Köpekler Diş Çıkarırken Ne Yapılmalı?

Köpeklerin diş çıkarması, yavru köpeklerde ısırma döneminin de başlangıcını oluşturur.

Yavru köpekler, diş çıkarma sırasında yaşadıkları kaşıntı ve ağrıdan dolayı ısırmaya başlarlar.

Bu nedenle köpekler diş çıkarırken, ısırma eğitiminin de verilmesi gerekir.

Aksi halde ısırma gücü gittikçe artacak ve köpeğin ciddi anlamada saldırganlaşmasına neden olacaktır.

Aynı zamanda bu eğitim, köpeğinizin ödül ve ceza kavramlarını öğrendiği ve size bir eğitmen olarak daha fazla güvendiği dönemdir.

Çünkü bu döneme kadar hiç bu denli ciddi bir eğitimle karşılaşmamıştır.

Isırma konusundaki eğitimler ciddi ve hayat kurtarıcıdır.

Köpeklerde Diş Çıkarma Dönemi Ne Kadar Sürer?​

Köpeklerde diş dönemi doğumdan sonraki ilk 6-9 ayda devam eder.

Bu dönemde anneyi ısırma, ev köpekleri için süt emme sırasında biberonu ısırma, sahibi ısırma gibi durumlar gözlenebilir.

Aynı zamanda bu dönemde sandalye bacaklarını, televizyon kumandasını ya da telefonları kemirme durumları da ortaya çıkabilir.

Yavru Köpeklerde Diş Çıkarma Belirtileri​

Köpeklerin hala diş çıkarma evresinde olduğunun belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Doğumun üzerinden uzun zaman geçmemiştir.
  • Köpek, oyun içinde ölçüsüz bir ısırma davranışı sergiler. Gereksiz şekilde parmaklarınızı ısırmaya çalışır.
  • Anne yanındaki köpeklerde anne, bazen anlaşılmayan şekilde köpeği iter, ondan uzak durur.
  • İlgisini çekmeyen nesneleri bile ısırma davranışı gösterilir.
  • Salya fazladır. Köpek salyayı kontrol etmekte zorlanır.
  • Isırma öncesi hırlama davranışı gelişmemiştir. Bu nedenle köpek, tepki göstermeden ısırmaya başlar.
  • Pirana dişi olarak bilinen kesici dişler uzamaya başlar.

Doğal Ortamdaki Köpekler Diş Çıkarırken Isırma Eğitimi​

Doğal ısırma eğitimi köpeğe annesi ve kardeşleri tarafından verilir.

Her yavru köpek, diş çıkardığı evrede ölçüsüz ısırma davranışını gösterir.

Bu durumda karşılığını anında alması, köpeği bu davranışa karşı eğitimli hale getirir.

Kardeşleri ile oyun oynayan bir köpek, oyun sırasında itme, çekme ve yuvarlanma davranışları geliştirir.

Ancak itme ve çekme sırasında ölçüsüz ısırma gerçekleşirse, diğer yavrular ondan uzaklaşır. Köpek böylece, oyun sırasında ısırmanın onu yalnızlaştırdığını fark eder.

Annesini emen bir yavru, anneyi ısırdığında, anne ondan uzaklaşır.

Ciddi ısırıklarda anne yavruyu tamamen reddedebilir.

Aynı zamanda oyun oynarken anneyi ısırdığında da anne uzak bir yere doğru koşar ve köpeği yanına yaklaştırmaz.

Bu durumda köpek, ısırmanın onu açlığa mahkum edebileceğini öğrenir.

Köpekler Diş Çıkarırken Nasıl Eğitim Verilir?​

Köpeklerin diş çıkarma eğitimleri, hayatları boyunca onlara ısırma eğitimi olarak geri döner.

Diş çıkarma sırasında verilecek eğitim, oyun sırasında ısırma gibi davranışların kontrolü için önemlidir.

Köpekler için diş çıkarma eğitimlerinde dikkat edilecek unsurlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Köpek henüz yavru olsa da, eğitimi yetişkinlik dönemini düşünerek vermelisiniz. Sadece ‘Otur’, ‘yat’ gibi komut eğitimlerini değil, davranış sorunlarını önleyen temelleri de atmalısınız. Sosyalleşme, bir eşyayı koruma ve sahiplenme, ısırma gibi eğitimler, köpeğin hayatında karakterini belirleyecektir.
  • Köpekler diş çıkarırken bir ortama ilk defa giriyorlarsa, ortamda dolaşmasına, nesnelerle tanışmasına dikkat edilmelidir. İlk defa girilen ortamda tasmasından tutulup hareket etmesine izin verilmeyen bir köpek, saldırmaya daha müsait hale gelir. Yerinde rahat ve kendinden emin köpekler ısırma konusunda daha olgun davranır.
  • Eğitimde amaç, köpeğin ısırma yeteneğinden tamamen soyutlanması değildir. Amaç, hafif bir dişleme ile tam bir ısırma arasındaki farkı öğretmektir. Eğitim süresince köpek, insan derisinin çok hassas olduğunu anlamalı, olası bir ısırma durumunda ne kadar zarar verebileceğini fark edebilmelidir. Tehlike anında köpekten istediğiniz parçalaması değil, korkutması olmalıdır. Bu nedenle ısırma davranışına sınırlandırma getirilmelidir.

