*200 gr terayağ ya da margarin ya da ikisinin karışımı (bir paket margarin 250 gramdır)
*200 gr pudra şekeri (1 su bardağı – bir paket pudra şekeri de genelde 250 gramdır)
*1 yumurta
*5 gr karbonat (2 çay kaşığı)
*450 gr un (3 su bardağı)
*3 çay kaşığı tarçın (tercihe bağlı)
Üzerini kaplamak için;
*500 gr mavi şeker hamuru
*100 gr beyaz şeker hamuru
*1 kase ballı su
*1 siyah gıda boyası kalemi (tercihe bağlı yazı yazmak istenirse)
*Bir miktar nişasta(şeker hamurunu açmak için)
1 Yaş Kurabiyesi Tarifi Yapılışı Herhangi profesyonel bir malzeme kullanmaya gerek kalmadan (1 şeklindeki kurabiye kalıbımız hariç) kolaylıkla yapabileceğiniz bir kurabiye tarifi vereceğim
Benim bu ilk deneyimim oldu Oğlumun 1 yaş doğum günü için yaptım
Misafirlerimize hediye ettim Çok beğenildi
Hazırlar malum biraz maliyetli bende neden olmasın diyip sıvadım kolları
İyi ki de yapma cesareti buldum kendimde
(Daha önce şeker hamuru ile hiç bir şey yapmadığım için tedirgindim Ama sonuç beni mutlu etti )
Püf nokta olarak öncelikle şunları söyleyim ;
Yapmak için gereken süre,
Kurabiyeler piştikten sonra 8 saat dinlenmeli
Şeker hamuru kaplandıktan sonra 12 saat kurumalı
İyice kuruduktan sonra üzerine isteğe bağlı yazı yazılabilir ben yazmadım İstenirse gıda kalemi ile yazılıp kurduktan sonra poşetlenebilir Yani en az iki gün önceden kurabiyeleri pişirmeniz gerekiyor
Ve şunu da ekleyelim Şeker hamurlu kurabiyeler iki üç hafta taze kalabilir Çünkü içinde kabartma tozu yok tarifimin
Şeker hamuru ile kaplanmış kurabiyeleri asla buzdolabında muhafaza etmiyoruz Serin bir ortamda, oda sıcaklığında saklamak gerekiyor Çok sıcak ortamda şeker hamuru eriyor ve üstü parlaklaşıyor Buzdolabına girince de çıktığında ısı değişiminden dolayı bozuluyor
Başlayalım yapmaya
Hamurumuzu hazırlıyoruz Öncelikle oda sıcaklığında iyice yumuşamış margarin ve pudra şekerinin üzerine yumurta ekleyerek yoğuralım önceleri cıvık ama sonra kendini iyice toparlayan bir hamur olacak Sonra azar azar önceden elediğimiz unu 34 seferde hamura ekliyoruz Karbonatı ve tarçını da ekleyip yoğuruyoruz Hamurumuz hazır sonra hamurun kase ile ağzını streçleyip ortalama 1 saat Buzdolabına kaldırıyoruz Çünkü elin sıcaklığı ile işlem gören hamur çok yumuşuyor ve bu haldeyken merdane ile açılamıyor
sonra Buzdolabında dinlenen hamuru merdane ile açıp 1 kalıbımızla keselim seyrek şekilde tepsiye dizelim
10 veya 11 dakika pişirelim
Size yumuşak görünebilirler ama fırından çıkınca da sertleşiyorlar O nedenle 10 dakikanın sonunda hafif pembeleştilerse hemen çıkarın fırından
fotoğraf attım Benim 1 kurabiyelerim fotoğraftaki gibi oldu İlk denemem olduğu için tabi ki hatalarım var tepsinin kenarına yakın olduğu için bazıları kıvrıldı Şeker hamuru ile kaplanınca bu kusurlar kayboldu biraz Moralinizi bozmayın eğer siz de aynı şeyle karşılaşırsanız Şeker hamuru gizler
Gelelim en zevkli kısmı anlatmaya
Bir parça mavi hamuru merdane ile açıyoruz tezgaha nişasta serpersek şeker hamuru hiç yapışmıyor
Hamuru 1 TL kalınlığında açıyoruz, daha ince de değil ve daha kalın da değil Zaten ince açınca elinizle bile tutulamıyor
sonra kurabiyeleri kestiğimiz 1 kalıbıyla şeker hamurunu kesiyoruz çok büyük bir yuvarlak ile açıp kesmek kolay değil zorlar Ben yemek tabağı boyutunda bi kaç kez açarak tüm kurabiyeler bitene dek kalıp ile kesip 1 şeklindeki şeker hamurlarımı hazırladım
sonra ballı su hazırladım Şeker hamurunun kurabiyeye yapışmasını sağlayacak onu kurabiyelerin üzerine fırça ile sürüp şeker hamurunu yerleştirdim Varsa spatula ile yoksa elinizle ekmeğe yağ sürer gibi düzeltin yerleştirin hafif hafif dokunarak Tüm kurabiyeleri mavi şeker hamuru ile kaplayalım
sonra benekler için beyaz hamurdan bi parça alıp minik minik ortalama bezelyeden az küçük daha da küçük karışık boyutlarda minicik parçalar koparıp yuvarlayıp sonra o parçacıkların üzerine çok hafif batırıp ballı şu sürüp mavi şeker hamurunun üzerine puantiye görünümü vermek adına benekler kondurarak yapıştıralım Fotoğraftaki gibi
Benekleri rastgele kurabiyelerin üzerine yapıştırdım Hiç bir kurabiye diğeriyle aynı desende olmadı istediğim de buydu
Son olarak 1 gece bekleyen kurabiyeler poşetlere girecek, kurdelelerle ağızları bağlanacak