Son Konu

2020 Türkiye Oyun Sektörü Raporu Yayımlandı

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
SkLp94PNXhakW2xfq26N_18_2e9b3a7599e8c5b62b88ce1a4024f642_image.jpg




2020 Türkiye Oyun Bölümü Raporu yayımlandı. Oyun ve Espor Ajansı Gaming in Turkey’in her yıl titizlikle hazırladığı ve ülkemizin oyun kesimiyle ilgili bilgilerinden oluşan pazar raporu Türkiye’deki oyun dalına dair finansal bilgilerin yanında ülkemiz oyuncularının alışkanlıklarına da ışık tutuyor.

Oyun ve Espor Ajansı Gaming in Turkey’in her yıl titizlikle hazırladığı ve ülkemizin oyun dalıyla ilgili bilgilerinden oluşan pazar raporu yayınlandı. Ajansın her yıl yayınladığı klasikleşmiş raporda Türkiye’nin nüfusundan oyuncu sayılarına, yıllık oyun kesimindeki yararlardan yatırımlara, internet kafelerden yayın yapan fenomenlere, uzman görüşlerinden en tanınan oyunlara kadar geniş bir dağılım ve bilgi bulunuyor. Tıpkı vakitte içinde bulunduğumuz pandemi sürecinin oyun bölümüne tesirlerini de ayrıntılı bir halde ele alıyor.

4 aydır üzerinde çalışılan Türkiye Oyun Dalı Raporu 180 sayfadan oluşuyor. Oyun dalına yatırım yapmak isteyen yahut farklı dallardan firmalar ve markalar için bir harita niteliğindeki kılavuz oyun dalının her noktasına ışık tutuyor. Sadece firmalar ve yatırımcıların değil, bu bölümde yer alan herkesin yararlanabileceği bir kılavuz niteliği taşıyor.


2020-turkiye-oyun-sektoru-raporu-yayimlandi-2.png

 

Türkiye’de Toplam Oyuncu Hasılatı 880 Milyon Dolara Ulaştı


Oyun ve Espor Ajansı Gaming in Turkey’in 5 yıldır sistemli olarak hazırladığı ve her yıl merakla beklenen ‘Türkiye Oyun Kesimi 2020 Raporu’ yayımlandı. Pandeminin, oyun dalının büyüme suratını artırdığını ve bu periyotta oyun oynama müddetlerinin yüzde 30 arttığını belirten Gaming in Turkey Kurucusu Ozan Aydemir, Türkiye’deki oyuncu sayısının 36 milyonu aştığını ve oyun dalı büyüklüğünün 880 milyon dolara ulaştığı açıklamasını yaptı.

Birçok bölümde olduğu üzere artan yatırımlarla birlikte Türkiye, dünya oyun bölümünde de ismini sıkça kelam ettirmeye başladı. Peak Games ve Rollic Games’in Zynga tarafından 1,8 milyar dolar ve 168 milyon dolar ile satın alınması, yılın en değerli gelişmeleri olurken, 2020’nin dokuz aylık periyodunda oyun dalında gerçekleşen pay satışı süreçleri yaklaşık 2 milyar dolarlık hacim yarattı. Tüm bu gelişmeler, oyun dalını en fazla yatırım alan bölüm pozisyonuna taşıdı. Ayrıyeten Türkiye, dünya oyun pazarındaki yerini 18’inci sırada tamamladı.

Türkiye’deki Yetişkinlerin Yüzde 79’u Taşınabilir Oyun Oynuyor

Pandemi tesiri altında geçen 2020 yılında daha evvel hiç oyun oynamayan şahıslar dahi oyun oynadı. Hypecasual oyunlar yeni oyuncular için trend olurken, hardcore oyuncular bir evvelki sene olduğu üzere; Battle Royale, FPS, Strateji ve MOBA oyunlarını tercih etti. Her kitlenin sevebileceği cinsteki Among Us, Fall Guys üzere casual oyunlar dönemsel olarak kesime damga vurdu. Offline etkinlikler yerini online turnuvalara devrederken sayısız turnuva oyuncular ve tıpkı vakitte markalar için yeni bir dünya yarattı. Raporun bir başka çarpıcı ayrıntısı ise Türkiye’deki yetişkinlerin yüzde 79’unun taşınabilir oyun oynaması oldu.


