Son Konu

12. Nesil Intel Sistem Toplama Rehberi: DDR5 Devri Başladı

Garfield

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
171,000
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
91c9w5scvae.jpg



Parça Listesi:
  • Intel Core i9 12900K: 16 Çekirdek, 24 Thread işlemci.
  • ASUS ROG Maximus Z690 Hero anakart.
  • ASUS ROG Ryujin II 360 mm sıvı işlemci soğutucu.
  • ASUS ROG Thor 1200W Platinum güç kaynağı.
  • ASUS ROG Strix Gaming OC NVIDIA GeForce RTX 3080Ti ekran kartı.
  • Corsair Dominator Platinum RGB DDR5 16×2 toplam 32 GB 5200 MHz RAM kiti.
  • Corsair 7000D Airflow Full Tower bilgisayar kasası.
  • Corsair MP600 PRO XT PCIe 4.0 2 TB SSD.
12. Nesil ile artık 14 nm devri kapandı ve Intel 7 Process isimli 10 nm litografiye geçildi. AMD’nin yararlandığı TSMC ile tam karşılaştırmak pek mümkün değil zira 14nm’nin son geldiği nokta kapı aralıkları açısından mikroskop altında 7 nm’yle çok benzerdi. Ancak işlemcilerde üretim süreçlerinde nm ölçümü karmaşıklaştı, kapı aralıklarının ötesinde transistör kapı yapıları değişti. Bu yüzden farklı 14, 10, 7 ya da 5 nm yapıları artık doğrudan karşılaştırmak yerine işlemcinin güç tüketimine karşılık performansa bakmak gerekiyor. 12900K incelemesinde Intel AMD 5950X’i performans olarak geride bıraktı ancak güç tüketimi konusunda verimlilikte rakibin gerisinde kaldı. Öte yandan 11900K’da yaşanan saçma yüksek güç tüketimi de geride kaldı, Intel durumu iyi toparladı diyebiliriz. İncelememizde muazzam performans sonuçlarını görebilirsiniz:



Bu sistem de 2021 yılının Kasım ayı için piyasadaki oyun ve genel performans anlamında en güçlü işlemciye sahip masaüstü bilgisayar oluyor. Sadece güç açısından değil, sunduğu PCIe 5.0 desteği ve DDR5 RAM standardında geçiş ile de önümüzdeki yılların yeni teknolojilerine önemli bir geçiş anlamına geliyor.

Corsair Dominator serisi üst düzey RAM’lerde hem Capellix LED’ler ile güzel bir aydınlatma var, hem de DDR5’in teknolojik olarak üstünlüğünden, yüksek bantgenişliğinden faydalanıyorlar. DDR4 bellekler ve sistemler de halen performans olarak oldukça iyi durumda ancak artık DDR5 devri başladı. Şu an 4800, 5200 MHz bellekleri görüyoruz ancak ilerleyen aylarda ve yıllarda daha da yüksek frekanslı modeller çıkacaktır. DDR5 yıllar içerisinde zirve noktasına ulaştığında ve performansı daha fazla artırmak zorlaştığında da muhtemelen DDR6 standart karşımıza çıkacak.



Tanıtılan ASUS Z690 anakartları canlı yayın tekrarımızda görebilirsiniz:



Kutu açılışında heyecanlandığımız ASUS ROG Maximus Z690 Hero anakart:



Diğer yandan PCIe 5.0’a geçiş çok hızlı oldu. İşlemcide PCIe 5.0 hat sayısı x16 şeklinde, bunlar PCIe 4.0’ın iki katı, PCIe 3.0’ın dört katı hızda çalışıyor. Sadece 2 adet ekran kartı yuvasında PCIe 5.0 desteği var ve bu yuvalar geriye dönük olarak PCIe 4.0 ve 3.0 parçaların takılmasına imkan veriyor. Topladığımız sistemde x16 PCIe 5.0 tek ekran kartı, ya da x8 ekran kartı, x8 SSD için kullanılabilir. Kutudan çıkan soğutuculu, ekran kartına benzer adaptöre çift M.2 SSD takabilirsiniz. Elbette anakart üzerinde kendi Z690 kontrolcüsünün sağladığı PCIe 4.0 hatlar ve M.2 yuvaları da var, illa bu slota takmak zorunda değilsiniz.

ASUS burada iki güzel yenilik yapmış, vidasız, çevirmeli M.2 montajı imkanı ve ekran kartını sökmek için kilide eliniz uzanamadığında basabileceğiniz bir GPU mandalı açma tuşu tasarlamış. Normal kullanıcının belki bir iki kez kullanacağı ama bizim gibi test için devamlı ekran kartı değiştiren yayıncıların sık sık memnuniyetle kullanacağı bir yenilik bu.

Anakartın bir diğer güzel yanı arkadaki Thunderbolt 4 portlarının sağladığı esneklik. TB4 hem 40 Gbps hız ve TB3 özelliklerini sunuyor, veri, güç ve görüntü aktarımı destekliyor hem de USB Type-C ile uyumluluk sağlıyor. Özetle hepsi bir arada bir çözüm.

Ayrıca kasa önü Type-C yuvasının yanındaki güç bağlantısını yaparsanız telefonunuzu kasanızdan 60 Watt ile hızlı şarj edebiliyorsunuz. Bu yüksek güç sağlayabilme imkanı çok daha stabil ön USB bağlantıları demek. Normalde güç yetmediği için kopukluk yaşayan aygıtlara da yeni nesil anakartlardaki daha sağlam güç beslemeleri sayesinde, daha hızlı USB portları sayesinde çare bulmak mümkün. Bu noktada ön portlar önem kazanıyor ve bu tarz ileri seviye bilgisayar kasaları çözüm sunuyor. Technopat kasa incelemelerinde ön Type-C var mı, yok mu paylaşıyoruz.



Bu videodaki sistemi sizlere hem montajı, hem de genel olarak yeni nesildeki parçaları daha fazla anlatmak için hazırladık. Satışta olan bir ürün değil, benzerlerini türeterek kendi sisteminizi toplayabilirsiniz ya da güvendiğiniz satıcılardan benzer bir sistem toplamalarını talep edebilirsiniz. Elbette ilerleyen günlerde doğrudan satıcı kampanyalarına ve marka indirimlerine de yer vereceğiz. Bunlara ek olarak Technopat Tavsiyeler bölümünde sistem tavsiye listelerimizi bulabilirsiniz.

Sonuç itibariyle ferah, dev gibi bir kasa içerisinde, çok güçlü, çok verimli, çek çekirdekli bir sistem toplamış olduk. Platinum sertifikalı güç kaynağı, yeni teknolojiler, üst seviye bileşenlerle 2021 sonunun ve ilerleyen ayların rüya sistemlerinden birini hazırladık.
 
Üst Alt