Son Konu

1 Günde Ekşi Maya Ve Ekşi Mayalı Köy (Ev) Ekmeği

iltasyazilim

Yeni Üye
Tepkime
1
Credits
-2
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
1 Günde Ekşi Maya Ve Ekşi Mayalı Köy (Ev) Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler 1 Aşama Ekşi Maya Yapmak İçin ;

*1 su çırpılmış ekşi ev yoğurdu (1 kasede çırpılıp akışkan boza kıvamına getirilmiş )
*1 silme çay kaşığı tuz
*2 çorba kaşığı kadar un
*56 adet kuru nohut

2 Aşama Ekmek Hamuru İçin;

*2 su bardağı ılık su
*1 tatlı kaşığı tuz
*6 su bardağı un
*Ekşi maya

1 Günde Ekşi Maya Ve Ekşi Mayalı Köy (Ev) Ekmeği Tarifi Yapılışı ? Evet evet yanlış duymadınız ? Günlerce beklemeden 1 günde ekşi maya tarifim var ?? Artık evde doğal ekşi mayalı gerçek ev yapımı köy ekmeği yapmak çok kolay ve keyifli ?
Evde köy ekmeği kokusu bambaşka ??
Mis gibi fırından çıkmış sıcacık köy ekmeğine tereyağı sürüp poy serpip yemek gibisi yok yanında başka birşey olmasa da yetiyor ??
? (Poy Trakyalılar bilir ;) meşhur kahvaltılık yağlı ekmek üzerine kullandığımız baharat karışımı ??)
? Ekşi Maya Yapımı; Öncelikle eğer yoğurdunuz ekşi değil ise bardak ile kalorifer peteği üzerinde yada sıcak yerde 2 gün ekşimesi için bekletebilirsiniz Çook yoğun ayran kıvamında olan çırpılmış 1 bardak ekşi yoğurt bir kaseye alınır Tuz ve un eklenip çırpılır Pankek hamuru kıvamında koyu boza kıvamında olacak İçine nohutlar atılıp karıştırılır Streç ile iyice sarılıp yine petek üzerinde 1 gün bekletilir İyice köpürüp kabaracak streçten gözükecek zaten Maya o zaman kullanmaya hazırdır 1 günde mayamız hazır ?? Şimdi 2 Aşama hamur tutma aşamasına geçebilirsiniz?
?Ekmek Hamuru Tutma; Yoğurma kabına 2 bardak un konulur ortası havuz gibi açılır Tuz atılır Ekşi maya açılır ve içinden nohutlar alınıp eklenir Yavaş yavaş ılık su eklenerek vıcık vıcık bir karışım elde edilir Yavaş yavaş un konularak bayağı ele yapışan bir hamur elde edilir Eller yıkanır kurulanır O şekilde hamura girişilir Hafif un serpilerek yoğurulur Bu şekilde eller temiz iken fazla un eklemesi yapılmamış pamuk gibi hamur elde edilmiş olur Hamur toparlanıp altına üstüne hafif un serpilir ve hava almayacak şekilde kapatılıp sarılır Sıcak ortamda kabarmaya bırakılır İçindeki katkısız doğal maya olduğu için aktifleşmesi 45 saati bulur Ben 5 saat sonra açtım Bir tur yoğurulup gazı alınır
? Ekmek hamurundan yumruk büyüklüğünde parça alınıp bir kaba koyup dolaba kaldırabilir ekşi maya olarak bir sonraki sefer kullanabilirsiniz ?Sonrasında yine hamur tutma aşamasındaki ayrıntılar ile aynı ekmek hamuru tutabilirsiniz bu şekilde mayanızı devam ettirirsiniz ?
?Yağlanmış un serpilmiş yada yağlı kağıt konulmuş uygun kalıba ekmek hamuru istenilen şekilde yapılıp konulur ve 1 saat kabarması beklenir Ben fırını 100° getirip içinde 1 saat beklettim Sonra açmadan fırını 200° getirip pembeleşene kadar pişirdim * Fırından aldıktan sonra üzerine su serpip temiz bez ile örtülür Biraz dinlendirilip dilimlenir ???
AFİYET OLSUN

Üst Alt