Son Konu

Acil Tıp Teknisyeni

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
acil tıp teknisyenliği,

ACİL TIP TEKNİSYENİ

Kaza, yangın gibi felaketler sonucunda yaralananlarla, kalp krizi, felc, solunum yetersizliği gibi nedenlerle birden bire hastalanan insanlara iyileştirici yonde ilk mudahaleyi yapan kişidir

Acil Tıp Teknisyeni GOREVLERİ

Yaraları tedavi eder, sarar, Şiddetli kanamaları onler, Solunumun durması halinde suni teneffus yaptırır, Zehirli maddeleri vucuttan temizler, Deriyi yıpratan maddeleri temizler, Şoka giren hastaları şoktan cıkarmaya calışır, Tansiyon olcer, iğne yapar

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Tansiyon aleti, Pamuk, Merhemler, ilaclar, Sonda aletleri, İlk yardım cantası, Sargı bezi
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ OZELLİKLER

Acil tıp teknisyeni olmak isteyenlerin;
İnsanlara yardım etmekten hoşlanan, Dikkatli, temiz, titiz, Soğukkanlı, Ani durumlarda hızlı ve doğru karar verebilen, Bedence sağlam ve guclu kişiler olmaları gerekir
CALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Acil tıp teknisyenleri bazen acık havada (trafik kazaları vb durumlar) bazen de hastane vb sağlık kuruluşlarında kapalı ortamlarda calışırlar Calışma saatleri duzenli olmayıp gece nobetleri vardır Calışırken hastalarla, hasta yakınları ve diğer sağlık personeli ile iletişimde bulunur

CALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Acil tıp teknisyenleri genellikle kamu ve ozel hastaneler ile polikliniklerde calışırlar Meslekte iş bulma olanağı ise cinsiyet ayrımı gozetmeksizin kamu sektorunde az, ozel sektorde ise yetenek ve bilgiye bağlıdır

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Acil Tıp Teknisyenliği mesleğinin eğitimi, Sağlık Meslek Liselerinin “Acil Tıp Teknisyenliği bolumunde verilmektedir

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Sağlık meslek liselerine girebilmek icin, ilkoğretim okulu mezunu olmak ve Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan Ortaoğretim Kurumlaro Oğrenci Secme ve Yerleştirme Sınavında (OKS) başarılı olmak gerekmektedir

EĞİTİMİN SURESİ VE İCERİĞİ

Mesleğin eğitim suresi 4 yıldır

Eğitim suresince genel Kultur dersleri, sağlık mesleği ile ilgili temel bilim dersleri ile, ilk yardım bakımı planlama, ilk yardım bakımı uygulama, acil bakım unitesi arac ve gereclerini kullanma, kazazedeyi koruyucu ve acil bakım unitesine alarak onu iyileştirme mudahaleleri uygulama dersleri okutulmaktadır

MESLEKTE İLERLEME
Sağlık meslek liselerinin “Acil Tıp Teknisyenliği bolumunden mezun olanlar istedikleri takdirde,Acil Bakım Teknikerliği, Ambulans ve Acil Bakım Teknikerliği, Ameliyathane Teknikerliği, İşci Sağlığı ve İş guvenliği, İtfaiyecilik ve Yangın Guvenliği, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Tıbbi Mumessillik ve Pazarlama bolumlerine istenilen şartları taşımaları durumunda sınavsız olarak yerleştirileceklerdir Calışma hayatında ise; Ayrıca değişen ilk yardım tekniklerini takip etme ve beceri ile yeteneklere bağlıdır Bu koşullara gore ekip başı ve kısım şefi olma olanakları vardır

BENZER MESLEKLER: İlk yardım ve acil bakım makineleri operatoru, Hemşire, Sağlık memuru

BURS, KREDİ VE UCRET DURUMU
Eğitim suresince herhangi bir kazanc soz konusu değildirMesleki bilgi ve beceriye gore asgari ucretin 1,5 katı kadar ucret alırlar

DAHA AYRINTILI BİLGİ İCİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları, Turkiye İş Kurumu Genel Mudurluğu Meslek Danışma Merkezi, Bunyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Turkiye İş Kurumu Genel Mudurluğu İl ve Şube Mudurlukleri
Kaynak: İskur​

Üst Alt