Silikon Vadisi devi Apple, mobil işletim sistemi iOS'un yeni versiyonunu önümüzdeki Sonbahar ayları içerisinde yayınlamayı planlıyor. Apple'ın 2019 Geliştiricileri Konferansı'nda iOS 13'e ekleyeceği onlarca yeni özelliği duyurmasıyla birlikte kullanıcıların da bu özelliklere olan ilgisi büyük aşamada arttı. Evet Apple'ın duyurduğu özellikler arasında en dikkat çekenler neler?
9. Performansta artış
Her işletim sistemi güncellemesinde olduğu üzere iOS 13 de gözle görülebilir nispette performans güzelleştirmesini kullanıcılara sunacak. Apple'ın yaptığı açıklamaya nazaran Face ID iOS 13 ile birlikte %30 daha süratli çalışacak, mağazadaki pratiklerin boyutları %50 daha az olacak ve pratikler ise şu ankine orantıyla 2 kat daha süratli açılacak.
8. Karanlık mod
Apple'ın yeni işletim sistemi sürümüyle mobil cihazlarına ekleyeceği karanlık mod özelliği daha evvel eşi gibisi görülmemiş tatbik yelpazesine hitap edecek. Karanlık mod canlı edildiğinde bütün Apple tatbikleri ve geliştiriciler tarafından karanlık mod destekli hâle getirilmiş bütün pratikler büsbütün karanlık temaya sahip olacak.
7. Düzenleme araçları
Medya ve fotoğraf düzenleme araçları Apple tarafından yenilendi. Yeni düzenleme araçları sayesinde artık çok daha başarılı düzenlemeler, evraklar üzerinde gerçekleştirilebiliyor. Görüntüler için geç de olsa eklenmiş olan düzenleme araçları ise birçok kullanıcının güzeline gidecek yanda.
6. Apple Harita
Apple'ın uzun vakittir zayıf kalan Harita pratiği kullanıcılar tarafından ziyadesiyle eleştiriliyordu. Apple'ın Harita tatbikiyle gitmek istediğiniz noktası çoklukla devletimizde bulamıyordunuz bile çünkü Harita'ya ekli değillerdi. 2019 yılı içerisinde Harita'yı ABD için geliştireceğini ve mütemadi güncelleyeceğini aktaran Apple, 2020 yılında ise bütün yerküre kentlerinin yeni haberlerini Harita tatbikine ekleyeceğini söyledi.
5. Apple Mail
iPhone'unuzda mailleriniz yönetmenize imkan tanıyan Mail pratiği artık yazı fontunun, boyutunun, renginin değiştirilmesine imkan tanıyor. Apple'ın Mail pratiği üzerinden iş ile alakalı mailler gönderen kullanıcılar için bu yeni özelliğin ziyadesiyle yararlı olacağına değiniliyor.
4. Hatırlatıcılar
iOS işletim sistemini öne çıkaran özelliklerden biri olan Hatırlatıcılar'ın tasarrufu çok daha kolay olacak. Apple'ın arayüzünde iyileştirmeler yapacağını söylediği Hatırlatıcılar pratiğine fotoğraf, mekan, tarih ve bayrak ile alakalı pek çok uygunlaştırma uygulanacak.
3. Sürükleyerek yazma
Uzun yıllardır pratik marketlerindeki birtakım pratiklerin (örneğin Swift) kullanıcılara sağladığı sürükleyerek yazma özelliği varsayılan bir özellik olarak Apple'ın iOS işletim sistemine ekleniyor. Makine öğrenme teknolojisinden destek alarak kullanıcıların parmak dokunuşlarını daha yüksek doğruluk nispetiyle algılayacak olan yeni sürükleyerek yazma özelliğinin tek elle cihaz tasarrufunu ziyadesiyle kolaylaştıracağı öngörülüyor.
2. Apple ile kayıt ol
Apple ile kayıt ol seçeneği artık desteklenen pratiklerin tümünde bir giriş seçeneği olarak konum alacak. Kullanıcılar uzun kayıt süreçleriyle uğraşmak zorunda kalmadan yalnızca bir tıklama ile istedikleri platforma yahut pratiğe kayıtlarını gerçekleştirebilecekler. Şayet e-mail adresinizi saklamak istiyorsanız Apple bu durumda rastgele bir mail adresini sizin için oluşturacak ve bu mail adresine gelen iletileri sizin kendi e-posta adresinize yönlendirecek.
1. Gelişmiş sesli denetim
Sesli komut sistemi ile ne yazık ki cihazınızın her özelliğini denetim etmek şu an için mümkün değil. Örneğin sesiniz ile cihazınızın ekranının kilitlenmesini talep ettiğinizde iPhone, bunu gerçekleştiremeyeceğini ve güç tuşuna fizikî bir temasta bulunmanız gerektiğini belirtiyor. iOS 13 işletim sistemiyle artık iPhone kullanıcıları cihazlarının tüm özelliklerini yalnızca sesleriyle denetim edebilir hâle gelecekler.
Yeni iPhone'lar ile birlikte yayınlanması beklenen iOS 13, Apple'ın ekosistemine epeyce yararlı özelliklerle gelecek üzere gözüküyor. Evet sizin iOS 13'ten beklentileriniz neler? Icmaller kısmında kendi görüşlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.