Profösör
(¯´•._.• Site Yetkilisi•._.•´¯)
- Tepkime
- 14
- Web
- bilgilihocam.com
- Credits
- 0
İçindekiler Hide
İşe girdiğimde koyun keseceğim diye adamıştım. Çok şükür işe girdim ve adağımı keseceğim, yerine getireceğim. Benim o eti yiyebilmem için parasını ihtiyacı olan birine versem olur mu? Malum temiz ve iyi eti bulmak bu zamanda çok zor. Kısaca Adak etini adak sahibi yiyebilir mi? Yardımcı olursanız sevinirim, Teşekkürler.
Değerli ziyaretçimiz, öncelikle Yüce Mevlamız adağınızı kabul eylesin. İslam dininde Adak (Nezir) olarak kesilen kurbanının etini, adağı yapan ve dolayısı ile kestiren kişi yiyemez.
Bununla birlikte adak olan kurbanın etini adaktan bulunan kişinin eşi, annesi, babası, dedeleri, çocukları, torunları da yiyemez. Başka bir değişle adak kestiren bir kimse bakımı, geçimi ile sorumlu olduğu kişilere adağının etinden yediremez.
Adak ibadetinin doğrusu adağı olması gerektiği gibi sadaka olarak dağıtmaktır. Tabi ki dağıtılan kişilerin ihtiyaç sahibi olmaları da daha uygun olacaktır. Tabi eğer soruda da yer aldığı gibi adak yapan kimse bu etten kendisi yemek ve ailesine yedirmek ister ise yapması gereken ne kadar et tüketilecek ise kilosu belirlenmelidir. Daha sonra o günkü etin kilo fiyatı üzerinden almış olduğu etin ücretini belirleyerek fakir fukaraya sadaka olarak verilmelidir. Şüphe yok ki İslam dini kolaylık dinidir.
Cevap: Şimdi bir kimse abdestin şart olduğunu bilmezse ve ben su kullanmadan namaz kılacağım dese sonrada namazın abdestle kılındığını öğrense taktir edersiniz ki namazını abdestsiz kılamamaktadır. Belki örneğimiz çok uyumlu olmadı. Ancak şunu ifade etmeye çalışıyoruz. Namaz gibi adak ibadetinin de belli kuralları vardır. Bir kimse adak adarsa bu adağın etinden kendi ve bakmakla yükümlü olduğu ailesi yiyemez. İhtiyaç sahibi arkadaşlarına bu etten yedirebilmektedir. Bu konuda şüpheniz var ise ilgili fıkıh kitaplarında Adak bölümünden öğrenebilirsiniz.
Cevap: Örneğin 700 tl bir koyun aldınız ve adak olarak kestiniz. Bu adağın etinin hepsini yediniz. Daha sonra 700 tl parayı fakirlere verdiniz. Bu olur. Ancak böyle bir durumunuz var ise yapmanız gereken iki hayvan alarak birini adak olarak kesip fakirlere dağıtmak diğerini ise aileniz ile yemek. Bu daha doğru olacaktır.
Bununla birlikte adak olan kurbanın etini adaktan bulunan kişinin eşi, annesi, babası, dedeleri, çocukları, torunları da yiyemez. Başka bir değişle adak kestiren bir kimse bakımı, geçimi ile sorumlu olduğu kişilere adağının etinden yediremez.
Adak ibadetinin doğrusu adağı olması gerektiği gibi sadaka olarak dağıtmaktır. Tabi ki dağıtılan kişilerin ihtiyaç sahibi olmaları da daha uygun olacaktır. Tabi eğer soruda da yer aldığı gibi adak yapan kimse bu etten kendisi yemek ve ailesine yedirmek ister ise yapması gereken ne kadar et tüketilecek ise kilosu belirlenmelidir. Daha sonra o günkü etin kilo fiyatı üzerinden almış olduğu etin ücretini belirleyerek fakir fukaraya sadaka olarak verilmelidir. Şüphe yok ki İslam dini kolaylık dinidir.
Adağa Niyet Ederken Arkadaşlarımla Yiyeceğim Dersek
Hocam eğer biraz bilgilendirirseniz bu arkadaşımız niyetinde ben ve arkadaşlarım yiyeceğiz diyor niye yemesin yemiyorsa da hangi ayete vaya hadiste olduğunu söylersiniz bizi aydınlatırsınız.Cevap: Şimdi bir kimse abdestin şart olduğunu bilmezse ve ben su kullanmadan namaz kılacağım dese sonrada namazın abdestle kılındığını öğrense taktir edersiniz ki namazını abdestsiz kılamamaktadır. Belki örneğimiz çok uyumlu olmadı. Ancak şunu ifade etmeye çalışıyoruz. Namaz gibi adak ibadetinin de belli kuralları vardır. Bir kimse adak adarsa bu adağın etinden kendi ve bakmakla yükümlü olduğu ailesi yiyemez. İhtiyaç sahibi arkadaşlarına bu etten yedirebilmektedir. Bu konuda şüpheniz var ise ilgili fıkıh kitaplarında Adak bölümünden öğrenebilirsiniz.
Adak Etinin Hepsini Yemek ve Ücretini Fakirlere Vermek?
Hocam adaklık koyunu aldık ve kestik hani demiştiniz ya yediğiniz etin parasını fakir fukara verebilirsiniz demiştiniz. Kestiğimiz koyunu kendimiz yeyip parasını versek olmaz mı?Cevap: Örneğin 700 tl bir koyun aldınız ve adak olarak kestiniz. Bu adağın etinin hepsini yediniz. Daha sonra 700 tl parayı fakirlere verdiniz. Bu olur. Ancak böyle bir durumunuz var ise yapmanız gereken iki hayvan alarak birini adak olarak kesip fakirlere dağıtmak diğerini ise aileniz ile yemek. Bu daha doğru olacaktır.