Fakat 20 lik diş kökü yatay pozisyonda ise, gömülü ise ve kökleri ayrık pozisyonda kemik içinde kökü gömülü konumda ise bu seferde dişi parçalara ayırarak çekmek gerekir.
Eğer 20 lik dişiniz gömülü ise ve üzerinde diş eti varsa kemiğe ulaşabilmek için bu diş etinde bir kesim işlemi gerçekleştirilir. Diş çekimi için rahat bir çalışma ortamı hazırlandıktan sonra diş parçalara ayrılarak bölgeden çıkartılır.
Gömülü alt yirmi yaş dişlerinin cerrahi çekimleri, oral ve maksillofasiyal cerrahide en sık uygulanan dentoalveoler girişimler olup, cerrahi sonrası dönemde bir takım komplikasyonlara neden oldukları için önemli yer tutmaktadır.
Gömülü üçüncü büyük azı dişlerinin çekiminden sonra kalıcı veya geçici komplikasyonlar gelişebilir, dolayısıyla Hekimin tecrübesi çok önemlidir.
Klinik hijyeni ve Hekimin tecrübesinin önemi büyük rol oynamaktadır.
Gömülü olan 20 lik dişle hangi durumda Çekilir ?
– Gömülü alt yirmi yaş dişlerinin cerrahi çekimleri, oral ve maksillofasiyal cerrahide en sık uygulanan dentoalveoler girişimler olup, cerrahi sonrası dönemde bir takım komplikasyonlara neden oldukları için önemli yer tutmaktadır.
-Gömülü olan 20 lik dişlerde genellikle yumuşak doku iltihaplanması oluşur. Bu iltihaplanma hastada ağrılara neden olacak, diğer dişlerde de iltihaplanma olmasına neden olabilecek ve bölgede kist oluşmasına neden olabileceği için bu dişlerin alınmasında yarar vardır.İltihaplı olan 20 lik dişler doktorunuzun vereceği bir takım antibiyotik ilaçlarla tedavi edilebilir. Fakat bu dişler çekilmediği müddetçe enfeksiyonların oluşması tekrar edecektir.
– Kendisine çene kemiği üzerinde yeterli alan bulamayan 20 lik dişler gömülü bir şekilde kalmaktadır. Bu durum diğer dişlerde basınç oluşmasına neden olur ve ağrı yapar.
– Gömülü dişler çene kemiği üzerinde yeterli alan yoksa dişleri sıkıştırırlar ve dişlerde çarpışıklık oluşmasına neden olurlar,yatay ve çapraz olduğu durumlarda yanındaki azı dişini çürütme ihtimali yüksektir. Bu diş yanındaki azı dişe baskı uyguladıkça azı dişinizin köklerini eritmeye devam edecektir , yine 20 lik dişlerin üzerinde oluşan bakteri plakları diş eti problemlerinin oluşmasını daha fazla tetiklemektedir.
Gömülü 20 lik diş ameliyatı sonrasında neler yaşanır ?
– 20 lik diş ameliyatı sonrasında hasta muayenehanede bir süre gözlem altında tutulur. Bu süreç içerisinde hastada herhangi bir hal gözükmediği taktirde hasta doktoru tarafından evine gönderilir. Doktorunuz 20 lik diş ameliyatı sonrasında iltihaplanma olmaması için size bir reçete verecektir. Sizden bu reçetedeki ilaçların kullanılmasını isteyecektir, Bir kaç gün ağrılarınızın olması ve bölgede şişlik olması normaldir.
– Ağızda oluşan yaralar bir kaç gün içerisinde çok hızlı bir şekilde iyileşirler. Bunun nedeni ise ağız bölgesine vücudun fazla kan pompalamasıdır. Diş çekimi sonrasında bölgede kanama olmasının sebebi de vücudun bölgeye fazla kan pompalamasıdır. Gömülü 20 lik diş çekimi sonrasında boşluk oluşan bölgede pıhtılaşma olacaktır. Bir kaç gün içerisinde bölgede oluşan doku ile yaralar iyileşir ve 2-3 ay içerisinde kemik oluşumuyla da bölgenin iyileşme süreci tamamlanmış olur. Gömülü 20 lik diş ameliyatı sonrasında bol bol sıvı tüketilmesi önerilir. Eğer bölgede şişme oluşmasını istemiyorsanız buz ile soğuk kompres uygulaması yapılmalıdır. Ağız gargarası da 20 lik diş ameliyatı sonrasında uygulanması gerekenler arasındadır.
20 lik diş çekimi sonrasında oluşan ağrılar ve şişlikler ne kadar sürede geçer ?
