ÜDS 2010 İlkbahar Dönemi
2010 üds tatbik tarihi, 2010 üds son başvuru formu tarihi, 2010 üds ücreti, 2010 ilkbahar dönemi üds sonuçları
21 Mart 2010 tarihinde yapılacak olan Üniversitelerarası Kurul Tanıdık Olmayan Dil (İlkbahar Dönemi) Sınavı başvuru tarihleri açıklandı
2010 ÜDS İlkbahar Dönemi Başvuruları
2010 yılı Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) sınav tarihleri açıklandıÜniversitelerarası Kurul Tanıdık Olmayan Dil Sınavı sınav tarihi 21032010 tarihinde yapılcaktır
Sınav ücreti 40 TL ’dir
Sınava kullanmak için ÖSYM Imtihan Merkezi Yöneticilikleri,Üniversite Rektörlükleri ve ÖSYM resmi sitesinden başvurabilirsiniz
ÜDS İlkbahar Dönemi imtihan başvuru formu tarihleri: 01022010 – 10022010
Doçentlik Sınav Yönetmeliği gereğince, doçent adaylarının Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı ’na (ÜDS) girmeleri gerekmektedir
Bu sınav ile ilgili bir takım bilgiler;
1 ÜDS Alman, Fransız ve İngiliz dillerinde fen bilimleri, sağlık durumu bilimleri ve sosyal bilimler elde etmek üzere üç ayrı alanda, yılda iki kere Mart ve Ekim aylarında; Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Trabzon ve Van illeri ile Lefkoşa ve Bişkek ’de (Kırgızistan) merkezi olarak Öğrenci Seçme ve Yatırma Merkezi (ÖSYM) kadar yapılacaktır
2 2010ÜDS ’nin birinci uygulanma tarihi 21 Mart 2010 ’dur Başvurular 110 Şubat 2010 tarihleri arasında yapılacaktır Sınava bulunma isteyen adaylar, 2010ÜDS İlkbahar Dönemi Kılavuzu ile Aday Bilgi Formuna başvuru süresi içinde ÖSYM ’nin Object moved internet adresinden ulaşabilirler Rehber dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır
3 ÜDS ’de 100 üzerinden 65 veya daha pozitif puan alan doçent adayları başarılı olacaklardır Yabancı dil koşulunu karşılamak için, doktora adayları ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adayların da ÜDS ’ye girmeleri ve 100 üzerinden 55 ya da daha pozitif puan almaları gerekmektedir
418 Temmuz tarih ve 27292 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlananTıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği uyarınca, Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) ve Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavında (DUS) mesleki data sınavına girebilmek için mesleki tanıdık olmayan dil sınavında 100 üzerinden en düşük 50 puan olmak şarttır Kamu Personeli Tanıdık Olmayan Dil Bilgisi Düzey Tespit Sınavında (KPDS) ve ÜDS ’den 100 üzerinden minimum 50 ve üzeri puan alanlar da başarılı kabul edilecektir TUS ve DUS için yabancı dil sınavı galibiyet belgeleri, bu belgenin verilmesine esas olan tanıdık olmayan dil sınavının yapıldığı tarihten itibaren üç sene süre ile geçerlidir
5 28 Nisan 2007 tarih ve 26506 sayılı Devlete Ait Gazete ’de yayımlananBağlı Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı Yönetmeliği Tıpta Uzmanlık Tüzüğü hükümlerine kadar uzman tabip olanların daha ileri seviyede yapacakları emrindeki dal uzmanlık eğitimi antre sınavına (YDUS) ilişkin esasları düzenlemektedir Bu yönetmeliğin İkinci Bölümünün 10 maddesinde “ÖSYM kadar yapılacak bilim sınavına (YDUS), KPDS ya da ÜDS ’den 100 üzerinden en az 50 ve üzeri puan alanlar katılabilirhükmü yer almaktadır Tanıdık Olmayan dil sınavı başarı belgeleri, bu belgenin verilmesine olan yabancı dil sınavının yapıldığı tarihten itibaren üç sene zaman ile geçerlidir
6 31072008 tarih ve 26953 sayılı Devlete Ait Gazetede yayımlanan Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen ya da Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Antre Sınavlarına İlişkin Yöntem ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “Merkezi Sınav ve Giriş Sınavlarına Ilan ve Başvurma Şartları adlı İkinci Bölümün 6 Maddesinde: “Öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına naklen veya açıktan yapılan her türlü atamada Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) minimum 70, ÖSYM göre yapılan KPDS ya da ÜDS ’den minimum 50 puan veya eşdeğerliliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak ve “Tanıdık Olmayan dille eğitimöğretim yapılan programlarda bu Yönetmeliğe ast öğretim elemanı kadrolarına naklen veya açıktan yapılacak atamalarda aranacak dil puanında Yükseköğretim Kurumlarında Tanıdık Olmayan Dil EğitimÖğretimi ve Tanıdık Olmayan Dille EğitimÖğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır hükümleri yer almaktadır Benzer Bölümün 7 Maddesinde ise: “Tanıdık Olmayan dil okutmanı başvurularında ÖSYM göre yapılan KPDS ya da ÜDS ’den asgari 80 puan veya eşdeğerliliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puana sahip almak hükmü yer almaktadır
7 ÜDS sonuçları yüksek lisans programlarına giriş için de kullanılabileceğinden, lisans programı mezunu ile lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrenciler de bu sınava girebileceklerdir Ama bu öğrencilerin ilgili üniversiteden yüksek lisans programları için ÜDS imtihan sonuçlarının kullanılıp kullanılamayacağını öğrenmeleri gerekmektedir
Sınava başvuru formu için ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri ile Üniversite Rektörlükleri ve ÖSYM devlete ait sitesinden başvurabilirsiniz *