Son Konu

Sosyal Medyadaki 'HelpTurkey' Paylaşımlarına Soruşturma

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-f118c148bffa171ba117e4fbefe56c685afc86ee.jpg


Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, "HelpTurkey" başlığı altında toplumsal medyada yapılan paylaşımlar hakkında re'sen soruşturma başlattı.






Başsavcılıktan yapılan açıklamada şöyle denildi: 

"Ülkemizde birtakım vilayetlerde orman yangınlarının çıktığı 28.07.2021 tarihinden bu yana bir kısım haber ve toplumsal medya sitesi üzerinden yapılan paylaşımlara ait olarak Cumhuriyet Başsavcılığımızca ilgili ünitelere teknik inceleme ve araştırma yaptırılmıştır.
Bu inceleme ve araştırma sonucunda kimi kişi ve kümelerin gerçek yahut bot hesaplar üzerinden organize bir halde halk ortasında tasa, kaygı ve panik yaratmaya, Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetini aşağılamaya çalıştıkları saptanmıştır.
Kelam konusu hesaplar ile yangın olayına ait bilgi kirliliğine yol açan gerçek dışı içeriklerin deverana sokulduğu, hususa hassasiyeti olan toplumsal medya kullanıcılarının tahrik edilmesiyle kaos ortamı yaratılmaya çalışıldığı, daha evvel de bu hesaplar üzerinden emsal usullerle terör örgütlerinin propagandalarının yapıldığı, dezenformasyon ve yıpratma haberlerinin ön planda tutularak çoklu bir strateji belirlendiği, araç olarak ise Twitter isimli toplumsal medya platformunun faal olarak kullanıldığı (#helpturkey ana başlığı altında yapılan paylaşımlar) tespit edilmiştir.
Paylaşımların içeriklerinin tetkiki sonucunda; teknik düzlemde bir manipülasyonla birlikte temelsiz argüman ve haberlerin deverana sokulması üzere stratejiler izlenerek yangınla uğraş eden ilgili kamu vazifelilerinin ve gönüllülerin yangının söndürülmesine yönelik çalışmalardaki moral ve motivasyonunu olumsuz tarafta etkileyen, bölge halkını ümitsizliğe sevk eden, yangınla çabada devletin acziyet içerisinde olduğunu gösteren görsel ve yazılı içeriklerin kabahat oluşturduğu değerlendirilmiştir.
Bu değerlendirmenin sonucunda Türk Ceza Kanununda düzenlenen kamu görevlisine vazifesinden ötürü hakaret, Cumhurbaşkanına hakaret, Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetini aşağılama, halk ortasında kaygı, kaygı ve panik yaratma, toplumun belirli bir kısmını öbür bir kısmı aleyhine kin ve düşmanlığa tahrik etme üzere hataların işlendiği kanaatine varılmıştır.
Bu prestijle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca cürüm ögesi içerdiği tespit edilen paylaşımlarla ilgili re’sen soruşturma başlatılmıştır.
Ayrıyeten ilgili ünitelere devam eden hareketlere ait geçersiz hesapların uyumunu sağlayarak ve cürüm ögesi içeren paylaşımları sirkülasyona sokarak suça iştirak ettiği anlaşılan gerçek bireylerin kimliklerinin belirlenmesi gayesiyle gerekli teknik tahlillerin yapılmasına yönelik talimatlar verilmiş olup cürüm işlendiğinin tespit edilmesi halinde yeni soruşturmalar açılacaktır."

 
Üst Alt