– 20 lik dişlerde oluşacak problemler bu dişlerin er yada geç çekilmesini gerektirir. Bu dişlerde oluşan problemler zincirleme bir şekilde devam edecektir. Genellikle sorun oluşturan 20 lik dişlerin bir an evvel çekilmesi gerektiğinde hemfikiriz. Fakat 20 lik dişlerin çekimi sonucunda kanama ve ağrıda beraberinde geliyor.
– 20 lik dişlerinin isimlerinin bu şekilde anılmasının nedeni 17-25 yaş arasında çıkmaya başlamalarıdır. Ağızda en son çıkan 20 lik dişler 3. büyük azı dişleridir. Bu dişler diğer dişlere nazaran en az öneme sahiptirler.
– Beslenme alışkanlıklarımız nedeni ile çene yapımız giderek küçülmektedir. Bu küçülmeden en fazla etkilenen ise 20 lik dişlerimizdir. 20 lik dişlerimiz çene bölgesinde kendilerine yeterli alan bulamadıklarından dolayı büyük bir probleme dönüşürler.
– Ağız ortamında 4 adet 20 lik diş bulunur. Bu dişler genellikle ağız içerisinde gömülü konumda olurlar. Çene kemiği üzerinde yer darlığı nedeniyle farklı yönlerde sürülen 20 lik dişler bir zaman sonra ağızda farklı problemlerin oluşmasına neden olduklarından dolayı diş hekimi tarafından erken dönemde çekilmeleri istenir.
– 20 lik dişler çekilme sonrasında hafif şiddetli olmak üzere ağrılara, baskıdan dolayı ağız ağrılara ve sızlama şeklinde kan akmasına neden olurlar. Bunun yanı sıra bazı kişilerin yapısına göre yanak bölgesinde şişmeye de neden olurlar. 20 lik dişlerin kişide oluşturmuş bu etkiler en geç 1-2 hafta içerisinde tamamen geçer.
20 lik diş çekimi sonrasında neler yapılmalıdır ?
Gömülü 20 lik diş çekimi ,sonunda bir cerrahi girişimdir ,sonrasında bizlere gelen en sık şikayetlerden birisi ağrılardır. Bu ağrıların hafifletilmesi, ağrıların artmaması ve bölgede bir iltihaplanma yaşanmaması için sizlere vereceğimiz bu önerileri harfiyen yerine getirmelisiniz.
– 20 lik diş çekimi sonrasında doktorunuzun ağzınıza yerleştirmiş olduğu tamponu en az bir saat olmak koşulu ile ağzınızdan çıkartmamalısınız. Doktorunuz sizin yanınıza ayrıca bir ağız tamponu daha verecektir. Eğer kan akışı durmazsa ve siz bu tampondan rahatsız olursanız doktorunuzun vereceği ikinci tamponu kullanabilirsiniz.
– 20 lik diş çekimi sonrasında en az 2 yada 3 saat kadar herhangi bir şey yenilip içilmemelidir.
– 20 lik diş çekimi sonrasında 2-3 gün boyunca çok sıcak ve çok aşırı soğuk içecekler tüketilmemelidir.
– 20 lik diş çekimi sonrasında doktorunuzun öngördüğü süre boyunca sigara ve alkol tüketimi yapılmamasında büyük fayda vardır.
– Doktorunuzun öngördüğü süre boyunca bu süre 2 gün yada 3 gün boyunca sigara tüketmeyiniz. Sigara yara iyileşmesine engel olacağı için bölgenin iltihaplanmasına neden olabilir.
– 20 lik diş çekimi sonrasında doktorunuz size bir reçete verecektir. Doktorunuz vermiş olduğu bu ilaçları alınız ve zamanında düzenli olarak kullanınız. Bu ilaçlar ağrılarınız azaltacak ve iltihaplanma olmasını engelleyecektir.
–– Doktorunuz dikiş attıysa dikişleri aldırmak için bir hafta kadar sonra doktorunuza yeniden başvurunuz.
– Çekim sonrasında bölgede şişlik oluşmaması için soğuk kompres uygulaması yapınız. Bölgede 24 saat boyunca 20-25 dakika aralıkla buz kompresi uygulamanız şişlik oluşumunu en aza indirecektir. Eğer bölgede şişlik olursa bu şişlikler 48 saat sonra tamamen geçer.
– Çekim bölgesini fırçalamayınız. Bu bölge haricinde diğer dişlerin bakımını ve günlük olarak fırçalama alışkanlığınızı devam ettiriniz.
20 lik diş çekimi sonrasında ağız bakımı nasıl olmalıdır ?
– Yara yeri ile el ile oynanması iltihap oluşmasına neden ,hijyene çok dilkkat edilmelidir.
– İlk 24 saat içerisinde 20 lik dişinizin çekildiği bölge ile yemek yenilmemelidir.
– Sigara kesinlikle içilmemelidir.