Son Konu

65 Yaş Maaşı Ne Kadar?

adanali

Yeni Üye
Katılım
20 Eki 2019
Mesajlar
11,158
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Konum
Adana
Web
bilgilihocam.com
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
65 Yaş Maaşını ne zaman alabilirim
2019 65 yaş maaş sosyal güvencesi olmayan veya sosyal güvence alma imkanı bulunmayan 65 yaş üstü vatandaşlara verilen maaştır. 65 yaş maaşı almak içinde bulunduğumuz dönemde oldukça kolaylaşmıştır. 65 yaş maaşı temel olarak, 65 yaşını doldurmuş ve emekli olamamış vatandaşlara verilen bir yardımdır.

65 yaş maaşı almak için en önemli şart; maaş alacak kişinin herhangi bir gelirinin olmamasıdır. 2022 sayılı kanun gereğince 65 yaşını doldurmuş ve güvencesi olmayan kişilere verilen 65 yaş maaşı önceden 3 ayda 1 verilirken, günümüzde aylık olarak yatmaktadır.

65 yaş maaşı, devletin sunduğu en eski sosyal yardımlardan biridir ve yaşlıların kimseye muhtaç olmaması ve kendi ihtiyaçlarını giderebilmesi için hayata geçmiştir. Yazımızda 65 yaş hakkında merak edilen tüm soruların cevabını bulabilirsiniz.



Kimlere 65 Yaş Maaş Verilmektedir?
65 yaş maaşı ön şartlar 2022 sayılı kanun gereği belirlenmiştir. Her başvuru gibi 65 yaş maaşı için bazı ön şartlar bulunmaktadır. Bu şartların sağlanması durumunda, diğer şartlara geçilmektedir. 600 binin üzerinde vatandaşın yararlandığı 65 yaş maaşı için sağlanması gereken 2 temel şart vardır. Bu şartlar:

  • 65 yaşı yasal olarak doldurmuş olmak,
  • Sosyal güvenlik kurum ve kuruluşlarından gelir ya da aylık almamak.
Bu 2 ön şart sağlandığı takdirde 65 yaşlığı için başvuru yapabilirsiniz ve maaşı alabilirsiniz. 65 yaş aylığı, yasal olarak 2022 aylığı olarak da bilinmelidir.

65 Yaş Maaşı Almak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
65 yaş maaşı gerekli şartlar temel şartların sağlanması durumunda geçerlidir. Üst başlıkta belirtilen 2 temel şart sağlandığı takdirde diğer şartlar gündeme alınmaktadır. 65 yaş maaşı alabilmek için gerekli şartlar:

  • Toplam aile gelirinin ortalaması asgari ücreti geçmemelidir. Tüm aile bireylerinin maaş ortalaması, asgari ücret civarında olmalıdır.
  • Başvuru kapsamındaki kişinin, kapsamında maaş ödemesi almamalıdır.
  • Sigorta kapsamında aktif olarak çalışılmamalıdır. İsteğe bağlı sigorta primi olmamalı ve prim yatırılmamalıdır.
  • Başvuru sahibinin nafaka gibi elde etme hakkı varsa maaş hakkında yararlanamaz. Kişilerin nafaka dahil olmak üzere hiçbir yerden kesinlikle geliri olmamalıdır.
Yukarıda belirtilen şartların sağlanması durumunda 65 yaş maaşı geçerli olmaktadır. 1 maddenin bile sağlanamaması durumunda maaş hakkı verilmemektedir.

65 Yaş Maaş Başvuruları Nasıl Alınır?
65 yaş maaş başvuruları için en önemli noktanın gerekli şartları sağlamak olduğu üst bölümlerde belirtilmiştir. Şartların sağlanması durumunda başvuru yapılacak yer; ikametgah adresinin olduğu yere en yakın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Dernekleri’dir. Bu dernekler, genel olarak kaymakamlık ya da valilik sınırları içerisinde yer almaktadır. 65 yaş başvurusu yapmak oldukça uzun bir süreçtir ve detaylı olarak bilinmesi gerekir. Başvuru için izlenmesi gereken adımlar:

  • İlk olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sitesinden 65 yaş maaşı başvuru formu indirilir ve eksiksiz olarak doldurulur.
  • İl ve ilçe idari kurumları aracılığı ile Muhtaçlık Belgesi alınmalıdır.
  • Mal ve Defterdarlık Müdürlüklerinden alınan diğer belgeler ile Sosyal Güvenlik Kurumu Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğüne teslim edilir.
Bu işlemlerin tamamı yapıldıktan sonra SGK birimleri tarafından bilgilerin doğruluğu araştırılmaktadır. İnceleme sonucu, verilen bilgilerin doğruluğu teyit edilirse 65 yaş maaşı başvuru kabul edilir ve ihtiyaç sahibine aylık bağlanmaktadır.

