06 yaş mucizesi Bilim adamları uyarıyor: Eğitim için 7 yaş fazla geç, çocuğunuzun hayatta başarılı olmasını istiyorsanız eğitime daha erken başlayın! 06 yaşın eğitimiyle ilgili merak edilenleri AÇEV uzmanları açıklıyor: Hangi çocuk için ideal eğitim yaşı hangisi? Evde eğitim olası mü? Anne babaya düşen görevler neler? Erken eğitim, çocuklarını en iyi şekilde yetiştirmek isteyen aileler için bir lüks yok, mecburiyet arz ediyor Beynin en çabuk geliştiği 06 yaş arası dönem, çocukların eğitimine başlanması için en uygun zaman dilimi olarak kabul ediliyor ERKEN EĞİTİM ÇOCUĞA İKİ YIL KAZANDIRIYOR Asıl Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) uzmanları, 06 yaş çağında eğitime başlayan çocukların okulda ve hayatta daha başarılı olduğunu belirtiyor Okul öncesi eğitime evde açılmak bile olası Ama Türkiye'de bu yaş aralığındaki 7 milyon çocuğun fakat yüzde 16'lık bir kısmı mektep öncesi eğitim alabiliyor Oysa erken eğitim, iki mektep yılına denk gelecek başarı farkı yaratıyor Sekiz yıllık gerekli eğitime rağmen, Türkiye'de ortalama eğitim süresi halen altı yılın altında 7 milyonu aşkın kişi ise okuma yazma bilmiyor İlköğretim çağındaki kız çocuklarının yüzde 10'u okula gitmiyor İlköğretim çağına gelmiş çocukların ise yaklaşık yüzde 70'i okula hazırlanmış başlamıyor Fakat yapılan incelemeler gösteriyor ki, mektep öncesi eğitim bölge çocuklar diğerlerine oranla ayrıca yaşamda, keza de okulda çok daha başarılı durumda Türkiye'de 06 yaş grubundaki 7 milyon çocuğun oysa yüzde 16'sı, 6 yaş grubundaki çocukların sadece yüzde 25'i mektep öncesi eğitimi hizmetlerinden yararlanıyor Ancak Kuzey Avrupa başta edinmek üzere Avrupa'da yüzde 100'e varan okullaşma laf konusu BELİRLEYİCİ DÖNEM Erken çocukluk adı verilen 06 yaş arası dönem çocuğun en seri geliştiği dönem Beyin gelişiminin büyük bir bölümü 04 yaş aralarında tamamlanıyor Erken çocukluk dönemindeki deneyimler, beynin alıştırma biçimi için belirleyici olduğundan bu dönemde çocuğun yeterli beslenmesinin yanı sıra, gelişimini destekleyen bir ortamda bulunması da ağırlık taşıyor Bu alanda Türkiye'de en büyük kampanyayı ise Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) yürütüyor 1993'te kurulan AÇEV, 06 yaş dönemi eğitim konusuna dikkat çekmek için 2005'te 7 Fazla Geçkampanyasını başlattı Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Türk Eğitim Vakfı'nın da bulunduğu 7 sivil toplum örgütü de kampanyayı destekliyor Nobel ödüllü iktisatçı James Heckman Çocuklara yerleştirmek için onların birer yetişkin olmasını umma lüksümüz olmadığı gibi, onlar okula başlayana kadar bekleme lüksümüz de yok, çünkü o zaman müdahale etmek için çok geç olabilirdiyor Çocuklara karşın eğitimin özellikle de okul öncesi eğitimin önemi, rakamlara da yansımış durumda OECD araştırmaları, Türkiye'de erken çocukluk eğitimi bölge ve almayan öğrenciler aralarında iki mektep yılına denk gelen galibiyet farkı olduğunu gösteriyor 7 FAZLA GEÇ AÇEV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayla Göksel Göçer, iki yıl önce 7 Çok Geçkampanyasını okul öncesi eğitimin önemine uyarı sürüklemek için başlattıklarını anlatıyor Erken çocukluk eğitiminin insan gelişiminin başlangıç noktası olduğuna dikkat çekici eden Göçer, okul öncesi eğitim konusunda dünyadaki şart ile Türkiye karşılaştırıldığında ortaya çıkan tablonun, hiç de iç açıcı olmadığını söylüyor Göçer, şu ana akadar Türkiye'de kurum merkezli eğitim modelinin şimdiye kadar benimsenen asıl model olduğunu, 46 yaş grubundaki çocukların yüzde 25'inin 56 yaş grubundaki çocukların ancak yüzde 32'sinin Milli Eğitim Bakanlığı'na veya Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na alt mektep öncesi kurumlardan faydalandığını vurguluyor Ülkü Göksel Göçer, zorunlu eğitim öncesinde, 35 yaşlarında erken çocukluk eğitimine ulaşan çocuk oranlarına bakıldığında hesaplı açıdan Türkiye'nin fazla benzetildiği Meksika'da bile çocukların yüzde 70'nin bu eğitimden yararlandıklarına dikkat çekiyor FAS'TAN BİLE GERİYİZ Ülkü Göksel Göçer, bu oranın Fas'ta yüzde 34, Ürdün'de yüzde 27, Suriye'de ise yüzde 9, olduğunu hatırlatırken, AB ülkelerinin her birinde bu oranlar yüzde 100'e yakındırdiyor Türkiye'de ise 20002001 itibariyle bu oran yüzde 103 BESIN PROJESİ AÇEV'in 7 Fazla Geçkampanyası dışarıya düzenlediği bir diğer kampanya de Besin Projesi MEB'nın işbirliği ile yürütülen bu kampanyada gaye ihtiyaçların en yoğun ancak eğitimin minimum olduğu Bitlis, Bingöl, Diyarbakır, Erzurum, Hakkâri, Mardin, Muş, Şanlıurfa ve Van gibi kalkınmada öncelikli illerde açmak ve okul öncesi eğitime katılımı çoğaltmak oldu AÇEV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ülkü Göksel Göçer, birincil sene 10 ilde 33 bin çocuğa ulaşan kampanyanın, ikinci yılda 21 ile yayıldığını ve ulaştığı çocuk sayısının 41 bin olduğunu söylerken, kampanyanın mektep öncesi eğitime katılanların oranında yüzde 20 büyüme sağladığına da dikkat çekiyor Işık Halkası Göksel Göçer şu bilgileri veriyor: Kasıt, ailelerin mektep öncesi kurumlarına vermekte zorlandığı giderlerine katkının okullar kadar talep edilmemesi Fakir ailelerin, okul öncesi eğitime teşvik edilmesiDÜNYA BANKASI UYARDI Geçen sene Dünya Bankası Türkiye Direktörlüğü Türkiye'nin Eğitim Sistemi'nin AB Üyeliği için hazırlanmasıkonulu bir egzersiz yaptı Dönemin Türkiye Direktörü Andrew Workink başkanlığında hazırlanan raporda Türkiye'deki eğitim sistemi AB ülkeleri ile kıyaslandı Bu raporda AB'ye yaklaşabilmek için atılması gereken adımların başında da okul öncesi eğitime yatırım yapılması gerektiği görüşü dile getirildi Raporda, Türkiye okul öncesi tesislerin sayısını büyük ölçüde artırmalı, yüzde 15'ten eksik olan okul öncesi programlara katılımı 2019 yılında yüzde 50'ye getirme hedefini koymalı Bilhassa ülkenin doğu kesimlerinde okullaşmayı artıracak programları sürdürmelidenildi kaynak: SABAH id