Son Konu

2 Dev Borsa Listeledi ve Uçtu: Perpetual Protocol Nedir?

dadaş

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,364
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
ana.png

Coinbase ve Binance Perpetual Protocol (PERP) isimli altcoin projesini listeledi. Listeleme haberlerinin etkisiyle altcoin fiyatı güçlü yükseldi. Bu durumda Perpetual Protocol (PERP)  nedir? sorunu gündeme getirdi. Bizde Kriptokoin.com olarak Perpetual Protocol (PERP)  nedir? sorusuna sizler için yanıt aradık, projeyi birlikte inceleyelim…

Perpetual Protocol (PERP) nedir?


Perpetual Protocol, kullanıcıların türev sözleşmeleri alıp satabilecekleri bir borsayı işletmek için dağıtık bir bilgisayar ağını teşvik etmeye çalışan bir yazılımdır. Perpetual Protocol, finansal aracılara ihtiyaç duymadan yazılı kod aracılığıyla bu hizmeti sağlayan merkezi olmayan bir finans (DeFi) projesidir. Ayrıca Perpetual Protocol, türev piyasalarda sunulan hizmetleri iletmek ve çoğaltmak için oluşturulmuş Ethereum Blockchain’inde çalışan bir programlar (akıllı sözleşmeler) koleksiyonudur.

Bu, Perpetual Protocol kullanıcılarının alım satım yapmak için belirli bir kuruma veya insan topluluğuna güvenmeleri gerekmediği, yalnızca kodun yazıldığı gibi yürütüleceğine güvenmeleri gerektiği anlamına gelir. Perpetual Protocol, popüler merkezi olmayan borsa Uniswap ve sentetik varlık platformu Synthetix’ten ilham aldı. Ancak Perpetual Protocol, spot ticaret veya gerçek dünya varlıklarına maruz kalma amaçlı değildir, bunun yerine kaldıraç ticareti, short pozisyonlar ve düşük kayma seviyeleri için tasarlandı.

Bunu başarmak için Perpetual Protocol, sanal bir otomatik piyasa yapıcı (vAMM) ve teminatlandırma kasası içeren bir süreç kullanır. Bu yapılar, işlemleri halletmek ve herkesin kalıcı sözleşmeler gibi karmaşık finansal araçlara erişmesini sağlamak için tasarlandı. Özellikle, kalıcı bir sözleşme, bir vadeli işlem sözleşmesine benzer, ancak son kullanma tarihi olmayan bir türevdir. Geleneksel piyasalarda, bir vadeli işlem sözleşmesi, insanların dayanak varlığın fiyatı üzerinde, o varlığın teslim edildiği (ayni veya nakde eşdeğer) belirli bir tarihe kadar spekülasyon yapmalarını sağlar. 
1-20.jpg
Nispeten kalıcı sözleşmeler, dayanak varlıkların hiçbir zaman teslim edilmediği ve yatırımcıların konumlarını korumak için belirli ücretler ödediği durumlarda kalıcıdır. Ek olarak, Perpetual Protocol’ün yerel kripto para birimi PERP, stake etme ve yönetim için kullanılır. Daha spesifik olarak, PERP tokenleri pazarını güvence altına almak ve projenin gelecekteki yönünü etkilemek için kullanılır.

Perpetual Protocol kim oluşturdu?

Tayvan menşeili Perpetual Protocol, kurucuları Yenwen Feng ve Shao-Kang tarafından yönetilmektedir. Proje, 2018’de eski adı “Strike” ile başlatıldı ve daha sonra ana ağını yeni takma adıyla Aralık 2020’de başlattı. Toplamda proje, maksimum 150 milyon PERP arzının yaklaşık %25’i karşılığında kabaca 10.65 milyon dolar topladı. Ek olarak, kurucu ekip ve danışmanları, token oluşturma etkinliğinde arzın %21’ini (36 milyon) elinde tuttu.

