Son Konu

2022’nin En İyi Depolama Cihazı Modelleri

klimaci

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
151,968
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Windows-icin-En-Iyi-10-Disk-Bolme-Yazilimi-1.jpg

Bilgisayarımızdaki programlar, çektiğimiz fotoğraflar, yazdığımız yazılar ve dokümanların hepsinin daha sonra işlenebilmesi için birtakım donanımlar yardımıyla saklanması gerekiyor. Bu hedefle kullandığımız depolama aygıtları istikrarlı ve süratli bir sistem kelam konusu olduğunda da epeyce değer arz eden bileşenlerden.

Günümüzde bilgisayarların birçoklarında yüksek sürat sunması nedeniyle katı hal diskleri (SSD) tercih edilirken, iş daha düşük maliyetle muteber halde bilgi depolamaya gelince sabit diskler daha makul bir seçim oluyor. Yeni kuşak işletim sistemlerinin de tesiriyle esasen eski tip yavaş depolama ünitelerini etkin olarak kullanmak artık mümkün hale gelmezken, SSD’ler tarafında da birçok değişim yaşandığını görüyoruz. Daha evvel SATA SSD’lerin suratı baş döndürücüyken, bugün bir sistem topladığımızda NVMe dışında bir alternatif kullanmak istemiyoruz.

Depolama üniteleri her geçen gün gelişiyor ve daha süratli bileşenler ortaya çıkmaya devam ediyor. Hangi durumda hangi cinsten bir depolama tahlili tercih edilmeli, taşınabilir makul tahliller neler, olağan bir kullanıcının muhtaçlığına hangisi karşılık verir üzere soruların cevabını bu yazımızda vermeye çalışacağız. Kullanım maksadına, form faktörü yani boyutuna nazaran aşağıdaki 6 başlıkta değerlendirmeler yapacağız.
  • “En Güzel Yüksek Performanslı SSD’ler”
  • “En Uygun Genel Kullanıma Uygun SSD’ler”
  • “En Güzel Sabit Diskler”
  • “En Yeterli Taşınabilir SSD Depolama Çözümleri”
  • “En Güzel Harici HDD’ler”
  • “En Güzel Konut İçin NAS Cihazları”
Seagate FireCuda 530


seagate-firecuda-530-640x400.jpg


Micron tarafından geliştirilen 176 katmanlı TLC flash çiple gelen Seagate FireCuda 530, piyasada çoklukla kalite bakımından rakibi olarak görülen ve Türkiye sonları içerisinde satılmayan Sabrent Rocket 4 Plus’a kıyasla iki kat daha yüksek yazma suratı sunuyor. Phison E18 kontrolcüye sahip bu SSD, oyunları ve programları çok daha süratli yüklemesinin yanı sıra, vakit farkını dakikalardan saniyelere düşürüyor. Fiyat bakımından çok ucuz sayılmasa da epeyce kaliteli bir eser olduğunu söylemek mümkün.

Seagate’in bu modelini tıpkı bileşenleri kullanan Corsair MP600 Pro XT ve Kingston KC3000 SSD’lerden ayıran iki farklı noktanın olduğunu belirtelim. Rakipleri yaklaşık 1500 TB kadar yazma ömrü sunarken, FireCuda 530 2550 TB’a kadar bir dayanıklılığa sahip. Başka konu ise 5 yıllık garantinin yanı sıra 3 yıllık bilgi kurtarma hizmetinin de sunulması. Şayet diskinizin başına olur da bir şey gelirse Seagate bu garantiyi size veriyor.

Daha küçük kapasiteli olanlarına nazaran çok daha süratli olan 2 TB’lık modeli 320 dolardan başlıyor. Soğutucusunun da 10 doları biraz geçkin fiyatlandırmaya sahip olduğunu söyleyebiliriz. 1 TB olanı ise neredeyse yarı fiyatına emsal suratları sunar lakin 500 GB olarak üretilen model biraz daha farklı olarak çok daha yavaş suratlara sahiptir. Daha fazla depolama alanı isteyenler için epey uçuk denebilecek fiyatlara 4 TB’ı da mevcut.

