Son Konu

Büyük Patlamalar Yaşanabilir mi? EÜAŞ Eski Genel Müdür Yardımcısı Başaran'dan Termik Santral Açıklaması

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-411f68f4c9fdbbba750f1b7998f98453fd3671bf.jpg


Muğla'nın Milas ilçesinde devam eden orman yangınları Kemerköy Termik Santrali'ne ulaştı. Milas Belediye Lideri Muhammet Tokat santralin büsbütün boşaltılmaya başlandığını aktardı.





BBC Türkçe'den Fundanur Öztürk ve Ece Göksedef'e konuşan Elektrik Üretim AŞ'nin (EÜAŞ) eski genel müdür yardımcısı Muzaffer Başaran, Kemerköy Termik Santrali'nin kömür alanının santrale 4-5 km uzakta olduğunu lakin yangının santral içine kömür taşıyan bantlar üzerinden ana kömür alanına ulaşma riski bulunduğunu söyledi.

Kemerköy Termik Santrali çalışanlarının BBC Türkçe'ye verdiği bilgiler de yangının dağlardan geçen kömür bantlarına sıçradığını doğruluyor.

Çalışanların verdiği bilgiye nazaran, santraldeki 25 bin tonluk kömür, kömür alanına taşındı ve itfaiye takımları kömür alanının etrafında kömürün yanmaması için hazır bekliyor.



Termik Santral'e sıçrayan ve kömür bantlarını tutuşturduğu söz edilen yangınla ilgili şimdi termik santral idaresi ya da resmi bir kaynaktan rastgele bir açıklama yapılmadı.

'Santral içinde bir kömür stok alanı yok.'



Bölgeden yapılan canlı yayınlardan anlaşıldığı kadarıyla kül ve kömür bantlarının alev aldığını söyleyen Başaran, şunları aktardı:

"Kemerköy santralinin kömür park alanı santralin içerisinde değil, yaklaşık 4-5 km ötesinde. Hasebiyle santral içinde bir kömür stok alanı yok. Kömür stok alanından bantlarla direkt ünitelere, santralin içine geliyor. Dün yangın santrale girmez diye düşünülüyordu ancak şu anda bakıyoruz ki kül bantları, kömür bantları da alev almış vaziyette.

"Santralden Ören'e giden yoldan sol tarafta, doruklara hakikat bir stabilize yol var. Kömür bantları oradan geliyor. Hasebiyle yangın 4-5 km'lik o bandı takip ederek kömür stok alanına ulaşabilir."

Başaran ayrıyeten Kemerköy Termik Santrali'nin çabucak 10-15 km üstünde Yeniköy Termik Santrali'nin bulunduğunu hatırlatarak, rüzgarın tarafına bağlı olarak ikinci santralin de yangından etkileme riski bulunduğunu söyledi.

Bir patlama yaşanabilir mi?



BBC Türkçe'ye konuşan santral çalışanlarına nazaran, santralde soğutmayı sağlayan hidrojen depoları büsbütün boşaltıldı.Bu sebeple santral içerisinde rastgele bir patlama beklenmediği tabir edilmekle birlikte, alandan paylaşılan toplumsal medya imajlarında birtakım patlama seslerinin duyulduğu söz ediliyor.

Yangının ana kömür alanına ulaşması halinde ise alandaki kömürün bir aydan uzun müddet yanacağı ve aralıksız karbonmonoksit gazı salacağı söz ediliyor.

Çalışanlar, kömür alanı etrafında konuşlanan itfaiye araçlarının bariyer oluşturarak alevlerin kömürlere sıçramasını engellemek üzere hazır beklediğini belirtiyor.

Kemerköy Termik Santrali'nin hacmi nedir?



Muğla'nın Milas ilçesinde linyit ile çalışan Kemerköy Termik Santrali, 1984-1993 tarihleri ortasında 9 yılda inşa edildi.

Her biri 210 MW gücünde olan üç adet üniteden oluşan santral toplamda 630 MW gücünde.

Santralin yıllık üretim kapasitesinin 4 milyar 95 milyon KWh olduğu belirtiliyor.

Ana yakıt olarak linyit kullanılan santralde 21.600 ton yakıt kullanılıyor.

Santralin 18 Nisan 2014 tarihindeki özelleştirme ihalesini alan IC İÇTAŞ Güç - LİMAK Güç paydaşlığı, 23 Aralık 2014 tarihinden itibaren santrali işletiyor.

Yeniköy-Kemerköy Termik santrallerinin toplamda 1050 MW konseyi güç ile Türkiye'nin güç muhtaçlığının yaklaşık yüzde 5'ini karşıladığı tabir ediliyor.

Santral Türkiye'nin 30'uncu elektrik santrali ve 4'üncü linyit santrali olma niteliği taşıyor.

Başaran, santralin maliyetinin en az 1 milyar dolar olduğunu ve santrali onarmanın en güzel ihtimalle tamiratın 3-4 ay sürebileceğini söylüyor.
 
Üst Alt