Son Konu

Geleceğin Teknolojisi ile Birlikte Başlayan Uzayda Kolonileşme Yarışını 11 Maddede İnceliyoruz!

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-ac0cf04f833e110c5ffecf8e399030297902c77f.jpg


Devletler ortasında başlayan yarışa artık özel bölüm devleri de dahil!


1. Göklerin üstüne çıkmak her vakit insanoğlunun hayali olmuştu.




Göklerin ötesinde ne olduğunu merak ederek başlayan kıssa, jenerasyondan nesile aktarılan bilgi ve deneyimle uzayın derinliklerine dair onlarca soruyu cevaplayabilmemizi sağladı.

2. Elbette bu hayal daha sırf bir kanıdan ibaretken bile rekabeti doğurdu ve ABD ile Sovyetler ortasındaki uzay yarışı başladı.



Amerika ve Sovyetler Birliği'nin ipi göğüslediği uzaya çıkma yarışı, 1961 yılında Rus astronot Yuri Gagarin'in Vostok uzay aracıyla Dünya'nın yörüngesinde tıp atmasıyla sürat kazandı. 1969 yılında Neil Armstrong'un Ay'a ayak basması ABD'nin yine üstünlüğü ele geçirmesini sağladı.

3. Bu yarış, uzay araştırmalarında süratle aralık katedilmesine yol açtı ve bugün itibariyle birçok ülkenin ve ticari teşebbüsün bölüme dahil olmasının önünü açtı.



Bu yarış, hem ABD hem de Sovyetler Birliği'nin uzayda istasyonlar kurmalarına ve uzayda tertipli mürettebat bulundurmalarına yardımcı oldu. İlerleyen yıllarda rekabetin formu değişti, başta Çin olmak üzere birçok ülke yarışa dahil oldu, ticari teşebbüsler desteklenmeye başladı.

4. Devletlerin iş birliğiyle kurulan Milletlerarası Uzay İstasyonu, birçok bilimsel araştırmanın temelinin atılmasını sağladı.



Avrupa, ABD, Rusya, Kanada ve Japonya uzay araştırma ajanslarının iştirakiyle gerçeğe dönüşen bu proje, yıllar içerisinde birçok araştırmanın yapılmasını mümkün kılmıştır.

5. Elon Musk'ın şirketi Space X, Crew Dragon ile uzay istasyonuna mürettebat taşıyan birinci özel şirket olmayı başardı.



Memleketler arası Uzay İstasyonu'na mürettebat nakliyeciliği sadece Rusya'nın Soyuz aracıyla yapılabiliyordu. Aldığı devlet takviyesiyle birlikte Space X, ISS'a yolcu taşıma misyonunu muvaffakiyetle tamamladı ve yeni bir periyodun öncüsü oldu.

6. Tüm bu teknolojik gelişmeler ve birikim, uzayda koloni kurma hayalinin de öncüsü oldu.



Global ısınma, tükenen güç kaynakları, Musk'ın telaffuzuyla 3. dünya savaşı üzere birçok telaş, uzayda koloni kurma hayalinin sebepleri ortasında gösteriliyor. Mars'ta bulunması umulan kaynaklar da bu hayali pekiştiriyor. Epeyce tartışmalı görünen koloni kurma hayali, koloninin nerede kurulmasının uygun olacağı başta olmak üzere birçok soruyu da beraberinde getiriyor.

7. Elbette bu koloni kurma hayalinin öncü isimlerinden biri, sıra dışı fikirleriyle her devir gündemde kalmayı başaran Elon Musk.



Musk'ın Mars sevdasının sebebini tam olarak bilemesek de kendisinin en büyük hayallerinden birinin Mars'a yerleşmek olduğunu söylemek mümkün.

8. Uzayda koloni kurma yarışında milyarderlerin savaşı da çoktan başlamış durumda.



Sık sık dünyanın en varlıklı insanı listesinde doruğa yerleşen bu ikilinin rekabet ettiği tek mevzu zenginlik değil. Uzay araştırmaları ve koloni hayali konusunda da ikilinin sık sık karşı karşıya geldiğini görüyoruz. Musk'ın uzaya çıkma motivasyonu daha heyecan verici sebepler ve merak üzere gözükürken, Bezos'un temel motivasyonu ise güç kaynakları. Bu iki milyarderin şirketleri Blue Origin ve Space X, uzay yarışına sürat kazandırmaya devam ediyor.

Mars'ta koloni kurma hayalini barındıran ve araştırmalar yapan özel şirketler ortasında Space X, Boeing, Locheed Martin bulunuyor. Uzay turizmi konusunda çalışmalar yapan öbür özel şirketler de mevcut.

9. Mars'ta koloni kurulması konusunda birçok farklı görüş öne çıkıyor.



Koloni kurma hayaline dair yapılan tartışmalarda bunun için en uygun yerin Mars olduğuna dair şimdi bir fikir birliği yok. Ay'da koloni kurulması ya da uzayda koloni kurulması da yıllardır süregelen tartışmalardan biri olmuştu. 

Bunun dışında uzay araştırmalarının ve muhtemel bir koloni kurma sürecinde oluşacak maliyetlerin astronomik düzeylerde olması, koloni hayaline dair gelen en negatif tenkitlerden biri. Ekosisteme verilecek ziyan ve alınacak riskler de kaygıların temelini oluşturuyor. Şimdi kolonileşme sürecinde somut bir adım atamasak da bu yarışın daha çok kızışacağı kesin.

10. Elbette devletlerin de bu mevzudaki çalışmaları sürat kesmeden devam ediyor.



Uzay araştırmalarına önemli bütçeler ayıran ülkelerin uzay ajanslarının ilgi odağı her zamanki üzere Mars. Mars yüzeyinde etkin olarak incelemeler yapan devletler ise; ABD Uzay Ajansı (NASA), Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Rusya Uzay Ajansı (Roscosmos), Hindistan Uzay Ajansı (ISRO) ve Çin Uzay Ajansı (CNSA).

11. ABD'nin ISS'yi 2028 yılına kadar devam ettirmeyi planladığı biliniyor.



Uzay araştırmaları konusunda en değerli merkez olan Memleketler arası Uzay İstasyonu'nun 2028 yılına kadar devam etme potansiyeli bulunuyor. Son olarak ABD, projeyi 4 yıl daha fonlayacağına dair karar açıklamış, ISS'ın 2024'e kadar devam etmesi katılaşmıştı. Projenin 2028 yılına kadar devam etmesine de kesin gözüyle bakılıyor.

Herkes için daha akıllı teknolojiler Lenovo'da!



Lenovo, onsuz olmuyo...
 
Üst Alt