Son Konu

100 Işık Yılı Uzağımızda Okyanus Gezegeni Keşfedildi

klimaci

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
151,968
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
imodifier

Montreal Üniversitesi liderliğindeki bir grup, NASA'nın yerleşik teleskoplarla desteklenen TESS uydusundanelde ettiği müşahedelerle, Dünya’dan daha büyük ve yaklaşık 100 ışık yılı uzaklığımızda bulunan bir gezegen keşfetti. Bir kırmızı cüce yıldızın yörüngesinde dönen bu gezegenin %30’unun suyla kaplı olabileceği düşünülüyor.

Keşfedilen bu ötegezegene TOI-1452b ismi verildi. Gezegen, Draco takımyıldızında bulunan bir ikili sistemde yer alan iki küçük yıldızdan birinin yörüngesinde dönüyor. Rapora nazaran gezegen, suyun sıvı kalması için sıcaklığın uygun olduğu yaşanılabilir bir bölgede bulunuyor. Bu yüzden de araştırma takımı gezegenin bir okyanusla kaplı olabileceğini düşünüyor.

Bu gezegende 1 yıl yalnızca 11 gün ediyor


a9c5fa90f15e6d333b3c02899604bad787761cf6.jpeg

Yeni keşfedilen gezegen, Güneş’ten dört kat daha küçük bir yıldızın, ikili M cüce yıldızının, etrafında dönüyor. Yapılan açıklamalara nazaran gezegen o kadar süratli dönüyor ki, TOI-1452b’de 1 yıl sırf 11 gün sürüyor. Gezegenin etrafında döndüğü yıldız Güneş’ten daha küçük ve soğuk olduğu için, gezegen yıldızından Venüs’ün Güneş’ten aldığı kadar ışık alabiliyor.

Dünya’dan yaklaşık olarak beş kat daha büyük olduğu düşünülen gezegen, bugüne kadar keşfedilen okyanus gezegenleri ortasındaki en uygunlardan birisi ve yeni muhteşem dünya olabilir. Gezegen hakkında daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirten bilim insanları, TOI-1452b’nin çok az atmosferi olan ya da hiç olmayan büyü bir kaya gezegeni olabileceğini düşünüyor. Birebir vakitte gezegenin düşük moleküler yüklü bir atmosfere sahip olan karasal bir gezegen olabileceği de düşünülüyor.

Araştırma grubu gezegeni daha yakından ve ayrıntılı inceleyebilmek, suyun varlığını doğrulayabilmek için James Webb Uzay Teleskobu ile bir müşahede yapmayı düşünüyor.


 
Üst Alt