Forumdas
Editor
- Katılım
- 6 Ara 2022
- Mesajlar
- 7,544
- Tepkime
- 15,298
- Puanları
- 113
- Konum
- adana
- Web
- forumdas.com.tr
- Credits
- -90
İçindekiler Hide
ABS Nedir ve Ne İşe Yarar?
ABS’nin açılımı “kilitlenmeyi önleyici fren sistemi (Anti-lock Braking System)” baş harflerinden oluşmaktadır. Adından anlayacağınız üzere frenlerin kilitlenmesi engeller.ABS’nin tarihi hakkında kısaca bir konuşacak olursak. ABS fren sistemi Alman Bosch tarafından ilk olarak 1936 yılında icat edilmiştir. O zamanlar uçaklarda ve trenlerde kullanılmaya başlamıştı. Otomobil üreticileri kazaların oluşu hakkında detaylı bir araştırmaya başlarlar. Ölümlü kazalarda sürücülerin frene sonuna kadar bastığında araçlar düz bir şekilde gidip önündeki engellere çarptıklarını fark ederler. Deneyler sonucunda kilitlenen tekerler nedeniyle direksiyon hakimiyeti kayboluyor. Ne tarafa çevirirseniz çevirin araba düz bir şekilde gidiyordu. Bunun önüne geçmek için ABS’nin otomobiller için geliştirilmesine başlandı. Bunun sonucunda ilk ABS fren sistemine sahip otomobil “1966 model Jensen FF” aracı ortaya çıkmıştır. Ancak bu araba sadece bir test otomobilidir. ABS’nin kullanıldığı ilk seri üretim otomobil ise “1978 Mercedes-Benz S-Class W116” modelidir. Bu tarihten sonra artık ABS giderek yaygınlaşacaktı.
ABS Nasıl Çalışır?
ABS fren sisteminin çalışabilmesi için pek çok parçanın uyum halinde çalışması gerekir. Ancak genel olarak şu dört ana bileşeni içerirler.Hız Sensörü : Bu sensör sayesinde tekerleğin ne kadar hızla döndüğü takip edilir.
ABS Valfi : Fren hattında bulunan bu valfler, fren sisteminin konumuna göre balataların diskleri sıkıp bırakmasını sağlar.
ABS Pompası : ABS’nin çalışması için çok yüksek basınca bir hidrolik yağı gerekir. İşte bu basıncı sağlayan parça ise ABS pompasıdır.
ABS Beyni : ABS’nin çalışması için kendine has bir bilgisayar sisteminin olması gerekir. Bu sistem ile motor kontrol ünitesi (ECU) birlikte çalışır. Frenlerin pompalanıp pompalanmayacağını belirlemek için sensörlerden gelen verileri kullanır.
Çalışma prensibi ise şu şekildedir. Aracınız hareket halindeyken önünüze bir engel çıktığını düşünelim. Sizin ani frenleme yaptığınızda tekerlerin fizik kuralları gereği kilitlenmesi gerekir. Ancak hız sensörü tekerin dönmediğini düşünürse durumu hemen ABS beynine iletilir. Beyin pompaya komut vererek fren basıncını normale göre 3 kat daha artırır. ABS valfi ise saniyede 180 defa frenleri sıkıp bırakır. Böylelikle frenlerin kilitlenmesi önlenmiş olur.