Son Konu

Tonsillit nedir ve belirtileri nelerdir? Boğazın tek tarafı ağrıyorsa...

teknolojiuzmani

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,799
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
tonsillit_nedir_ve_belirtileri_nelerdir_bogazin_tek_tarafi_agriyorsa_1596369612_0701.jpg

Üst solumun yolları virüslerinin en fazla etkilediği boğazdaki bademcikler kısa sürede şişip ağrı ve yüksek ateşe neden olur. Ancak bazı insanlarda bademcikler genellikle tek taraflı ağrıya zemin hazırlayabilir. Virüs ve bakterilerin neden olduğu bu rahatsızlığa tıp dilinde tonsillit denir. Peki Tonsillit nedir ve belirtileri nelerdir? Tonsillit hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık.

Boğazın her iki kısmında bulunan lenfoid doku bölgesine bademcik denir. Bademcikler lenfatik sistemdeki diğer organlar gibi bağışıklık sistemine bağlıdır. Virüs ve bakterilere karşı vücudu korur. Sürekli virüs ve bakterilere maruz kaldıklarından kısa sürede enfeksiyon kapabilirler. Enfeksiyon kapan bu doku hızla şişip ve tüm boğazın enfeksiyonuna neden olabilir. Bunun yanı sıra bağışıklık sisteminin zayıflamasına yola açar. Bademciklerin iltihaplanmasına ise bilim literatüründe tonsillit denir. Tonsillitte genellikle bademciklerden biri iltihap kapar bu yüzden boğazın öncelikle bir tarafı tek ağrır. Yutkunma zorluğu, yüksek ateş ve boyun bölgesinde herhangi bir yerdeki lenf bezlerinde şişme görülür. Bu rahatsızlık sıklıkla çocuk yaşta görülür. Ancak yetişkinlerde yaşayabilir. Vücudun ağız yoluyla solunumdaki ilk korunma kalkanı olduğundan hızla enfeksiyon kapabildiğinden sık sık rahatsızlığa zemin hazırlar. Zamanında tedavi edilmediğinden ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. 

v5p3z_1596372231_8357.jpg

KAÇ ÇEŞİT TONSİLİT VARDIR?

Semptom ve virüse göre tonsilitin çeşitleri vardır. Bu çeşitlilik aynı zamanda tedavi şeklini de değiştirir. Akut tonsilit en fazla 5 gün sürer. Bu süreçte belirtileri de kendini gösterir. Bir kişinin sık sık bademcik iltihabı yaşamasına ise rekürren tonsilit denir. Ancak tıpkı astım sinüzit ve migren gibi bu hastalığında kroniği vardır. Sürekli ağız kokusu ve boğaz hassasiyetine neden olur. 

QEAkz_1596372301_0253.jpeg

TONSİLİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Boğaz ağrısı ile başlayan tonsilit belirtisi kırmızı ve şişmiş bademciliklerle devam eder. Bunun yanı sıra bademciklerin yüzeyinde beyaz ya da sarı renkte lekeler görülür. Boğazda kaşınma, yutkunma güçlüğü hastalığın seyrinin ilerlediğinin göstergesidir. Ses kısıklığı ve su içerken bile yaşanan zorluk beraberinde yüksek ateşi getirir. Bağışıklığın zayıflamasına işaret eden ateşlenme vücut ağrılarına neden olur. Soğuk ve sıcak titreme, baş ağrısı gibi belirtiler de gösteren tonsilit, kulak altı boyun ve ensede lenf bezlerinin büyümesine yol açar. Zro yutkunmaya dayalı ağız içi salgı artığından salya akması da görülür. İştahsızlık ve uyku sırasında bile huzursuzluk gibi durumlarda da yol açar. Nadiren de olsa bazı hastalarda boyun tutulması yaşanır. 

NJ4Lp_1596372343_661.jpg

TONSİLİTİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Üst solunum yolları hastalıklarının belirtileriyle aynı olan tonsilit, için evde doğal yollara başvurmadan önce bir uzmana danışılmalı. Ancak bu süreçte de boğaz sıcak tutulmalı. Uzman doktor sadece bademciklere bakmaz. Çünkü bademciklerin şişmesi bazı farklı hastalıklar sonucu da oluşabilir. Direk olarak hasar almasında ise farklı seyirler gösterir. Örneğin dalak ta bu süre de büyür. Kan hücreleri azalır. Kulak ve boyunda lenf bezleri şişer. Enfeksiyona bağlı gelişen bu hastalık için uzman doktor öncelikle antibakteriyel ve anti toksin ilaçlar verir. İltihabın kurutulmasının yanı sıra bu süreçte virüs ve bakterilerinde atılması için ilaç tedavisine başlanır. Soğuk içecek ve yiyeceklerden uzak durulması gerekir. Sık sık tuz ya da sumak suyuyla boğaz da gargara yapılarak buradaki virüslerin etkisi azaltır. Nem oranı yüksek olan yerler önerilir. Ayrıca bademcik iltihaplanmasını tetikleyen sigara, temizlik malzemesi ve kirli havadan da uzak durmakta fayda var. 
 
Üst Alt