Western Digital SN850 Black: Oyuncular İçin En Ülkü Seçim


Western-Digital-SN850-PCIe-4.0-M.2-NVMe-SSD-640x350.png


Bilgisayarınızı ekseriyetle görüntü sürece üzere çok daha yüksek performanslı disk gerektiren şeyler yerine oyun oynamak emeliyle kullanıyorsanız WD’nin SN850 modeli epeyce ülkü bir seçim diyebiliriz. G2 olarak bilinen bir denetimci kullandığından SN850 ile FireCuda 530 modelleri ortasında oyun yükleme müddetleri neredeyse ayırt edilemez derecede tıpkı süratte oluyor. 2 TB olan modeli 240 dolardan satışta olsa da FireCuda 530’dan farklı olarak ısınma nedeniyle kesinlikle âlâ bir soğutucuyla birlikte kullanmanız gerektiğinin altını çizelim.

Samsung 980 Pro: İndirime Girdiği Vakit Tercih Edilebilir


Samsung-980-Pro-640x346.jpg


Performans manasında birçok kullanıcının muhtaçlığını rahatlıkla karşılayabilecek SSD’lerden biri diyebiliriz Samsung 980 Pro için. Süratli ve verimliliği yüksek bir şoför olmasının yanı sıra 2 TB’lık modelinin 270 dolarlık fiyatı nedeniyle FireCuda 530 modeline yakın pahalılıkta. SN850’dan ise yaklaşık 30 dolar değerli olduğu için, bu fiyat aralığında mantıklı bir seçim değil diyebiliriz. Ancak indirime girdiği durumlarda daha aşağı banttaki eserler ortasında en düzgünü olabilir.

Eski 970 Pro ile karşılaştırıldığında görüyoruz ki Samsung bu modelde 2 bit MLC flashtan 3 bit TLC’ye geçiş yaptığından ötürü dayanıklılık biraz daha düşmüş durumda. 970 Pro’ya kıyasla neredeyse TBW cinsinden yüzde 50’lik bir düşüş kelam konusu. SSD dünyasının amirallerinden olan bu model 2 TB’lık sürümünde bile 1200 TB yazma ömrü sunuyor. Bu istikametiyle biraz üzse de yazılım tarafında Magician’la rakiplerinin önüne çıkıyor. Çok gerekli mi derseniz, OEM ve laptop modelleri için kaide olmasa da masaüstü aygıtlarda yazılım ve denetim edilebilirlik ehemmiyet arz edebiliyor.

Western Digital AN1500: PCIe 4.0 Desteklemeyen Sistemler İçin Uygun


wd-black-an1500-553x480.jpg


Son 3-4 sene öncesinde toplanmış bir sisteme sahipseniz muhtemelen PCIe 4.0 standartlarını desteklemeyen bir anakart ve işlemci kullanıyorsunuz. Bu nedenle M.2 yuvaları aracılığıyla bu nimetlerden faydalanamayacak olsanız da, farklı bir formda PCIe 4.0 suratlarında SSD kullanabilirsiniz.

Western Digital’in AN1500 modeli anakartınızın PCIe 3.0 8x yuvasına tıpkı ekran kartı üzere takılır ve 4x PCIe 4.0 çizgisi kullanan SSD’ler ile tıpkı suratı sunar. Yaklaşık 6.500 MB/sn okuma, 4.000 MB/sn yazma suratına ulaşmanız böylelikle mümkün. Yazma suratı okumaya kıyasla biraz daha az gelebilse de rastgele bir PCIe 3.0 takviyeli M.2 şoförden çok daha süratli olduğu söylenebilir. 2 TB olanı 425 dolarlık fiyat etiketiyle çok ucuz üzere gözükmeyebilir lakin PCIe 4.0’a geçmek için yeni anakart ve işlemci almaktan daha uygun denilebilir.