2020-turkiye-oyun-sektoru-raporu-yayimlandi-3.png

Oyun Dalı Dünyada 9,3 Büyüdü

Raporla ilgili görüşlerini paylaşan Gaming in Turkey Kurucusu Ozan Aydemir, “Dünya oyun pazarı 2020 yılında pandeminin ektisiyle yüzde 9,3 büyüyerek 159 milyar dolara ulaştı. Bu büyüme ülkemizde de hissedildi ve geçtiğimiz yıl 32 milyon olan oyuncu sayısı 36 milyona, 830 milyon dolar olan toplam hasılat 880 milyon dolara yükseldi. Oyun bölümü pazarının; 450 milyon dolarla taşınabilir oyunlar, 230 milyon dolar ile bilgisayar ve 200 milyon dolarla konsol oyun pazarı olarak gerçekleştiği kestirim ediliyor. 83 milyonu aşkın nüfusu bulunan ülkemizde; 35 milyon taşınabilir oyuncu, 22 milyon bilgisayar oyuncusu, 17 milyon konsol oyuncusu bulunuyor. Oyuncuları cinsiyetlerine nazaran değerlendirdiğimizde; erkeklerin yüzde 55, bayanların yüzde 45 oranında oyun dünyasında yer aldığını görüyoruz” açıklamalarında bulundu.

Oyun Oynama Mühletleri Yüzde 30 Arttı

Pandemi devrinde oyun oynama müddetlerinin yüzde 30 oranında artığını da söyleyen Ozan Aydemir, “Yine tıpkı devirde, dünyanın en büyük oyun dağıtım ağı ve platformlarından biri olan Steam’de evvelki aylarda anlık etkin kullanıcı sayısı 23 milyonu geçerek tüm vakitlerin rekorunu kırdı. Yoğunluk artışı yalnızca Steam’de değil tüm oyun platformlarında ve oyunlarda gerçekleşti” dedi.

“Birçok yatırımcı ve firma oyun ve espor dalını yakından takip ediyor”

Pandemi devrindeki en büyük trendin, taşınabilir oyunlar ve tıp olarak hyper-casual oyunlar olduğunu kaydeden Aydemir, şöyle devam etti, “Mobil oyunlarda genel hakimiyet hyper-casual şeklinde ve PUBG Mobile, Garena Free Fire, LOL Wild Rift, Brawls Stars, Baş Topu 2, Lords Mobile üzere online rekabetin çok ağır olduğu geniş kitlelere hitap edebilen oyunlarda gerçekleşti. Şu an birçok küresel şirket büyük IP’lerinin taşınabilir versiyonlarını hazırlıyor ya da PC oyunları dışında taşınabilir oyun yelpazesini genişletiyor. Bir yandan da hem küresel hem de lokal olarak hypecasual oyun üretimi yapan oyun firmalarının sayısı süratle artıyor. Tüm bunlarla birlikte dala yatırım yapmak isteyen ve bölüm bağımsız birçok yatırımcı ve firma da oyun ve espor kesimini yakından takip ediyor.”


2020-turkiye-oyun-sektoru-raporu-yayimlandi-5.png

Türkiye En Çok Aksiyon ve Macera Oyunlarını Seviyor

Rapor, Türkiye’deki taşınabilir oyuncuların sevdiği oyunlar hakkında da bilgiler veriyor. Türkiye’nin en sevdiği oyun tipi olarak yüzde 49,2 ile birinci sırada aksiyon ve macera oyunları yer alırken ikinci sırada yüzde 46,2 ile puzzle, üçüncü sırada yüzde 45,7 oran ile yarış oyunları bulunuyor.

Türk Yayıncıların Oyunları Daha Çok Puan Alıyor

Google Play’de 171 bin 986 oyun yayıncısı ortasında 2 bin 689 Türk yayıncı bulunuyor. 439 bin 890 oyunun bulunduğu platforma Türk yayıncıların sunduğu 8 bin 55 oyun yer alıyor. Türk yayıncıların oyunlarının ortalama puanı 5 üzerinden 3,94 olarak göze çarpıyor. Bu doğrultuda Türk yayıncılarının, taşınabilir oyunların genel ortalaması olan 3,76’dan daha düzgün sonuçlar aldığı sonucu çıkıyor. Türk yayıncıların oyunlarının yalnızca yüzde 18’i hem Google Play hem de App Store’da yer alıyor.

Üstteki genel bilgilerin hepsi ve daha fazlasının yer aldığı 180 sayfalık 2020 Türkiye Oyun Bölümü Raporu’nu fiyatsız olarak bu linke
2020-turkiye-oyun-sektoru-raporu-yayimlandi-4.png

 
Üst Alt