Son Konu

Lomber Dar Kanal Hastalığı Nedir?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Yaşlanmayla birlikte omurlar arasındaki diskler özelliğini kaybederek deforme olurlar( suyunu ve elastikliğini kaybeder). Bu yaşlanma disk yüksekliğinin azalmasına ve sertleşen diskin omurilik kanalına doğru bombeleşmesine sebep olur. Omurilikten çıkan sinirler bacak kaslarımızın çalışmasını sağladığı gibi ve bacağımızın duyusunu da alırlar. Dejenerasyon (yıpranma) ile omurgadaki faset eklemler, kemik ve bağlar kalınlaşır ve omuriliğe baskı yapar. Bu değişiklikler bel kanalının daralmasına sebep olur ve bu duruma lomber dar kanal (spinal stenoz) denir.

Lomber dar kanal her zaman şikayetlere neden olmayabilir. Ancak ağrı veya his kaybı; bacaklarda ağrı, kramp, uyuşma kuvvetsizlik; idrar kaçırma gibi şikayetler de yaşanabilir. Uzun süre oturma veya ayakta kalma nedeniyle şikayetler fazlalaşabilir. Hatta kişiler çok kısa mesafe yol yürüdüklerinde bile kalça içinde batma, ayaklarda hissizlik ve karıncalanma hissedebilirler. Mevcut şikayetler gelip gidebilir ve zaman içinde değişen şiddetlerle devam edebilir. Öne eğilmek ya da oturmak spinal kanal çapını artıracağından ağrının azalmasını veya tamamen kaybolmasını sağlayabilir.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ NELERDİR ?

Lomber dar kanal hastalarında ameliyat, cerrahi olmayan tedavi yöntemleriyle ağrısı ve şikayetleri dindirilemeyen, ilerleyen bacak kuvvetsizliği ya da mesane ve bağırsak kontrol problemleri olan yürüme, hareket etme gibi fonksiyonları ciddi anlamda zarar gören hastalar için önerilmektedir. Aynı zamanda yaşam kalitesi düşen, yürüme mesafesi iyiden iyiye kısalan, hastalarda cerrahi tedavi seçenek olarak düşünülebilir. Bu grup hastalarda sıklıkla eşlik eden dejenere skolyoz nedeniyle omurga dengesi ve dizilimi de bozulmuş olabilir. Dolayısıyla cerrahi planlama yapılırken omurga dizilimi ve dengesi düzeltilmeli ve sinirlerin çıktığı kanallar gevşetilerek sinirler rahatlatılmalıdır. Genel sağlık durumu uygun olan hastalarda yaş ameliyat için engel değildir.


 
Üst Alt