Son Konu

Abid Ne Demek?

Stillwater

Yeni Üye
Katılım
30 Mar 2022
Mesajlar
9,225
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Sözlükte Abid kelimesi “hizmet, itaat, kulluk ve ibadet eden kişi” anlamlarına gelmektedir. Peki, geniş anlamada Abid ne demek?

İslam dini terimlerinde ise namaz, oruç, hac, zekat, dua, zikir, tevbe, cihad, takva ve sabır… gibi birçok güzel amelleri işleyen kendini bu amellere adayan kişi demektir.

Abid Günahlardan Sakınan Kişidir​

Bununla birlikte bu kişi içki, kumar, zina, yalan, hırsızlık, gasp, zulüm ve adam öldürme… gibi bütün haramlardan kaçınan, yani kısaca Allah (cc.c) ve Peygambere samimiyet ile itaat eden kimse anlamına gelmektedir.

Abid kelimesinin çoğulu ise abidin ve abidattır. Bu kavram Allah’a tam bir iman ile ibadet eden kulu ifade etmektedir. Bununla birlikte Allah’tan başka şeylere de ibadet eden kişiyi de ifade etmektedir. Bunun nedeni kelimenin manasıdır. Şöyle ki bu kelime genel olarak bir insanın bağlı olduğu inanca samimiyet ile teslim olmasını ve inancının gerekliliklerini hayatının en önemli noktasına yerleştirmesi manasına gelmektedir.

Abid ve Salih Kişiler Arasında ki Fark Nedir?​

Tabi ki burada şu da denilebilir ki o halde İslam Dininde Abid kavramını değerlendirir isek salih kullar ile abid kullar arasında ne fark vardır. Zira Salih kullarda, Abid kullarda ibadet ehlidirler. Abid kulları, salih kullardan ayıran özellik salihler samimi inançlarını halkın arasında ve günlük yaşantılarını sürdürürken yaşarlar.

Abidler ise genel olarak halktan uzak bir yerde ve sadece yaşayabilleceği kadar bir dünya malı ile bütün günlerini hatta ömürlerini ibadet ve zikir ile geçirenlerdir.

Kuran ı Kerimde Abid kelimesi tekil ve çoğul şekliyle 12 ayette geçmiş, Allah’a ibadet edenler övülmüş. Örnek ayeti kerimeler şu şekildedir:

2.138 – “Biz, Allah’ın boyasıyla boyanmışızdır. Boyası Allah’ın kinden daha güzel olan kimdir? Biz ona ibadet edenleriz” (deyin).(1)
9.112 – Bunlar, tövbe edenler, ibadet edenler, hamd edenler, oruç tutanlar , rükû’ ve secde edenler, iyiliği emredip kötülükten alıkoyanlar ve Allah’ın koyduğu sınırları hakkıyla koruyanlardır. Müminleri müjdele.(2)
1-(BAKARA, 2/138) 2-( TEVBE, 9/112)
Kuranı Kerimde Allah’tan başkasına ibadet edenlere Abid denmiştir. Ancak burada ki ifade cahiliye zamanında ki insanların yanlış şeye ibadet ettiklerini vurgulamaktadır. Dolayısı ile ayette geçen kişiler aslında kendini abid zanneden cahil kimselerdir.

21.53 – Babalarımızı (Allahtan gayrısına) bunlara ibadet ediyor bulduk” dediler.
(ENBİYA, 21/53)
Mealde geçen ibadet ediyor bulduk” ifadesi ayet içerisinde Arapça olarak abid kelimesi ile ifade edilmiştir. Dilerseniz kaynakta yer alan ayetin Arapçasına bakabilirsiniz.
 
Üst Alt