Samsung 970 Evo Plus: PCIe 3.0 İçin En Uygun Modellerden


Samsung-970-Evo-Plus-inceleme-640x360.jpg


Buraya kadar saydığımız şoförlerin ekserisi çok yüksek performans gerektiren işlerle meşgul olanlar için seçilmişti. Olağan bir oyuncu yahut bilgisayar kullanıcısının ise bu kadar kıymetli modellere muhtaçlığı yok. Anakartınız yahut işlemciniz yalnızca PCIe 3.0 standartlarını destekliyorsa ve çok abartılı kullanım senaryolarından uzaksanız, Samsung 970 Evo üzere yüksek kaliteli bir SSD ile para manasında biraz daha tasarruf edebilirsiniz. Hem dayanıklılık bakımından hem de sürat manasında piyasadaki en âlâ şoförlerden biri olduğunu söylemek mümkün.

Daha yeni ve biraz daha ucuz olan Samsung 980 modelinin bilakis Evo Plus’ta yerleşik DRAM bulunduğunun da altını çizelim. Samsung, üstte önerdiğimiz 980 Pro’nun bilakis 980 modeline DRAM koymayı tercih etmeyerek hanesine bir eksi daha yazdırmayı başarıyor. Ama eski olmasına rağmen 970 Evo Plus yerleşik DRAM’i sayesinde boş alana bir şeyler yazarken daima performans düşüşü yaşamıyor. En yeninin her vakit yeterli ve kaliteli olmadığını unutmamak gerek.

3500 MB/sn okuma ve 3200 MB/sn yazma suratına sahip olan bu SSD, suratlarıyla PCIe 3.0 arabirimimin nimetlerinden neredeyse sonuna kadar faydalanıyor. 500 GB olan modeli yaklaşık 82 dolar civarına alınabilirken, 1 TB olanı ise 115 dolar üzere çok makul bir fiyata sahip. Daha geniş depolama alanı isteyenler ise 214 dolara 2 TB sürümünü tercih edebilirler.

Alternatif olarak WD Black SN750 2 TB da 200 dolar civarı ve DRAM olmayan SN750 SE’ye nazaran daha düzgün performans sunuyor. Lakin WD uzun yazmalarda biraz daha yavaş denilebilir. Genel kullanımda çok fark etmese de biz Evo 970 Plus modelini birebir fiyat bandında daha makul görüyoruz.

Crucial MX500: Eski Sistemler İçin SATA Dayanaklı Ülkü SSD


Crucial-MX500-SATA-SSD2-640x360.png


Eğer M.2 dayanağı olmayan biraz eski bir bilgisayar kullanıyorsanız ve bütçe manasında da tasarruf etme niyetiniz varsa, Crucial’ın MX500 modelini önerebiliriz. Kendisini kanıtlamış hoş bir model olmasının yanı sıra, yalnızca eski sistemler değil yeni sistemlerde de ek depolama olarak kullanılabilir.

Hıza gelecek olursak esasen yeterli performansa sahip birçok SATA SSD arabirim hasebiyle verebilecekleri kadar sürat sunuyorlar. Modeller ortasındaki farklar çok az. Crucial MX500 sürücümüzde sırasıyla 510’a 560 okuma yazma suratı kelam konusu. Şu anda 90 dolara 1 TB olanını yahut 55 dolara 500 GB versiyonunu alabilirsiniz.

Seagate IronWolf NAS HDD: Depolama İçin Mükemmel


IronWolfPRO_10TB-640x422.jpg


Günümüzde SSD fiyatlarının eskiye kıyasla çok daha ucuzlaması ve herkesin alabileceği bir şey haline gelmesi nedeniyle artık ana sistemde rastgele bir sabit diskin kullanılmasını önermiyoruz. Ama yalnızca depolama alanına gereksiniminiz varsa SSD’ler hem gereksiz hem de maliyetli olduğundan sabit diskler hala bu emelle kullanılabilecek en yeterli tahlil. Seagate tarafından piyasaya sürülen IronWolf NAS diskleri rakipsiz HDD’lerden biri diyebiliriz.

