Topkapı Sarayı Muze'si Arşiv'inde bulunan mektuplar Sultan 1 Abdulhamit'in Ruhşah'a olan aşkını gosteriyor O mektuplardan birinde yazanlar şoyle: Ruhşahım; Hamidin sana kurban ola Efendim sana bende olmuş bir kulunum; ister darp eyle ister oldur, sana teslimim Billahi sebebi mevtim (olumume sebep) olursun Bu gece de gelmezsen bilirim ki bana muhabbetin yoktur Benim bu halime duşman bile rahmeder Akşam sabah gelip bir lahza oturmak iş değildir Kulun ayağına gider yuzunu surerdi İstemezsin diye gitmedim Sen boyle edince olum bana hayırlı geliyor
Başka bir mektup;
Fesuphanallah! Ben kulun siz efendime bu kadar kavuşmayı arzularken benim uzuntume, elem ve kederime ve perişan halime, derman ve acılmış yarama merhem olursun diye sizden umut beklerken, geceleri yatağıma gelmemenizin sebebi ne olabilir? Ama Allah hakkı icin benim ızdırabımı dindirir Sen bana bu anımda merhamet etmezsen kim merhamet eder Vallahi bu halimle her gece sabahlarım, bu gece de boyle sabahlamam hak değil Bu bir iki gecedir gelirsiniz diye beklerken, senin boyle yapmana Allah razı olmaz Bu gece de bana gelmezsen bilirim ki, bana karşı sevgin yok Benim bu halimi goren, duşmanım bile olsa bana merhamet eder Akşam sabah gelip bir anlık oturman iş değildir Kulun gelir, beni istemiyor musun diyerek, sabaha kadar ayağına yuzunu surerdi Benim sana olan bu halimi de Allah bilir Eğer dunyada omrum tamam olsa, olsem dahi seni duşunurum Vallahi summe billahi halim cok kotu oluyor Sen de boyle ettikce, billahi olum bana daha hayırlı geliyor
Ruhşah'ım Hamid'in sana kurban olsun Mahlukatı ve alemi yaratan Allah, bir kusur ile insanı azap eylemez Efendim sana bağlanmış bir koleyim İster dov, istersen oldur Bu gece gelmen lazımdır; aksi halde vallahi hastalanmama belki de olumume sebeb olursun Ayağın altına yuzumu, gozumu surerek rica ediyorum Allah icin kendimi durduramıyorum
Abdulhamid Ruhşah'ına kul kurban olsun Bir kusur ile beni unutma Benim vucudum toprak oluncaya, olunceye kadar senden vazgecersem, Allah bana layık olduğumu versin
Efendim; gideyim, belki beni ***ur diye buyurursun diyorum, ama sen bana ***ur demiyorsun İnşallahu Teala omrumuz oldukca birbirimizin oluruz Canım efendim, ben ayağına yuzumu surerek senden rica ediyorum
Efendim, Hamid sana kurban olsun Bu gece gelirseniz, bu kulunuzu ihya edersiniz Billahi sabretmeye mecalim kalmadı Hem onun başlangıc gecesidir, kerem senindir Bu gece kendimi guc zaptettim Ayağını opeyim efendim, Allahu Teala aşkına beni bu gece mahzun eyleme Sana kul ve kurban olayım efendim