Son Konu

Alerjik Nezle

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Burun içini kaplayan mukozanın allerjik nedenli iltihaplanmasına denir. Allerjik yatkınlığı olan kişilerde görülür. Çoğunlukla ömür boyu sürer. Ancak ileri yaşlarda şiddeti azalır. En sık görülme nedeni rüzgarın havada uçurduğu polenlerdir. Ancak herhangi bir allerjen tarafından tetiklenebilir. Onun için soruna neden olan allerjenlerden uzak durmak önemli fayda sağlayacaktır. Toplumun beşte biri allerjik bünyeye sahiptir.
Nedenleri
En önemli nedeni havada uçuşan polenler ve ağaçlardır.
Küf hayvan tüyleri ev tozları ve akarlar
Hamam böceği
Evde kedi köpek kuş beslemek allerjik rinitin şiddetini artırır.
Ağaç polenler baharda artar.
Kuru ve rüzgarlı havalarda polen miktarı fazla olur.
Belirtileri
Burun akıntısı ve burun tıkanıklığı
Gözlerde sulanma ve kaşıntı
Aksırma öksürme boğaz ağrısı
Boğazda burunda üst damakta kaşıntı
Yüzde ağrı
Gözaltşarının şişmesi
Koku ve tat duyusunda azalma
Çocuk hastalarda sık sık ellerini burnuna sürtmek
Yorgunluk algılama güçlüğü uyku bozuklukları 
Öksürük ve baş ağrısı 
Genellikle 40 yaşından önce görülür. Yaş ilerledikçe şikayetler azalır. Kendiliğinden geçmesi çok çok nadir görülen bi durumdur. 
Tedavi
Özellikle kaşıntı akıntı ve hapşırma gibi belirtilerin giderilmesi burnun açılması çok önemlidir. Allerjik nezlesi olan hastaların tozlu ve polenli ortamda bulunmak zorunda kalacaklarsa maske kullanmaları önerilir. 
Evde hayvan ve bitki beslemekten kaçınılmalıdır. 
Her gün egzersiz yapmalı sigarayı bırakmalı dengeli beslenilmeli tüylü ve yünlü battaniyeler yerine pamuklu ve sentetik tercih edilmelidir. 
Kaloriferli evlerde kuru ev havası allerjik rinitin kçtüleşmesine neden olabileceğinden ortam nemlemdirilmelidir. 
Toz barındıracak tarzda kilim halı gibi eşyalar kullanılmamalıdır. 
Allerjik rinitte tedavi uygulanmazsa burunda polipler oluşur. Sinüzit ve orta kulak iltihabı meydana gelebilir. Allerjik rinit vakaları küresel ısınmaya paralel olarak artıyor. Kişilerin plaza veya ofis gibi kapalı ortamlarda çalışıyor olması ve bu mekanlarda akarlara maruz kalınması ile artış gösteriyor. Ayrıca caddelerdeki egzos ve kirli hava maruziyetinde allerjik vakaların artmasının bir başka sebebidir. Ayrıca kullanılan klimalarında hastalık yaydığı da unutulmamalıdır. Klimaların polen filtreleri olmalı ve sık sık temizlenmesi gerekir. Böylelikle dışarıdan gelen toz ve polenlerin önüne geçilmiş olur. Allerjik hastaların ofis ortamlarına ev arbaa ortamlarınada dikkat etmesi gerekir. Ortamı nemlendirmek için buharlı oda nemlendirici kullanılmalıdır. Bitki ve çiçeklere çok fazla küf bulunur. Kapalı ortamda bulundurulmamalıdırlar. 


 
Üst Alt