İnanç hayatımızda İslam dinin bir çok gereksimini yerine getirebilmemiz için almamız gereken Abdesti bozan durumlar nelerdir?Konusuna maddeler halinde değinelim.
1- Küçük veya büyük abdest bozmak.
2- Vücudun herhangi bir yerinden kan, irin veya herhangi bir maddenin çıkması. Ağızdan çıkan akıcı haldeki kan, tükürükten fazla veya ona eşit ise abdesti bozar. Vücuttan çıkan kan, akmadığı veya çıktığı yerin çevresine dağılmadığı sürece abdesti bozmaz. Yaradan çıkan irin ve sarı suda böyledir. Çıktığı yerin dışına kendiliğinden dağılmayan bu sıvıların silinmesi halinde de abdest bozulmaz. Şafi ve Malikiler’e göre idrar yolları hariç vücuttan çıkan kan ve benzeri sıvı maddeler abdesti bozmaz.
3- Ağız dolusu kusmak. Kusulan şey ister yemek, ister safra veya kan olsun, abdest bozulur.
4- Bayılma, delirme, sarhoş olma, uyuma gibi şuurun kontrolüne engel olan durumlar abdesti bozar. Uyku dışındaki şuur kaybına yol açan durumların süresi ve o esnada kişinin konumu ne olursa olsun abdest bozulur. Uyku halinde ise, kişinin farkında olmadan abdestinin bozulmuş olması ihtimalinin derecesi ölçü alınır. Bu sebeple yatarak derin uykuya dalma abdesti bozar, uyku ile uyanıklık arasındaki hal ise bozmaz.
5- Namazda yakındaki şahısların duyabileceği şekilde sesli olarak gülmek abdesti bozar. Hanefîler’e göre rükûlu ve secdeli namazda sesli gülme abdesti de bozar. Diğer mezhepler ise sadece namazın bozulacağı görüşündedir.
6- Cinsi münasebet ve aşırı temas ile dokunma abdesti bozar.
7- Su bulamadığı için teyemmüm eden kimse suyu bulunca abdesti bozulur. Mest üzerine mesh yapan kimsenin mesh süresinin dolması abdesti bozar. Bu süre yolcu olanlara üç gün, yolcu olmayanlar için bir gündür. Özür sahibi kimse için de namaz vakti çıkınca abdesti bozulmuş olur.
8- Hanefi mezhebinin dışındaki üç mezhebe göre bir kimsenin kendi cinsel organına dokunması da abdesti bozar.