Klasik 3.5 inç form faktörüne karşın 16 TB’a kadar datayı 7200 dönemle çalışan PMR (perpendicular magnetic recording) plaklar yardımıyla sığdırmak mümkün. Bu bizim üzere olağan kullanıcılara sunulan en son sabit disk teknolojisi. NAS emelli üretilen IronWolf serisi, saatler hatta günlere varan uzun periyodik okuma/yazma süreçlerine uygun formda üretildiğinden pek ucuz olmadıklarını ayrıyeten belirtelim. Lakin hem daha sağlamlar, hem de muadillerine kıyasla daha uygun performans gösteriyorlar.

IronWolf HDD’leri çok çeşitli bölüm suratları ve boyutlarda bulmak mümkün. 1/2/3 TB (5900 RPM, 256 MB cache), 6 TB (5600 RPM, 256 mb cache) yahut 8/10/12/16 TB (7200 RPM, 256 mb cache) formunda her çeşitten modele sahip.

Ek olarak IronWolf’ü öteki HDD’lerden ayıran şeyin yalnızca PMR olmadığını da ayrıyeten belirtme muhtaçlığı duyuyoruz. Birçok sabit disk genelde daha ucuz maliyete sahip “shingled magnetic record” yani SMR teknolojisi ile üretilirken kelam konusu modelimiz “conventional magnetic record” CMR kullanıyor. Böylelikle SMR’nin yazma düşüklüğü sorunundan nasibinizi almazsınız. Tabi durum bu türlü olunca kaçınılmaz bir biçimde fiyatı etkilediğini de söyleyebiliriz. Mesela 8 TB bir IronWolf diski 185 dolarken, birebir kapasiteye sahip bir BarraCuda 41 dolar daha ucuza alınabiliyor. Ortadaki fiyat farkına güvenilirlik ve kullanılan teknoloji neden oluyor.

WD Red Plus: IronWolf’e Dişli Rakip


wd-red-plus-577x480.png


Western Digital piyasada dönen SMR/CMR tartışmalarından sonra aslında Red serisi altında üretmekte olduğu disklerine Plus isminde bir model daha ekledi. 3.5 inç NAS emelli üretilen bu şoförler CMR kullanmakla birlikte bütün 2/3/4/6 ve 8/10/12/14 TB civarında Seagate IronWolf ile rekabetçi formda fiyatlandırıldı. Yalnızca iki firmanın eserleri ortasında RPM suratları ve cache bakımından ufak farklılıklar var o kadar.

Red Plus modelleri ekseriyetle düşük kapasiteli olanlarında bile daha yüksek cache sunarken, Seagate tarafından üretilen IronWolf diskler WD’nin 3 yıllık garantisi yerine 5 yıllık bir teminat sunar.

Seagate BarraCuda: Olağan Kullanım İçin En Yeterli Seçenek


seagate-14-tb-640x410.jpg


Herhangi bir NAS tahlilinde kullanmayacaksanız ve bilgisayarınız için olağan bir HDD arıyorsanız, Seagate BarraCuda’nın ziyadesiyle kâfi olacağını söyleyebiliriz. Fiyat performans olduğu için paranızın karşılığında en fazla depolama alanını alabilirsiniz. 2 TB üzere pek âlâ boyutlarda bir diski 53 dolara, 4 TB’ı ise 85 dolara alabiliyorsunuz. BarraCuda’nın ayrıyeten 3 TB, 6 TB ve 8 TB üzere çeşitli boyutlarda modelleri de mevcut.

2 TB olanını inceleyecek olursak 7200 RPM devire ve 256 MB cache’e sahip olduğunu görüyoruz. 1 TB versiyonu ise diskin döndüğü bölüm suratı tıpkı olmasına rağmen 64 MB cache ile geliyor. 3 TB ve üstü boyutlardakiler 5400 RPM’e kadar yavaşlıyor lakin bu fiyata olağan bir şey olduğunu söyleyebiliriz.

Samsung T7 Touch: Küçük, Taşınabilir ve Süratli Bir SSD


T7-Touch-Inceleme-640x360.jpg


Sürekli hareket halinde ve seyahat eden biriyseniz süratli bir depolama aygıtı kesinlikle değerli ihtiyaçlarınızdan biri haline gelecektir. Ekstra adaptörler yardımıyla çeşitli HDD ve SSD’leri her ne kadar taşınabilir hale getirebiliyor olsanız da maliyet bakımından hepsini bir ortada sunan ve direkt bu emelle üretilen modeller daha mantıklı bir seçim.

