Adak, İslam inancında kişilerin ibadet amacı ile gerçekleştirdikleri eylemlere denmektedir. Bizler de adaklık koyun şartları, adaklık koyun yenir mi?, adaklık koyun kimlere verilmez?, adaklık koyunu kimler yiyebilir?, adaklık koyun dişi olur mu?, adaklık koyun fiyatları ne kadar?, adaklık koyun nasıl seçilir? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.
Adak, İslam inancında kişilerin ibadet amacı ile gerçekleştirdikleri eylemlere denmektedir. Kişiler başlarına gelen bir olay veya durumdan kurtulduklarında veya atlamak amacı ile Allah’a dua ederek adak adarlar daha sonra bu adaklarını gerçekleştirirler. Kurbanlık adaklar en yaygın olan adak türüdür. Kişiler genellikle kurbanlık koyun veya büyükbaş hayvan adağı adar ve ihtiyacı olan kimselere dağıtır böylece ibadetlerini gerçekleştirmiş olur.
Adaklık Koyun Şartları Nedir?
Bir kişinin adağının geçerli sayılması ve kabul olması için adak adayan kişinin Müslüman olması gerekmektedir. Ayrıca akıl sağlığının yerinde olması ve ergenlik çağına gelmiş olması gerekmektedir. Adaklık koyun, Allah’a şükür amaçlı kesilmelidir. Adaklık koyun yerine para verilemez ve adak bir kişi için kesilemez doğrudan Allah için kesilmektedir. Adaklık koyunun 1 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir daha küçük koyunlar uygun değildir. Koyunun sağlığının yerinde olması ve besili olması gerekmektedir. Koyunun bel ve sırt bölgesi yeteri kadar dolgun olmalıdır. Veteriner hekimler tarafından kontrol edilmesi ve herhangi bir hastalığının bulunmaması gerekmektedir. Gebe bir hayvan kurban edilmemelidir bu nedenle mümkün olduğunca erkek hayvan tercih edilmelidir. Bu şartlar doğrultusunda kişiler adaklarını adayıp kesebilir ve ihtiyacı olan kişilere yardım edebilirler.
Adaklık Koyun Yenir Mi?
Adaklık koyunu adağı gerçekleştiren kişi yiyemez. Adaklık kurbanın etleri dağıtılmalıdır. Adağı adayan kişi, kişinin ailesi, dedesi ve ninesi dahi bu adaktan yiyemezler. Adak eti yalnızca ihtiyaç sahiplerine verilmelidir ve ne kadar fazla kişiye verilirse, ne kadar fazla kişi mutlu edilirse o kadar iyi olacaktır.
Adaklık Koyun Kimlere Verilmez?
Adaklık koyun kesildikten sonra adağı kesen kişinin evine ve ailesine alınmaz. Dağıtım aşaması gerçekleştirilip ve maddi ve manevi yönden ihtiyaç sahiplerine verilir. İslam’a göre zengin sayılacak kişilere adaklık et verilmemektedir. Adağı adayan kişinin ailesi ve ihtiyacı olmayan yakınlarına da adaklık et verilmesi uygun görülmemektedir. Adaklık et yalnızca ihtiyaç sahipleri ve o ete ulaşamayan kişilere verilmelidir.
Adaklık Koyunu Kimler Yiyebilir?
Adaklık koyunu adak adayan kişinin kendisi, çocukları, eşi, dedesi ve ninesi gibi akrabaları yiyemez. Adaklık koyun ihtiyaç sahiplerine dağıtılır ve bu eti o ihtiyaç sahipleri yer. Dini açıdan zengin kabul edilen kişiler de adaklık et yememelidirler. Zengin olarak nitelendirilemeyen ve geçim sıkıntısı yaşayan kişiler adaklık etten faydalanabilirler.
Adaklık Koyun Dişi Olur Mu?
Adak olarak adanan hayvan dişi veya erkek olabilir. Dinen cinsiyet olarak bir ayrım bulunmamaktadır fakat dikkat edilmesi gereken bazı hususlar mevcuttur. Seçilen hayvan eğer dişi ise gebe olup olmadığına dikkat edilmelidir. Gebe hayvan kesinlikle tercih edilmemelidir. Hayvan türünün devam edebilmesi açısından da dişi hayvanların kısırlaştırılanları seçilmelidir. Bu yüzden genellikle adaklık hayvanlar erkek tercih edilmektedir. Fakat herhangi bir tercih şartı bulunmamaktadır.
Adaklık Koyun Nasıl Seçilir?
Adaklık koyun seçerken dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Seçilen hayvanın yaşını doldurmuş olması oldukça önemlidir. Genellikle erkek seçilmelidir dişi hayvanların gebe olmamasına dikkat edilmelidir. Fiziksel görüntüsü tatmin edici ve yuvarlak vücut hatlarının olması gerekmektedir. Topallama, sendeleme gibi hastalıklar yaşayan hayvan tercih edilmemelidir. Buruna, tüylere ve gözlere dikkat edilerek seçilmelidir. Bel bölgesi ve sırt kısmı dolgun olmalıdır ve son olarak güvenilir bir yerden alınmalıdır.