65 Yaş Maaşı Gelir Testi Nedir?
65 yaş maaşı gelir testi başvuruların onaylanması için son aşamalardan biridir. 65 yaş maaşı için yapılan başvurularda SGK tarafından gelir testi yapılması zorunludur. . Kişiye gelir testi yapılarak, ailenin ve kişinin gelirleri incelenir.

Gelir testi sonucuna göre hane içinde kişi başı gelirin, asgari ücretin 1/3’ünden büyük olmaması gerekmektedir. Gelir testi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla yapılır. Kişinin ikamet adresine en yakın il ve ilçe müdürlüğünden, istenen sebeple gelir testi yapılabilir.

Gelir testi sonucunun olumsuz olması durumunda başvuru geçersiz sayılmaktadır. Bu nedenle, başvuru yapan kişilerin ve aile yakınlarının başvuru formundaki bilgileri eksiksiz ve hatasız olarak doldurması gereklidir. Devlete bağlı kurumlardan olan SGK’ya hiçbir şekilde hatalı bilgi verilmemelidir. Ciddi durumlarda SGK tarafından yasal işlem başlatılabilir.

65 Yaş Maaş Hakkı Kazanan Kişiler Kimlerdir?
65 yaş maaş hakkı kazanan kişiler gelir testi incelemesinin olumlu sonuçlanması ile elde edilmektedir. Maaş hakkı kazanan kişilere SGK tarafından SMS ya da PTT aracılığı ile bilgi verilmektedir. 65 yaş maaşı almaya hakkı kazanan kişilerde olması gereken özellikler:

  • 65 yaşını doldurmamış olmak,
  • Sosyal Hizmet Kanunu kapsamında maaş almamak,
  • 65 yaş maaşı alabilmek için kişinin aylık gelirinin 484 TL’nin altında olması gereklidir.
  • Gelir testi kapsamında sadece kişinin ve eşinin gelir durumuna bakılmaktadır. Evde yaşayan diğer kişilerin gelirine bakılmamaktadır.
Kişinin mal varlığı da önemlidir. Düzenli kira geliri ya da kiraya verilebilecek olan mülk varsa 65 yaş maaş hakkı kazanılamaz.

65 Yaş Maaşı Aylık Tutar Ne Kadar?
65 yaş maaş tutarı yeni yapılan memur zamları ile güncellenmiştir. Başvuru şartları onaylanan ve gelir testinden geçen kişilerin alacağı 65 yaş tutarı aylık, 607 lira olmuştur. Zam yapılmadan önceki tutar ise 484 TL’dir. Aradaki fark göz önüne alındığında 65 yaş maaşına yüzde 26 oranında zam yapılmıştır.

65 yaş ve üzeri vatandaşların kendisi ile eşinin toplam geliri 607 TL’yi aşmaması ve gelir elde edecek başka bir durumu da yoksa maaş tutarı 637 TL olabilir.

Her yıl memur maaşlarındaki yükselme ve enflasyon durumlarına göre 65 yaş maaşı düzenli olarak artmaktadır.

65 Yaş Maaşı Ödemeleri Nasıl Yapılır?
65 yaş maaşı ödemeleri PTT aracılığı ile yapılmaktadır. Size en yakın PTT şubelerine giderek bireysel olarak vezneden maaşı kullanabilirsiniz. Maaş alımı sırasında gişe memuruna T.C kimlik kartı gösterilmesi zorunludur.

65 yaş maaşı alabilmenin diğer yolu PTT bankamatikleridir. Genellikle yaşlı vatandaşlar, bankamatik kullanmayı bilmedikleri için bu yöntemi tercih etmezler fakat maaş günü kalabalığına kalmamak için en kolay yöntem PTT bankamatikleridir. PTT bankamatikleri, sadece PTT şubeleri yakınında değil yaşadığınız şehirdeki birçok noktada olabilir.



PTT tarafından emekli maaşları şu tarihlerde hesaplara yatmaktadır:
  • Doğum tarihi 0 ve 5 ile bitenlere ayın 5’i,
  • Doğum tarihi 1 ve 6 ile bitenlere ayın 6’sı,
  • Doğum tarihi 2 ve 7 ile bitenlere ayın 7’si,
  • Doğum tarihi 3 ve 8 ile bitenlere ayın 8’i.
  • Doğum tarihi 4 ve 9 ile bitenlere ayın 9’unda 65 yaş maaşı yatmaktadır.
65 Yaş Maaşı Telefonla Sorgulama Nasıl Yapılır?
65 yaş maaşı telefonla sorgulama işlemi devletin sosyal yardım hizmeti olan ALO 144 üzerinden yapılmaktadır. 65 yaş maaşı hakkında merak edilen bütün noktaları ya da yaşanan problemleri ALO 144’ü arayarak çözebilirsiniz.

ALO 144 arandığında bağlanılan müşteri hizmetleri temsilcisi, sizlere 65 yaş maaşı hakkında bütün bilgileri verecektir. Başvuru yapmadan önce mutlaka ALO 144 Sosyal Yardım Hattı aranmalıdır.
 
Üst Alt