Son Konu

32 Bit 64 Bit Farkı Nedir?

Profösör

(¯´•._.• Site Yetkilisi•._.•´¯)
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
15,260
Tepkime
14
Puanları
38
Yaş
35
Konum
Rusya
Web
bilgilihocam.com
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0

32 Bit ve 64 Bit Nedir?​

Kullanıcılar, özellikle bilgisayarlarına bir program kurmaya çalıştıklarında x64 ve x86 seçenekleriyle karşılaşıyorlar. Bu seçeneklerde x86, 32 Bit komut setini temsil ederken x64 ise 64 Bit komut setini temsil ediyor. Peki bu komut setleri nedir, ne işe yararlar?

Çoğu kişi 32 bit ve 64 bit arasındaki farkı, Windows sürümlerinin farkı olarak biliyor. Bu görüş, temel olarak yanlış değil. Fakat 32 bit ve 64 bit kavramları, yapısından dolayı kullanıcıların karşısına çıkıyor.



Basitçe işlemcinin sahip olduğu bit sayısının, işlemcinin tek işlemde ne kadar veri işlediğini gösterdiğini söyleyebiliriz. Buradan yola çıkarak basit bir mantıkla 64 bit, 32 bit sistemlere göre daha güçlü diyebiliriz.

32 Bit işlemciler, ilk kullanılan işlemciler olarak biliniyorlar. Bundan dolayı 32 Bit işlemcilerin, 64 Bit işlemcilere göre biraz daha zayıf olması oldukça normal diyebiliriz. 64 Bit işlemciler, ilk yıllarda sadece kurumsal yerlerde güçlü bilgisayarlarda kullanılıyordu. Fakat günümüzde 64 Bit işlemciler, tüm bilgisayar kullanıcıları tarafından kolayca erişebilir hâle geldiler.

32 Bit ve 64 Bit Arasındaki Fark Nedir?​

Bit kavramını, basit bir şekilde açıklamaya çalıştık. 32 bit ve 64 bit arasındaki fark, donanımsal olarak pek anlaşılmıyor. Bundan dolayı iki komut sistemini karşılaştırmalı olarak anlatmak, bilgisayar kullanıcıları için daha açıklayıcı olacaktır.

Bahsettiğimiz gibi 32 bit işlemciler, 64 bit işlemcilere göre biraz daha eskiler. Bundan dolayı da 32 Bit işlemciler, 64 bit işlemcilere göre daha düşük performans gösteriyorlar. Bunun temel sebebi de 32 bit işlemcilerde kullanılan teknoloji, 64 bit işlemcilerde bulunan teknolojiye göre daha zayıf.


Ayrıca 32 bit işlemciler, kullanıcılarını performans konusunda bazı kısıtlamalara maruz bırakıyor. Örneğin 32 bit işlemciler, en fazla 4 GiB veri depolama imkânı sunuyorlar. Yani 32 bit işlemciniz olduğunu düşünelim. Bunun dışında bilgisayarınızda da 16 GB RAM mevcut olsun. Fakat sizin bilgisayarınızda kullanabileceğiniz kapasitesi sadece 4 GB olacak.

Bu durum, bilgisayarın performansını ciddi ölçüde etkiliyor. Çünkü günümüzde 4 GB RAM’e sahip olan bilgisayarlar, bazı işlemler için zayıf kalıyorlar. Bundan dolayı artık 32 bit işlemciler ve 32 bit işletim sistemleri normal olarak pek fazla kullanılmıyorlar.

32 Bit mi 64 Bit mi Tercih Edilmeli?​

32 bit ve 64 bit arasındaki farklara değindik. Bu noktadan sonra bilgisayar kullanıcıları 32 bit mi 64 bit mi tercih edilmeli diye merak ediyorlar. Bu karar, bir noktada kullanıcıların tercihine bağlıyken bir noktada ise tercih dışı bir karar oluyor diyebiliriz.

İlk olarak bit kavramının temel olarak işlemcinin yapısından geldiğinden bahsetmiştik. Bundan dolayı kullanıcılar, bir bilgisayar ya da işlemci alırken 32 bit ya da 64 bit destekli işlemci ya da bilgisayar tercihi yapıyorlar. Bu noktada karar, kullanıcıların tercihine bağlı diyebiliriz.

Kullanıcılar, biraz uygun fiyatlı bir bilgisayar almayı düşünebiliyorlar. Bu noktada kullanıcılar, 32 bit destekli işlemcileri tercih ediyorlar. Çünkü 32 bit işlemciler ve bu işlemcilere sahip bilgisayar, 64 bit işlemci ve 64 bit işlemciye sahip bilgisayarlara göre daha uygun fiyatlı oluyorlar. Bunun yanı sıra performansı yüksek bir bilgisayar kullanmak istiyorsanız 64 bit işlemci kullanmanız gerekiyor.

