Son Konu

2. Mehmetin Kişilik Ozellikleri

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
2 Mehmetin Kişilik Ozelliği

2 Mehmetin Kişilik Ozellikleri Nelerdir

II Mehmed veya Fatih Sultan Mehmed,yedinci Osmanlı padişahı Divan edebiyatında Avni mahlasını kullanmıştır Sultan II Murad ve Huma Hatunun oğludur

2Mehmet İstanbul'u fethetmesinden sonra Fatih lakabıyla anılmıştır Ayrıca doneminde Avrupa'da Buyuk Turk (Grand Turco) olarak da zikredilmiştirİstanbul'un fethi, Orta Cağın sonu Yeni Cağ'ın başlangıcı olmuşturBundan dolayı Fatih, cağ acan hukumdarolarak da tanınır İstanbul'un fethinden sonra Kayseri Rum Roma İmparatoruunvanını da kullanmaya başlamıştırİstanbul'un fethiyle 1000 yıllık Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu son bulmuştur Fatih, cıkardığı yasalarla devleti onemli olcude yeniden bicimlendirmiştir

Fatih Sultan Mehmed'in tarihteki en onemli yanlarından birisi de eğitime verdiği onem olmuştur Universite anlamında Osmanlı tarihinde ve dunya tarihinde bilinen en eski eğitim kurumlarından olan Sahnı Semanı kurmuştur Sahni Seman İstanbulun ilk Turk yuksekoğretim kurumudur Sahnı Seman medreseleri Fatih Kulliyesi icindeki en yuksek duzeyli medreseler idiler Sahnı Semanın eğitim mufredatının hazırlayıcılarından biri cağın onemli bilim adamı Ali Kuşcudur

Medreselerde Ali Kuşcu tarafından duzenlenen bir okutma planının olduğu, hatta bunun “KanUnname şeklinde yapıldığı bilinmekle birlikte, bugune kadar incelemesi yapılan Osmanlı arşiv belgeleri arasında ele gecirilememiştir Bu kanunnamenin aslının 1918 yılında kulliyede cıkan yangınla yok olması da olasıdır Sahnı Seman, Kanuni tarafından acılan Suleymaniye Medresleri zamanına kadar nakli ve akli bilimlerde oğrenci yetiştirmekteydi Kanuni devrinde bu medreseler şeri ilimler ihtisası yapılan medreseler olmuşlar, Suleymaniye Medreseleri de akli ilimlerin ihtisas yeri olmuştur

Ali Kuşcu, Fatih tarafından astronomi eğitimi icin Semerkant'a gonderilmiş ve daha sonra 1570te Takiyuddin tarafından Tophanede kurulacak gozlemevinin ilk calışmalarını yapmıştır

Üst Alt