Son Konu

20 yaş dişleri

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
YİRMİ YAŞ DİŞİNİN ÇEKİLMESİNİ GEREKTİREN DURUMLAR
  • ÇÜRÜK: Tükürük, bakteri ve yiyecek parçacıkları yeni çıkmakta olan dişin açtığı yuvada birikerek hem yirmilik dişi hem de yanındaki azı dişini tehdit eder. Bu tip çürükleri fark etmek ve tedavi etmek hayli zordur. Ağrı ve enfeksiyona yol açan ve apseyle sonuçlanan ağır tablolar meydana gelebilir.
  • DİŞETİ MARAZI (perikoronit): Kısmen çıkmış bir yirmilik dişin dişetinde bakteri ve yiyecek artıklarının depolandığı bir enfeksiyon odağı oluşur. Bu durum ağız kokusu, ağrı, ödem ve trismusa (ağzın tam açılamaması hali) sebep olur. Enfeksiyon lenfler aracılığı ile yanak ve uzunluğuna yayılabilir. Yirmilik dişin etrafındaki bu enfeksiyona yatkın yer her seferinde basitçe enfekte olmaya adaydır.
  • BASINÇ AĞRISI: Sürme sırasında komşu dişlere de basınç uygulanıyorsa sıkışmadan ötürü da bir ağrı hissedilebilir. Birtakım durumlarda bu basınç aşınmaya yol açar.
  • ORTODONTİK SEBEPLER: Pek çok genç birey dişlerindeki çapraşıklıkları düzeltmek için ortodontik tedavi görmektedir. Yirmi yaş dişlerinin sürme basınçları öteki dişlere de yansıyacağından gayri dişlerde de bir hareketlilik olur, çapraşıklıklar artabilir.
  • PROTEZLE İLGİLİ SEBEPLER:Protez planlaması yapılan bir ağızda yirmilik dişleri hesaba katmak gerekir. Zira, yirmilik diş çekildikten sonra değişen ağız yapısına nazaran yeni bir protez yapmak gerekecektir.
  • KİST OLUŞUMU: Gömük bir dişin sebep olduğu kistik vakalar gözlenmiştir. Kist kemik yıkımına, çene genişlemesine ve muhitteki dişlerin yan değiştirmesine ya da zarar görmesine sebep olur. Kemik yıkımını önlemek için diş çekilmeli ve kist temizlenmelidir. Nadiren bu kist çok geniş yerlere yayılırsa tümörlere dönüşebilir yahut çene kemiğinde bizatihi kırılmalara yol açabilir.
Hiçbir rahatsızlık vermese de bed konumlu bir yirmilik diş niye çekilmelidir?

Dişin durumunun bozuk olması enfeksiyon için tek başına yerinde bir sebeptir. bu türlü bir durumda bahsedilen meseleler kesinlikle yaşanacaktır. Üstelik bu tip sorunlar aniden ve beklenmeyen bir devirde gelişirler.
  • Yirmilik dişler, fırça ve diş ipiyle ulaşılması çetin sahalarda bulunurlar. Devranla çürümeye yol açan bakteri, asit ve yiyecek artıkları bu nahiyede toplanır. Şayet diş çürür ve dolguyla restore edilmezse diş kısa devranda iltihaplanır.
  • Bu dişleri nezih tutmak güç olduğundan biriken bakteri ve yiyecek artıkları istenilmeyen ağız kokusuna sebep olur.
  • Dişeti altında yatay (düşeyden sapmış) konumdaki gömük bir diş, başka dişlerin hareketi, sıklaşması ve çarpıklaşması ile sonuçlanacak olan bir basınç oluşturur.
  • Gömük dişin üzerini kaplayan dişetinin altına toplanan bakteriler enfeksiyona yol açar.
 
Üst Alt