Samsung T7 Touch hepsi bir ortada sunulan aygıtlara kusursuz bir örnek diyebiliriz. USB 3.1 yahut 3.2 Gen 2×1 ilişkiyi destekleyen bilgisayarınız olması şartıyla darbelere ve sarsıntılara güçlü bir metal koruma içerisinde korunan bu SSD’den 1050 MB/sn okuma ve 1000 MB/sn yazma suratlarını görmek mümkün. Daha fazla muhafazaya sahip bir şeyler isterseniz Getgear tarafından üretilen özel taşınabilir SSD korumaları 10 dolardan başlıyor.

T7 Touch hoş bir model lakin eksik istikametleri de yok değil. Suya yahut toza güçlü olduğuna dair rastgele bir IP sertifikasyonunun olmadığını biliyoruz. Yani diskinizi ıslak yahut tozlu ortamlara çok maruz bırakmamanız gerekiyor. Artılarından bahsedecek olursak da diskin üzerinde kare halinde bir parmak izi sensörü bulunuyor. Bu özellik sıradan T7 modeline kıyasla Touch’ın 20 dolar daha değerli olmasına neden oluyor, lakin ekstra güvenliğe sahip olabiliyorsunuz. Aygıt yaklaşık olarak 85x87x8mm forma sahip. Yani avuç içinize alabileceğiniz, rahatlıkla cebinize atıp gezebileceğiniz kadar küçük.

T7 ve T7 Touch’ın 3 yıl garantiye sahip olduğunun ve 500 GB, 1 TB ve 2 TB olmak üzere 3 model halinde üretildiğinin altını çizelim. Samsung’un bu modelleri tıpkı kapasitede en yakın rakibi olan Crucial X8’den daha kıymetli olmasına rağmen, X8’de var olan daha ucuz maliyetli ağır QLC flash yerine 256-bit donanımsal şifreleme ve daha yüksek suratları destekleyen bir TLC flash kullanıyor. Yani ortadaki fiyat farkını hak ediyor diyebiliriz.

SanDisk Extreme Portable SSD: Süratli ve Suya Dayanıklı


SanDisk-Extreme-ve-Extreme-PRO2-640x427.jpg


Piyasada satılan su ve toza sağlam müdafaa kılıfları pek değerli olmasa da, hepsini tek bir eser halinde almak istiyorsanız SanDisk’in yeni kuşak Extreme Portable SSD’lerini önerebiliriz. SanDisk bu modelde Samsung ve Crucial olmak üzere rakipleriyle birebir transfer suratları sunuyor lakin az bir farkla daha fazla sağlam bir eser ortaya koyuyor.

Kullanılan silikon dış koruma IP55 su ve toza karşı dayanıklılık yeterliliklerine sahip olmasına rağmen 5 yıllık bir garantiye sahip. Kağıt üzerinde Samsung’un T7 Shield modeli de bu konuda gereğince uygun lakin SanDisk Extreme Portable SSD kendisini daha kanıtlamış bir seçenek. 1 TB modeli T7’den 133 dolarlık fiyatıyla yalnızca 13 dolar değerliyken, Samsung tarafındaki rakibi T7 Shield ise 2 dolar daha yüksekten satışa sunuluyor.

SanDisk Extreme Pro ve Samsung X5: Daha Yüksek Süratli Canavarlar


samsung-portable-ssd-x5-technopat-inceleme-2-640x358.jpg


Eğer görüntü sürece, çekim, transfer üzere yüksek boyutlu ağır işlerle meşgul oluyorsanız ve bu gereksiniminize yönelik bir disk arıyorsanız SanDisk’in 2000 MB/sn sürate ulaşabilen Extreme Pro yahut Samsung tarafında Thunderbolt-3 özellikli olarak sunulan 2800 MB/s okuma ve 2300 MB yazma suratlarına sahip X5’i önerebiliriz. Bu modellerin şu ana kadar saydığımız farklı taşınabilir SSD’lerden çok daha maliyetli olduğunu belirtmemizde fayda var.

