Kimi zaman kendimiz veya etrafımızda ki insanlar adak kesmektedirler. Bu kesilen adaklar veya adak eti yenir mi?
Cevap: Dinimizde adak eti yene bilmektedir. Lakin adak eti konusunda kimler yiyebilir kimler yiyemez konusu vardır.Kesilen adak etini kestiren kişi yiyemez. Bunun yanı sıra adak kesen kişinin soy ağacından yukarı doğru soyundan geldiği dedesi, nenesi, babası, annesi ve bunun aşağısında oğlu, kızı,torunu yiyemez. Adak etini yiyebilecek insanlar ise bu saydıklarımızın dışın da olan insanlar yiyebilir. Örneğin adak kesen kişinin amcası,halası,teyzesi,kardeşi gibi yakın akrabaları da yiyebilir.
Tabi ki burada ki önemli noktalardan biri ise adak etini yiyecek kişinin muhtaç bir kimse olmasıdır. Yani maddi açıdan durumu iyi olan insanlar herhangi bir şekilde adak eti yiyemezler.
Şöylede diyebiliriz, kişi adak olarak kestiği kurbanın etinden nafakası kendisinin üzerinde olan (yani bakmakla yükümlü olduğu kimselere) kimselere yedirmesi helal olmaz. Fakat bilmeden eğer böyle bir şey yapmış işe tövbe etmelidir.Yüce Mevlamız affı çok sevendir.
Adak Eti Hakkında Sorular
Soru: Merhaba, adakla ilgili bir sorum var. Eşimin kardeşi adak kesti ve bize de verdi. Bu bayramda verilen kurban etleriyle o eti de birleştirip kıyma yaptırdık ve dün o kıymadan pide yaptık ve hep beraber yedik adak sahibide yediği için biz simdi ne yapmalıyız. 6 kilo etten 1 kilosu adak etidir.
Cevap: Değerli ziyaretçimiz, takva bildiğiniz üzere şüpheliden kaçınmaktır. Siz bu konuda dikkatli olmalıydınız ve eşinizin kardeşini uyarmalıydınız. Bu noktada yapmanız gereken en doğru şey eşinizin kardeşinin bir kilo et fiyatını bir fakire sadaka olarak vermesini söylemelisiniz.
Soru: Bir Adak kurbanı kesmek niyet etim ( niyetim şöyle); Ãllah ım kesmiş olduğum bu kurbanın hem etinden yemeyi hemde dağıtmayı diyip niyet etsem acaba yanlış mı yapmış olurum.
Cevap: Değerli ziyaretçimiz, Allah’ım kesmiş olduğum bu kurbanın hem etinden yemeyi hemde dağıtmayı diyerek niyet ederseniz bu niyetiniz adak olmaz. Bu niyetiniz Allah rızası için bir kurban keseceğiniz anlamına gelir. Adak ve Kurban kavramını iyi anlamalıyız. Her Adak kurban sayılır fakat her Kurban adak sayılmaz. Sizin bu niyetiniz Adak değil sadece Kurban sınıfına girmektedir. Tabi ki bu da değerlidir ve güzeldir, lakin adak değildir.
Soru: Ben bir işten cevap bekliyordum. İşe girersem şükür etmek için kurban kesmek istiyordum. İşe girdim kurbanı keseceğim ama ben annem ve babamdan ayrı yaşıyorum. Yani benim kendi kazancım var. Annem ve babam etten yiyebilirler mi?
Cevap: Anne ve babanız yiyemez zira siz anne ve babanıza bakmak ile yükümlüsünüz.