin.

Hazırladığınız köfteleri mangalda, ızgarada yahut döküm tavada pişirebilirsiniz.

Domates ve biberi de birebir biçimde pişirin. 

Afiyet olsun...


 
Üst Alt