32 bit işlemciler, bahsettiğimiz gibi en fazla 4 GB kullanılabilir RAM kapasitesi sunuyorlar. Bunun yanı sıra 64 bit işlemcilerde ise bu kapasite oldukça artıyor. Bir diğer fark ise uygulama ve yazılım kısmında ortaya çıkıyor.

Kullanıcılar, 32 bit işlemcilere 32 bit destekli işletim sistemi kurmak zorunda kalıyorlar. Aynı şekilde kullanıcılar, bilgisayarlarına sadece 32 bit destekli programları kurabiliyorlar. 64 bit işlemciye sahip kullanıcılar ise bu konuda daha rahatlar.

Çünkü 64 bit işlemcilere sahip kullanıcılar, hem 32 hem de 64 bit destekli işletim sistemlerini kullanabiliyorlar. Bunun yanı sıra çoğu geliştirici, 32 bit destekli programları aynı zamanda 64 bit destekli olarak da geliştiriyorlar. Yani 64 bit destekli işlemci sahipleri, çoğunlukla 32 bit temelli programları da kullanabiliyorlar.

Bu noktada kullanıcıların 32 ve 64 bit arasındaki farkları düşünerek ona göre bir karar vermeleri gerekiyor. Yani sizin için 32 bit mi 64 bit mi daha kullanışlı olacak sorusunu aslında sizin ihtiyaçlarınız cevaplayacak.

İşletim Sistemlerinde Hangisi Tercih Edilmeli?​

Bilgisayar kullanıcıları, bilgisayarlarına işletim sistemi kurmaya karar verdiklerinde 32 bit mi 64 bit mi kurmalıyız diye düşünüyorlar. Bu noktada kullanıcılar, beklentilerine ve donanımlarına göre bir karar vermek durumunda kalıyorlar.

İlk olarak işletim sistemine karar vermeden önce bilgisayarınızın donanımlarına hâkim olmanız gerekiyor. Çünkü 64 bit işletim sistemi, 32 bit işletim sistemine göre biraz daha güçlü bir bilgisayar kullanmanızı gerektiriyor.


Örneğin dahili depolama alanınız çok az ve RAM gücünüz de çok düşükse 64 bit bir işletim sistemi kullanmanız mantıklı olmayacaktır. Onun yerine sisteminizi daha az yoracak olan 32 bit işletim sistemini kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Bunun dışında belirttiğimiz gibi 32 bit, bazı alanlarda kullanıcılarını kısıtlıyor. Bu yüzden bilgisayarınızı kullanırken çok çeşitli programları kullanacaksanız 64 bit işletim sistemi kurmalısınız. Çünkü çoğu geliştirici, artık 32 bit sistemlerle uyumlu program geliştirmemeye başladı.

Aslında işletim sistemi seçerken, 32 bit işlemci mi 64 bit işlemci mi kısmında anlattığımız noktalara dikkat etmelisiniz diyebiliriz.

32 Bit 64 Bit Nasıl Yapılır?​

64 bit işletim sistemleri, sundukları imkânlardan dolayı kullanıcılarını, 32 bit işletim sistemlerine göre daha memnun ediyorlar. Bundan dolayı özellikle günümüzde çoğu bilgisayar kullanıcısı, 64 bit işletim sistemlerini kullanmayı tercih ediyorlar.

Fakat az da olsa 32 bit işletim sistemini kullanan kişiler de mevcut. Bu kullanıcılar, bilgisayarlarını 32 bit işletim sisteminden 64 bit işletim sistemine nasıl geçirebileceklerini merak ediyorlar. Bizler de yazımızın devamında, bu işlemi basit bir şekilde anlatmaya çalışacağız.

Öncelikle kurulu bir işletim sistemi üzerinden 32 bitten 64 bite geçmek maalesef mümkün değil. Çünkü işletim sistemleri, 32 bit ve 64 bitte yapısal olarak bazı farklılıklara sahipler. Bundan dolayı 32 bit işletim sistemi kullanan kişilerin 64 bit işletim sistemi kullanabilmeleri için temiz bir kurulum yapmaları gerekiyor.

Tabii ki kurulumdan önce dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta mevcut. Bit farkının temel olarak işlemcinin yapısından kaynaklandığını söylemiştik. Bundan dolayı 32 bit işletim sistemi kullanıyorsanız önce işlemcinizin 64 bit işletim sistemini destekleyip desteklemediğini öğrenmeniz gerekiyor.

Bunun için de ilk olarak programları aracılığıyla işlemcinizin modelini net bir şekilde öğrenmeniz gerekiyor. Daha sonra işlemcinizi araştırarak işlemcinizin 64 bit işletim sistemine uygun olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

İşletim Sistemim ve Bilgisayarım Kaç Bit?​

Programların 32 ve 64 bit için ayrı olarak geliştirildiğine değindik. Bundan dolayı bilgisayar kullanıcıları, işletim sistemlerinin kaç bit olduğunu bilmek durumunda kalıyorlar.

