Adak etini kardeşler yiyebilir mi? Bir adağım vardı ve adak görevimi yerine getirdim. Kesmiş olduğum adağın etini kardeşlerim yiyebilirler mi?
Cevap: Öncelikle yüce Mevlamız kesmiş olduğunuz adağı kabul eylesin. Bilmelisiniz ki Adak eti yenilebilmesi konusunda ilk şart şöyledir. Adak etini yiyecek kişinin veya kişilerin fakir, muhtaç olmalarıdır. Yani durumları iyi olmayan kişiler olması gerekmektedir.
Peki, Dinen Adak Etini Kardeşler Yiyebilir mi?
Bu maddeden yola çıkarak şunu belirtelim. Adak kesen kişinin kardeşi eğer durumu iyi olan biri ise bu taktirde adak kesen kişinin kardeşi kesilmiş olan adağın etini yiyemez.
Bu konuda temel olan kardeşler kardeşlerinin kesmiş olduğu adak etini yiyebilirler. Fakat burada ki önemli nokta kardeşin adak eti yiyebilecek durumda olup olmamasıdır. Bu durum ise ancak adak eti yiyecek kardeşin dini hükümlere göre fakir olması bağlıdır. Özetle, adak kesen kişinin kardeşi eğer ki maddi açıdan muhtaç biri ise kardeşinin kesmiş olduğu adağın etini yiyebilir.
Adak Etini Farklı Ülkeden veya Mezhepten Kişilere Verebilir miyiz?
Soru: Hocam ben işe girince bir koyun keseceğim demiştim. Bu adak oluyor sanırım. Bunun etini kesip yoksul insanlara veya kuran kursuna vermek istiyorum. Bugün de Suriyeli bir aile gördüm çok kötü durumdalar içim acıdı. Kesip onlara versem olur mu? Mezhep ayrılığı sorun olur mu? Tanımadığım kişiler ben Trabzonlu’yum iş için Maraş’tayım onları da burada gördüm. Bu konu hakkında bilgi verirseniz sevinirim.
Cevap: Öncelikli sizinde bildiğiniz gibi bir işe girince bir koyun keseceğim demeniz bir adak adamadır. Dolayısı ile bu adağınızı yerine getirmelisiniz. Soru bu adağın etini Suriye’lilere verip veya verememe konusuna gelince de konuyu şu şekilde açıklaya biliriz.
Tam aksine şu durumda bil hassa Suriyeli kardeşlerimize vermeliyiz. Zira onlar bir zulümden bize sığınmışlardır. Onların çoğu ehli sünnet mezhebine tabidirler. Öyle olmasa dahi İslam dininde kalpleri yumuşatmak ve insanlara iyilikler yaparak İslam dininin güzelliklerine göstermek vardır. Bu kişiler iman zayıf Müslüman dahi olabilirler.
Özetle, gönlünüz rahat olsun ve adağınızı yerine getirin. Mevla kabul etsin. Ayrıca bu örnek davranışınızdan dolayı sizi tebrik ederiz.