COVID-19 pandemisi ilk ortaya çıktığı zaman çoğu ülke tanı kiti sıkıntısı yaşamış, bazı ülkeler, vatandaşlarına virüs tanısı koyamadığı için büyük zorluklarla karşılaşmıştı. Tüm bunların üzerinden neredeyse bir buçuk sene geçti ve bilim insanları, en kullanışlı, en doğru sonuçları veren ve ulaşılması en kolay tanı kitleri için çalışmalarını hala sürdürüyorlar.
Avustralya'da bulunan bilim insanları, bu çalışmalar dahilinde yeni bir COVID-19 tanı kiti geliştirdi. Soterius Scout adı verilen biyosensör, odaya giren herhangi bir kişide SARS-CoV-2 virüsünün veya varyantlarının bulunup bulunmadığını tespit edebiliyor.
Biyonsensör, SARS-CoV-2 ve varyantlarını tespit edebiliyor
Hatırlayacak olursanız geçtiğimiz günlerde sizlerle sadece nefes analizi yaparak COVID-19 tanısı koyabilen bir cihazdan bahsemtiştik. Hızlı ve doğru COVID-19 tanısı için geliştirilen bu gibi cihazlara bir yenisi daha eklendi. Avustralya RMIT Üniversitesi'nden bilim insanları ve tıbbi cihaz şirketi Soterius'tan uzmanlar, birlikte yürüttükleri bir çalışmayla birlikte herhangi bir kapalı ortamda SARS-CoV-2 ve varyantlarını anında tespit edebilen biyosensör geliştirdiler.
Kapalı mekanda istenilen herhangi bir yere yerleştirilebilen bu biyosensör, bir dakikadan kısa bir süre içerisinde virüsü tespit edebiliyor ve ortamın tehlikeli olduğunu akıllı telefonlar aracılığıyla bildirebiliyor. 8 farklı suş tespit edebilen bu cihaz, cepte taşınabilecek kadar küçük ve maliyeti de bir hayli az.
Cihazın geliştirilmesinde yardımcı olan bilim insanlarından Dr. Alasdair Wood, Soteris Scout adı verilen biyosensör için şu ifadeleri kullandı; "Bugüne kadar geliştirilen biyosensörler sadece tek bir virüs tipini tespit edebiliyordu ve büyük boyutlarından dolayı pek de kullanışlı değildi. Bizim geliştirmiş olduğumuz cihaz ise minik kartlığa bile sığabilecek kadar küçük, kullanımı kolay ve diğerlerine göre daha az enerji tüketiyor."