Fakat birçok kişi, kaç bit işletim sistemi kullandığını bilmediğinden bilgisayarına programın yanlış sürümünü kuruyor. Bu durumun önüne geçebilmek adına basit bir işlemle işletim sisteminizin kaç bit olduğunu öğrenebilirsiniz.



Windows için İşletim Sisteminin Kaç Bit Olduğunu Öğrenme​

  • İlk olarak bir dosya gezginine girmeniz gerekiyor. Windows+E kombinasyonu ile kolay bir şekilde bir dosya gezgini açabilirsiniz.
  • Daha sonra sol tarafta bulunan menüden “Bu Bilgisayar” seçeneğine gelerek sağ tıklıyoruz. Sağ tık yaptığımızda çıkan seçeneklerde en altta bulunan “Özellikler” seçeneğine tıklıyoruz.
  • Özellikler seçeneğine tıkladıktan sonra karşımıza bilgisayarın yazılımsal ve donanımsal bazı bilgilerinin gözüktüğü bir ekran çıkıyor. Bu ekranda cihaz özellikleri başlığının altında “Sistem türü” bilgisi mevcut. Bu kısımda kullandığınız işletim sisteminin kaç bit olduğu yazmaktadır.

Mac için Bilgisayarın Kaç Bit Olduğunu Öğrenme​

Apple, yeni ürettiği bilgisayarların neredeyse hepsinde 64 bit destekli işlemciler kullanıyor. Bundan dolayı yeni nesil Apple marka bilgisayarların çoğu 64 Bit işletim sistemi ile kullanıcılarıyla buluşuyor.

Fakat yine de kullandığı işletim sisteminin kaç bit olduğunu görmek isteyen kullanıcılar da mevcut. Eğer işlemcinizin tam modelini biliyorsanız, sorunuzun cevabını ufak bir araştırmayla bulabilirsiniz. Fakat kullandığı işlemcinin modelini bilmeyen kullanıcılar da mevcut. Bu kullanıcılar, şu adımları izleyerek bilgisayarlarının kaç bit olduğunu kolaylıkla görebilirler:

  • İlk olarak Apple simgesine tıklayarak “Bu Mac hakkında” kısmına giriyoruz.
  • Daha sonra karşımıza çıkan ekranda daha fazla seçeneğini seçerek “Donanım” seçeneğine tıklıyoruz.
  • Burada işlemcinizle alakalı detayları görebileceksiniz. Bu detayların içerisinde tabii ki bit bilgisi de mevcut.

Genel Değerlendirme​

Bit kavramı, bilgisayar kullanıcıları için oldukça önemli. Bilgisayarların performansı, bit değerlerine göre farklılık gösterebiliyor. 32 bit işlemci ve işletim sistemi kullanıcıları, bazı konularda kısıtlamayla karşı karşıya kalabiliyorlar.

Bunların en başında da RAM kısıtlaması geliyor. Bilgisayarınızda ne kadar RAM bulunursa bulunsun, 32 Bit kullanıcısıysanız en fazla 4 GB RAM’den faydalanabiliyorsunuz. Bu da tabii ki bazı zamanlarda kullanıcıları zor durumda bırakabiliyor.

Bunun yanı sıra 64 bit işlemciler ve işletim sistemleri, kullanıcılarına daha yüksek performans sunuyorlar. Bundan dolayı günümüze birçok bilgisayar kullanıcısı, 64 bit işlemci ve işletim sistemlerini kullanmayı tercih ediyorlar.


Bilgisayarınıza bir program kurmak istediğinizde, geliştiriciler genellikle sizlere 32 ve 64 bit seçeneklerini sunuyorlar. Bilgisayarınıza doğru programı kurabilmek için işletim sisteminizin ve işlemcinizin kaç bit olduğunu bilmeniz gerekiyor.

Eğer işlemcinizin modeline hakimseniz, işlemcinizin kaç bit olduğunu kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. Bunun yanı sıra rehberimizde bahsettiğimiz yöntemler ile kaç bit işletim sistemi kullandığınızı da görebilirsiniz.

32 bit işletim sistemi kullanıcıları, günümüzde bazı programları kullanamadıkları için 64 bit işletim sistemine geçmek istiyorlar. Bu kullanıcıların, temiz bir kurulum ile işletim sistemlerini yeniden kurmaları gerektiğinden bahsettik.

Temel olarak 32 ve 64 bit, bilgisayar performansını etkilediği için iki seçenek arasında tercih yapmak kullanıcıların kararına kalıyor.


Sizler için hazırlamış olduğumuz 32 ve 64 bit rehberimiz burada sona eriyoruz. Bu yazımızda sizlerle 32 bit ve 64 bit kavramlarına yakından baktık. Bunun dışında 32 bit ve 64 bit farkı, 32 bit işletim sisteminden 64 bit işletim sistemine geçiş konularına da değindik.

Sizler de 32 bit ve 64 bit işlemciler veya işletim sistemleri hakkındaki sorularınızı ve görüşlerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.
 
Üst Alt