Kavak ağacı ile Kabak
Ulu bir kavak ağacının yanında bir kabak filizi boy gostermiş Bahar ilerledikce bitki kavak ağacına sarılarak yukselmeye başlamış Yağmurların ve guneşin etkisiyle muthiş bir hızla buyumuş ve neredeyse kavak ağacı ile aynı boya gelmiş Bir gun dayanamayıp sormuş kavağa:Sen kac ayda bu hale geldin ağac? On yılda, demiş kavak On yılda mı? Diye gulmuş ve ciceklerini sallamış kabak Ben neredeyse iki ayda seninle aynı boya geldim bak! Doğru, demiş kavak Gunler gunleri kovalamış ve sonbaharın ilk ruzgarları başladığında kabak uşumeye sonra yapraklarını duşurmeye, soğuklar arttıkca da aşağıya doğru inmeye başlamış Sormuş endişeyle kavağa: Neler oluyor bana ağac? Oluyorsun, demiş kavak Nicin? Benim on yılda geldiğim yere, iki ayda gelmeye calıştığın icin
1Ders: Calışmadan emek harcamadan gelinen nokta başarı sayılmaz Kolay kazanılan, kolay kaybedilir Her işte alın teri ve emek şarttır
2 Hikaye
En iyi Buğday
Her yıl yapılan ''en iyi buğday'' yarışmasını yine aynı ciftci kazanmıştı Ciftciye bu işin sırrı soruldu Ciftci: Benim sırrımın cevabı, kendi buğday tohumlarımı komşularımla paylaşmakta yatıyor, dedi Elinizdeki kaliteli tohumları rakiplerinizle mi paylaşıyorsunuz? Ama neden boyle bir şeye ihtiyac duyuyorsunuz? diye sorulduğunda, Neden olmasın, dedi ciftci Bilmediğiniz bir şey var; ruzgar olgunlaşmakta olan buğdaydan poleni alır ve tarladan tarlaya taşır Bu nedenle, komşularımın kotu buğday yetiştirmesi demek, benim urunumun kalitesinin de duşuk olması demektir Eğer en iyi buğdayı yetiştirmek istiyorsam, komşularımın da iyi buğdaylar yetiştirmesine yardımcı olmam gerekiyor
2 Ders: Sevgi ve paylaşmak en yakınınızdan başlar Sonra yayılarak devam eder Kin, cimrilik, nefret kimsenin hoşlanacağı davranışlar değildir
3 Hikaye
Geleceğini biliyordum…
Savaşın en kanlı gunlerinden biriydi Asker, en iyi arkadaşının az ilerde kanlar icinde yere duştuğunu gordu İnsanın başını bir saniye bile siperin uzerinde tutamayacağı ateş yağmuru altındaydılar Tam siperden dışarı doğru bir hamle yapacağı sırada, başka bir arkadaşı onu omzundan tutarak tekrar iceri cekti, Delirdin mi sen? Gitmeye değer mi? Baksana delik deşik olmuş Buyuk bir ihtimalle olmuştur Artık onun icin yapabileceğin bir şey yok Boşuna kendi hayatını tehlikeye atma Fakat asker onu dinlemedi ve kendisini siperden dışarıya attı İnanılması guc bir mucize gercekleşti, asker o korkunc ateş yağmuru altında arkadaşına ulaştı Onu sırtına aldı ve koşa koşa geri dondu Birlikte siperin icine yuvarlandılar Fakat cesur asker yaralı arkadaşını kurtaramamıştı Siperdeki diğer arkadaşı; Sana değmez demiştim Hayatını boşu boşuna tehlikeye attın Değdi, dedi, gozleri dolarak, değdi… Nasıl değdi? Bu adam olmuş gormuyor musun? Yine de değdi Cunku yanına ulaştığımda henuz sağdı Onun son sozlerini duymak, dunyalara bedeldi benim icim Ve hıckırarak arkadaşının son sozlerini tekrarladı: Geleceğini biliyordum… Geleceğini biliyordum…
3 Ders: Guven vermek onemlidir Guven duymak onemlidir Duyulan guveni boşa cıkarmamak daha da onemlidir
''Her sabah Afrika''da bir ceylan uyanır En hızlı aslandan daha hızlı koşması gerektiğini bilir, yoksa oldurulecektir Her sabah Afrika''da bir aslan uyanır En hızlı ceylandan daha hızlı koşması gerektiğini bilir, yoksa ac kalacaktır Aslan veya ceylan olmanız fark etmez Guneş doğduğunda koşmaya başlasanız iyi olur'' (Afrika Atasozu )
Cok calışmak, emek harcamak, guven vermek, sevmek ve paylaşmak hayatın anlamlı olmasını sağlar Her sabah uyandığımızda bir de boyle bakalım dunyaya Unutmayın hayat uzun bir oykuye benzer Ancak oykunun uzun olması değil, iyi olması onemlidir