WD My Book USB3: Ucuz ve Güvenilir


wd-my-book-480x480.jpg


Mekanik sabit diskler, SSD üzere katı hal teknolojisiyle üretilmiş rakiplerine kıyasla çoklukla data depolama ve maliyet manada çok daha mantıklı bir tercihtir. Yedeklerinizi, medyalar ve TB’larca alan kaplaması beklenen evraklarınızı daha emniyetli ve az maliyetle depolamak istediğinizde SSD’ler yerine taşınabilir HDD’leri tercih etmelisiniz. Çünkü taşınabilir SSD’ler sürat konusunda öne çıkarken, rastgele bir bozulma durumunda datalarınızı kurtarmanız neredeyse imkansızdır. Sabit diskler ise yavaştır lakin muhtemel durumlarda kurtarılabilir olmalarıyla daha muteber bir depolama ortamı sunar.

En emniyetli harici disklere dair bir teklif istiyorsanız, olağan masaüstü yahut dizüstü bilgisayarlarımızda kullandığımız disklerin güç konnektörlü bir korumada saklanmış hali diyebiliriz. Bu biçimde bozuk bir temas kablosu nedeniyle datalara olan bütün erişiminizi kaybetme üzere bir durum yaşamazsınız. Lakin bunlarla uğraşmayıp zati direkt taşınabilir bir formda üretilen modellere yönelmek isterseniz WD’nin My Book modelini önerebiliriz. Epeyce makul fiyatlara 3 TB ile 18 TB ortasında çok çeşitli modeller mevcut.

4 TB’lık bir modelini 82, 12 TB’lık devasa boyutlardaki bir diski ise 220 dolara alabilirsiniz. Daha devasa boyutlarda depolama isteyenler ise 2500 dolara 36 TB’a kadar data saklanabilen Duo’yu tercih edebilir.

My Book yazılımsal manada da birçok işletim sistemini takviyeler. Windows ve Mac’ler için WD’nin kendi yedekleme yazılımı olmasının yanı sıra varsayılan olarak exFAT evrak sistemi ile gelir. Apple’ın yedekleme arayüzü Time Machine ile de uyumludur. Lakin 3.0 arayüzünü desteklemesi, 170-180 MB/sn sıralı okuma üzere yavaş suratlara sahip olması, düşük I/O performansı yüzünden oyun ve işletim sistemi kurup önyükleme üzere süreçler yapmanız pek mümkün olmasa da az maliyetli bir depolama tahlili arıyorsanız My Book hala ülkü bir seçenek.

Şunu da belirtmemiz gerekiyor ki, birçok taşınabilir diskte USB-A ve USB-C arabirimleri bulunurken My Book’ta yalnızca Micro-B USB 3.0’den USB-A’ya giden bir konnektör kullanılır. Diskin çalışmasını anlayabileceğiniz rastgele bir aktiflik ışığı da bulunmuyor. Ayrıyeten çalışması için (dahil) 12V bir güç adaptörüne gereksinimi var. Yani daha çok hareketli kimseler yerine nizamlı çalışma alanına sahip kimselere önerilecek bir model. Güvenlik özellikleri olarak da 256-bit donanım şifreleme sunuyor ve 3 yıllık bir garanti ile geliyor.

WD My Passport Ultra: Alternatif ve İyi


2021in-En-Iyi-Tasinilabilir-SSDleri-5-640x360.jpg


Biraz yüksek bir bütçeye sahibim ve My Book’tan daha güzel aygıtlar arıyorum diyorsanız yeniden WD’nin My Passport Ultra’sını önerebiliriz. Kapasite, performans, taşınabilirlik ve her istikametiyle orta halli bir eser. Şık ve cep dostu bir imaja sahip olmasının yanı sıra 2 TB’lık modelini 80, 4 TB olanını ise 120 dolara almanız mümkün. Ayrıyeten 1 TB ve 5 TB olmak üzere iki adet farklı boyuta daha sahip.