Diş Çıkarma Dönemindeki Köpek İçin Neler Yapılmalıdır?​

Diş çıkaran köpek için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Bu dönemde köpeğin eğitimi, hayatını etkiler. Bu nedenle eğitimine dikkat edilmelidir. Sahip tarafından doğru eğitim verilmelidir.
  • 8 haftalık olmadan önce ailesinden ayrılmamalıdır. Köpek sosyalleşmesi için bu çok önemlidir. Doğal ısırma eğitimi için önemli bir durum olan aile, erken ayrılma durumunda köpeğin travmatize olmasına sebep olabilir.
  • Eğer sağlıklı bir ortam varsa, 8 haftadan daha uzun süre ailesiyle kalmasına izin verin.
  • Köpeklerin birbirine verecekleri eğitimi hiçbir insan veremez. Bu nedenle köpek sosyalleşme sınıfları bulun. Burada gereksiz ısırma davranışını oyun içinde sergileyip dışlandığında, ısırmanın nasıl kontrol edileceğini öğrenecektir.
  • Evinize yavru köpekten önce çiğneme oyuncakları alın. Bu sayede köpeğinizin güdülerini dışarı çıkarmasına izin verebilirsiniz. Ancak başlangıçta sizin gözetiminizde oynasın, zira bu oyuncaklar parçalanabilir ve köpeğiniz bu parçaları yutabilir.
  • Elinizden yemek yedirin. İnsan ile köpek arasında bağlantı kurmanın en önemli basamağı budur. Bu sayede köpek, ağzını ve dişlerini zarar vermeden kullanmayı öğrenir. Evinize sık gelecek misafirlere de ödül mamaları vererek, köpek onlara yaklaştığında ellerinden yedirmelerini sağlayın. Bu sayede misafire zarar vermemeyi öğrenecektir.
  • Eğer henüz ısırmadan elinizden yemek yemiyorsa, fırın eldiveni gibi bir eldiven giyerek tekrar deneyin. Isırmamayı öğrendiğinde eldiveni çıkarın.
  • Köpeklerin diş çıkardıkları dönem, kafes eğitimi için de önemlidir. Isırma güdüsünü destekleyen oyuncakları kafesin içine yerleştirin ve kafese girmesini sağlayın. Bu şekilde kafesin iyi vakit geçirilebilecek bir yer olduğunu fark edecek ve ihtiyacı olduğunda kafesi kullanabilecektir. Kafesi asla bir ceza yeri olarak kullanmayın.
  • Yavru köpekler bir araya geldiklerinde hoş vakit geçirirler. Ancak öğrenme gerçekleştirmeyebilirler. Bu yüzden köpekler diş çıkarırken kendilerinden büyük ve eğitimli köpeklerle de oynamalarını sağlayın. Ancak oyun sırasında büyük köpekler küçük köpeğe karşı olabilir ve zarar verebilir. Bu nedenle yanınızda köpeklerin stres seviyesini hareketlerinden anlayan bir köpek eğitmeni bulunmasına dikkat edin.
About author
A
<? include “hayata-baglan.php” or die ” Bağlantı Hatası” ; ?>

Daha Fazla Hayvanlar Alemi

Köpeklerde gerçekleşen doğum, diğer memeli canlılarda olduğu gibi, yavruların anne rahminden çıkması yoluyla gerçekleşir. Dişi köpeğin doğum sırasında genişleyen vajinası ve salgılanan kaygan sıvılar, doğumun daha kolay bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar. Köpeklerde doğum öncesi gebelik...
Yavru köpekler ilk 6 ayda, o ay sayısı kadar saatte tuvaletlerini tutabilir. Örnek olarak 5 aylık bir yavru, 5 saat tuvalet tutabilir. 6 ay ile 8 yaş arasındaki köpeklerde tuvalet 8 saate kadar tutulabilir. Yaşlı köpekler ise tuvaletlerini 6 saate kadar tutabilirler. Köpeklerin tuvalet tutma...
Erkek köpekler için uygun olan çiftleşme zamanı kızgınlık dönemi sonrası olarak bilinmekle beraber 18.haftaya tekabül etmektedir. Erkek köpeklerin çiftleşme zamanı olarak bilinen süreden önce çiftleşmeleri halinde belirli sağlık problemleri ile karşılaşılabilmektedir. Köpeklerin çiftleşme...
Belçika’da bulunan ve tüm dünyadan veri toplayan Dünya Köpek Örgütü’ne (FCI) göre dünyada 368 adet köpek türü bulunmaktadır. Amerika’daki The American Kennel Club’a göre Amerika’da 197 adet köpek türü, İngiltere’deki The Kennel Club’a göre ise Birleşik Krallık’ta 221 köpek türü bulunmaktadır...
Evet, kuduz virüsü taşıyan yavru köpekler ısırdığında kuduz bulaşır ve kuduz olursunuz. Kuduz virüsü taşıyan hayvanların ısırıkları ile ısırılan kişiye ya da canlıya kuduz bulaşır. Dikkat: Kuduz virüsü hastalığı köpek, kedi, sığır, koyun, at gibi hayvanlardan bulabileceği gibi kurt, tilki...

Makale Bilgileri

Yazar
admin
Makale Okuma Süresi
3 min read
Görüntüleme
25
Son Güncelleme

admin'Diğer Makaleler

Üst Alt