Proje başlangıçta 6.25 milyon PERP’yi piyasaya süren bir tohum turundaki yatırım fonu tarafından finanse edildi. Ağustos 2020’nin ilerleyen saatlerinde proje, Alameda Research ve Three Arrows Capital dahil olmak üzere diğerleriyle birlikte Multicoin Capital liderliğindeki özel bir turda 22,5 milyon PERP dağıttı. Ertesi ay, proje Balancer’da bir likidite madenciliği kampanyasıyla halka açıldı ve yedi buçuk milyon PERP’yi bir önyükleme havuzuna bıraktı. Perpetual Protocol, protokolün yönetimini topluluğa aktarmayı planlarken, projenin ilk aşamalarında kaldığı için şu anda çekirdek geliştirme ekibi tarafından kontrol ediliyor.

Perpetual Protocol’ün temel özellikleri
  • 20x kaldıraçlı sürekli sözleşme: Yatırımcılar 20x’e kadar short veya long kaldıraçla işlem yapabilir, şeffaf ücretlere ve 7/24 garantili likiditeye sahiptir.
  • vAMM tarafından sağlanan garantili likidite: Her varlık, Perpetual Protocol üzerinde kalıcı bir sözleşme ile desteklenebilir. Altın, itibari para, BTC, BCH, ETH, ERC-20’ler, XRP, EOS, LTC, ZEC, XMR ve daha fazlası: Perpetual Protocol hepsini destekleyebilir. Perpetual Protocol’ün gerektirdiği tek şey, bir oracle’dan dayanak varlık için bir fiyat feed’idir.
  • Temel fiyat dalgalanmasından kaynaklanan sıfır geçici kayıp: Uniswap ve Balancer gibi AMM’leri kullanan popüler DeFi protokollerinin aksine, Perpetual Protocol üzerindeki staker’lar fiyat dalgalanmasının neden olduğu kalıcı kayıplardan etkilenmezler.
Perpetual Protocol nasıl çalışır?

Perpetual Protocol, geleneksel takası yansıtacak şekilde kalıcı sözleşmelerin alım ve satımını kolaylaştırmak için tasarlandı. Bunu, bir varlığın fiyatını belirlemek ve iki veya daha fazla varlığın değişimini kolaylaştırmak için bir matematik işlevi kullanan bir teknik olan Otomatik Piyasa Yapıcı’nın (AMM) yeni bir sürümünü oluşturarak yapar.

Sanal Otomatik Piyasa Yapıcı (vAMM) nedir?

En yaygın AMM kurulumlarında, kullanıcılar kripto varlıklarını belirli ticaret çiftlerini temsil eden likidite havuzlarına yatırır. Ardından, havuzdaki varlıklar karşılığında işlem yapan kullanıcılar, havuza katkılarına göre tüm likidite sağlayıcılarına orantılı olarak dağıtılan bir ücret öderler. Bu kurulumda, DeFi protokolü sağlayıcıları ve yatırımcılar, hem her bir çift için fiyatı belirliyor hem de fiili varlık alışverişini kolaylaştırıyor.
2-12.jpg
Buna karşılık, Perpetual Protocol’ün vAMM’si spot değişim için değil, yalnızca fiyat keşfi için tasarlandı. Fiyatları belirlemek için Uniswap gibi diğer DeFi projeleriyle aynı matematiksel işlevi kullanırken, vAMM içinde depolanan gerçek kripto varlıkları yoktur. Bu nedenle “sanal” Otomatik Pazar Yapıcı olarak adlandırılır.

Uygulamada Perpetual Protocol, hem long hem de short işlemlerde kaldıraç sağlamak için bir ‘Takas Odası’ ve ‘Teminatlandırma Kasası’ olarak hareket eden akıllı sözleşmeleri sürdürür. Takas Odası, yatırımcıların ilk mevduatlarını kabul eder ve pozisyonlarının niteliğini (marj tutarı, yönü ve kaldıraç miktarı) kaydeder. Daha sonra Takas Odası, mevduatları, geri dönüşün durdurulmasına ve işlem pozisyonlarının güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olan ‘Teminatlandırma Kasası’na gönderir ve vAMM’yi fiyatları güncellemesi için bilgilendirir.

Sonuç

Perpetual Protocol (PERP)  nedir? sorusuna sizler için yanıt aradık. Ancak önemle belirtmek gerekir ki altcoin projelerine yatırım yapmak risklidir. Bu nedenle herhangi bir kripto para yatırımı yapmadan önce kendi detaylı araştırmanızı yapmanızı tavsiye ederiz.
 
Üst Alt