habercibotu
Yeni Üye
ADET DÜZENSİZLİĞİ
NORMAL MENSTRÜEL DÖNGÜ
- .NORMAL SİKLUS SÜRESİ: 28 +/- 7
- .KANAMA MİKTARI 3-7 GÜN
- .KANAMA MİKTARI 30-80 ML(BİR ‘’NORMAL’’ TAMPON YAKLAŞIK 5ML,BİR ‘’SÜPER’’ TAMPON 10 ML KAN TUTAR)
-
Bir adet döngüsünün (bir reglin başlangıcından, sonraki reglin başlangıcına kadar geçen süre) 21 günden kısa, 35 günden az olması -
Reglin 2 günden az veya en fazla 7 günden fazla sürmesi -
Şiddetli kanama,ara kanama -
Ağrı, kramp, veya kusma -
Kansızlık -
Sık adet görme veya uzun bir süre hiç görmeme şeklinde bazı belirtiler verebilir.
-
Adenomyozis (endometrial dokunun kalınlaşması) -
Yumurtlama eksikliği veya yumurtlamaya bağlı sorunlar -
Miyom, polip veya kistler -
Kullanılan hormonal ilaçlar -
Östrojen hormonu kaynaklı veya diğer hormonal bozukluklar -
Enfeksiyonel durumlar -
Genital kanserler (endometrium,over,serviks)
Adet düzensizliklerinin tedavisinde, bu duruma yol açan tıbbi durumun tespit edilmesi (ayrıntılı jinekolojik muayene,ultrason ve diğer tetkikler yapılmalıdır)ve tanıya göre tedavi planlanması gerekmektedir.
Endometrial örnekleme ile kanamanın patolojisi gerekli durumlarda(rahim duvarı kalınlığı, ,menopoz sonrası kanama,aşırı aktif kanama ..)mutlaka araştırılmalıdır.
Medikal(hormonal) veya cerrahi tedavi yöntemleri uygulanabilir.
Eğer altta yatan polip gibi organik bir hastalık varsa histereskopi gibi endoskopik yöntemlerle rahim içi incelenir ve gerekli görülen durumlarda patolojik bölge alınarak temizlenir.
Diğer kanama nedenleri arasında miyomlar bulunur. Miyomlar rahim içinde bulunan iyi huylu urlardır ve bu huylar genellikle bir belirti vermezler. Fakat bazı hastalarda rahmin iç dokusuna doğru baskı yaparak kanamaya neden olur.
Şiddetli kanamaya sebep olan miyomlar ise hastanın yaşına ve çocuk sahibi olup olmamasına göre, sadece miyomların alınması veya nadir olarak rahmin tümünün alınması şeklinde tedavi edilir.
Aşırı kanaması olan ergenlerde ise kanama pıhtılaşma bozuklukları dahil bu kanamaya sebep olabilecek tüm durumlar araştırılır. Daha sonra bu kanama kontrol altına alınır ve adet düzenleyici tedaviler verilerek hastanın adetlerinin düzenli hale gelmesi sağlanır. Ergenlik döneminde çok erken ya da geç yaşlarda adet görülmesi incelenmeli ve duruma göre tedavi edilmelidir.