Bu aygıtta daha çağdaş bir ilişki noktası olan USB-C (USB-A adaptörü dahil) kullanılmış ve aktiflik ışığı, donanımsal şifreleme takviyesi, yazılımlar ve 3 yıllık garanti üzere hoşluklar yer alıyor. Performansı hakkında da çok söyleyebileceğimiz bir şey yok, 130 MB/s okuma ve yazma suratına sahip olduğu için rakipleri ile aşağı üst emsal performansta.

Synology DS220+


synology-ds220-480x480.jpg


Dosyalarınızı rahatlıkla depolamak, paylaşmak ve medya gereksinimlerinizi karşılamak emeliyle konuta bir NAS tahlili almak eskiye kıyasla daha ekonomik denilebilir. Synology’nin en yeni modellerinden DiskStation DS220+ 300 dolar üzere bir fiyatla satılıyor. Döviz kuru nedeniyle bize nazaran biraz kıymetli olsa da, piyasaya nazaran hayli makul denilebilir. DS220+, konutlara yönelik üretilen NAS aygıtları ortasında en yüksek performansı sunarak kendi kategorisinde tepeye oynayan aygıtlardan.

İki boş şoför bölmesiyle gelmesinin yanı sıra 225 MB/sn okuma ve 192 MB/sn kadar yazma suratlarıyla bir arada 3,5/2,5 inç SATA HDD ve 2,5 inç SATA SSD’ler için 32 TB’a kadar azamî takviye sunar. Dahili çift çekirdekli Celeron J4025 işlemci, 2 GB DDR4 RAM (6’ya kadar yükseltilebilir), link aggretion dayanaklı 2×1 Gb LAN temas noktası ve 2 adet de USB 3.0 (5 Gbps) girişine sahip bir aygıttan bahsediyoruz. Yüksek kalitedeki medyaları çözebilmek için 4K dayanağı de bulunuyor. SHR, Basic, JBOD, RAID 0 ve RAID 1 ise desteklediği RAID tipleri.

Tek sorunu şu ki, bu türlü bir aygıtta M.2 yuvası yok. Bu da şayet M.2 bir SSD takacaksanız 2 yuvalı DS720+ yahut 4 yuvalı birazdan değineceğimiz alternatiflerden DS920+ modeline bakmanız gerektiği manasına geliyor. Ek olarak daha fazla depolama alanı ekleyebilmek için genişletme dayanağı sunmadığının altını çizelim. Bunların hepsi fiyatı hasebiyle DS220+’da zayıf kalan noktalardır. Lakin Synology tarafından sunulan sınıfında başkan yazılımları donanımsal manadaki eksikliklerinin önünü kapatıyor. Yazılımsal tecrübe kelam konusu olduğunda rakiplerine fark atan DS220+, bu nedenle meskenlere yönelik en düzgün NAS aygıtı denilebilir.

Synology DS920+


ds920-591x480.jpg


DS920+; DS220+’a kıyasla 64 TB’a kadar depolama kapasitesi, önbellekleme emeliyle 2 adet NVME SSD dayanağının yanı sıra, genişletme ünitesiyle birlikte 4 yuva ve 9 disk takviyesiyle birlikte öne çıkıyor. Dört çekirdekli Intel Celeron J4125 işlemci kullanan bu aygıt, 4 GB DDR4 RAM’e (8’e yükseltilebilir) ve link aggretion/failover dayanaklı çift 1GbE temas noktası ile birlikte iki adet de USB 3.1 Gen 2 (5 Gbps) girişine sahip. Daha fazla disk yardımıyla RAID 5, 6 ve 10 halinde kullanımlar yapmak da mümkün.

Sonuç


Bu yazımızda sizler için 2022 yılında alınabilecek en âlâ depolama tahlillerine ayrıntılıca göz attık. Bu içeriğin, bilgi saklama ve depolama üzere epey kıymetli bir bahiste rehber niteliğinde olacağını düşünüyoruz. Şayet sizlerin de önerdiği aygıtlar varsa yorumlarda belirtebilir, merak ettikleriniz için Technopat Toplumsal üzerinde bahis açabilirsiniz.
 
Üst Alt