Son Konu

Sağlık Bakanı Koca: 'Maske ile Geçen Son Yaz Olacak'

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-7b0d29c854b096f1903cfb7988c642f42c788cc8.jpg


Bilim Konseyi Toplantısının akabinde açıklama yapan Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, bu yazın maske ile geçen son yaz olacağını söyledi.






Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplanan Bilim Şurası toplantısı sona erdi. Toplantının akabinde açıklama yapan Koca, kapanma devriyle birlikte salgının seyrinde değerli bir kırılma yaşandığını lakin virüsün ortamızda dolaşmaya devam ettiğini belirterek tedbirlere uyulması gerektiğini vurguladı.

Koca, "Kademeli olağanlaşma devrinin bir günde eski olağana dönmek olmadığını, daha ağır bedeller ödememek için adım adım olağan hayata dönme eforu göstereceğimiz günler olduğunu aklımızdan çıkarmayalım. Unutmayalım ki bundan sonra ferdî önlemler çok daha kıymetli olacak. Kendi önlemimizi alarak olağanlaşan hayata katılmayı öğreneceğiz" dedi.


"Yazın sonunda salgın gündemimizden çıkacak"




"Maskelerin yüzümüzü terlettiği son yaz bu yaz olacak" diyen Koca, "Salgının hastalık yükü kadar toplumsal yükü altında da yorulduk. Aşı programının muvaffakiyetle ve planlandığı hali ile yürütülebilmesi halinde yaz ayları sonunda salgından değil daha hoş günlerden bahsedeceğimiz, salgını ülke gündeminden de kişisel gündemlerimizden de çıkaracağımız görünür oldu" tabirlerini kullandı. 

Koca, sırası gelen vatandaşların aşılarını yaptırmaları davetini yineledi. 

Yerli aşı çalışmalarımız tüm süratiyle devam ettiğini kaydeden Koca "Aşı çalışmalarının son safhası olan Faz-3 insan deneyleri başlayacak olan TÜSEB dayanağı ile geliştirilen aşı adayımız çalışma eseri olarak üretildi ve son testleri yapılmaktadır. Testlerden muvaffakiyet ile geçer geçmez klinik kullanımı en kısa müddette başlayacaktır" dedi.


Aşı karşılaştırmasına tenkit




Aşılar üzerinden yapılan mukayeseleri eleştiren Koca, şöyle dedi:

Son günlerde ülkemizde kullanıma giren aşılara yönelik karşılaştırmalar yapılmaktadır. Bu karşılaştırmaların somut ve bilimsel mecralarda yapılmadığından emin olabilirsiniz. Aşıların bir birine üstünlük ya da zayıflıkları üzerinden bir kıymetlendirme yapılacak kadar çok vakit geçmedi. Teknik olarak bir aşıyı öbür bir aşı ile karşılaştırmak için yıllara sari izlemler gerekmektedir. Halbuki tüm koronavirüs aşıları şimdi çok yenidir. Burada değerli olan, güvenlik ve tesirlilik testlerini ve klinik araştırmalarını muvaffakiyetle tamamlamış olan aşıların kullanıma alınmasıdır. Bakanlığımız, Bilim Konseyimiz bu kriterleri temel alarak en inançlı ve en tesirli aşıları vatandaşlarımızın kullanımına sunmak üzere çalışmalar yürütmekte ve yol göstermektedir. 

Yani, ülkemizde kullanıma giren aşıların tesirli ve inançlı olduğundan eminiz. Bunların birbirleri ile karşılaştırılmaması gerektiği üzere, yakın gelecekte mümkün de olmadığını hatırınızda tutmanızı istirham ederim. Bu sebeple sıranız geldiğinde hangi aşı ile aşılanma imkanınız varsa itimatla o aşıyı olmalısınız.

Aşı programımız ile toplumumuzun en az %60’ını bağışık hale getirmeden salgının durdurulmasından kelam edemeyiz. Bunun için aşı olarak kendimizi ve sevdiklerimizi korumakla sorumluyuz.

 
Üst Alt