Son Konu

Ağac işleri endustri muhendisliği bolumu

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Ağac işleri endustri muhendisliği,
ağac işleri endustri muhendisliği taban puanları,
ağac işleri endustri muhendisliği puanları

AĞAC İŞLERİ ENDUSTRİ MUHENDİSİ MESLEK BİLGİLERİ

Ahşap ya da ahşap kokenli malzemelerin, istenilen kalite standardında, belirlenen surede, en duşuk maliyetle uretilebilmesi icin uretim sistemini tasarlayan, projelendiren, uretim surecini denetleyen kişilerin yaptığı meslektir

Ağac işleri endustri muhendisinin GOREVLERİ

Ana hammadde ağac olmak uzere, ağacı mekanik işlemler sonucu kereste, kaplama, kontrplak, kontrtabla, yonga levha ve lif levha gibi urunlere ve bu ara urunleri de ağırlıklı olarak sabit ve hareketli mobilyalar olmak uzere dayanıklı tuketim urunlerine donuşturme surecinde;
Tasarlanmış bir urunu projelendirir, maliyet analizi yapar ve uretime hazırlar, Uretimin yapılacağı atolye ve fabrikayı planlar, Uretim icin gerekli malzemelerin temininde gorev alır, stok planlaması yapar, Uretimin; istenilen miktarda, istenilen zamanda ve istenilen kalitede gercekleşmesini sağlar, Kalite kontrol ve test tekniklerini hazırlar Bilgisayar ve Uretim Programları (Bilgisayar destekli tasarım, kumanda ve otomasyon, optimizasyon, paket uretim programları vb), Endustriyel makineler (NC, CNC kontrollu panel ebatlama, Frezeleme makineleri, Yuksek frekanslı presler, hidrolik ve pnomatik montaj makineleri ust yuzey işlemleri ve kurutma hatları vb) El makineleri (elektrik, elektronik pnometik, hidrolik mekanik vb), El aletleri (kesici, vurma, sıkıştırma, olcme ve kontrol, markalama vb) Malzemeler (hammadde, yarı mamul, mamul madde ve yardımcı gerecler)

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ OZELLİKLER

Ağac işleri endustri muhendisi olmak isteyenlerin,
Matematik ve fen derslerinde başarılı, İşletmeye ilgi duyan, Tasarım ve cizim yeteneği gelişmiş, İnsan ilişkilerinde olumlu tutum ve iletişim becerisine sahip, Ekip halinde calışabilen, Bedence sağlam kimseler olmaları gerekmektedir

CALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

İşletmenin kullandığı teknolojiye bağlı olarak calışma ortamı icerisinde toz, sıvı madde buharı veya gurultu olabilmektedir Pazarlama, uretim planlama ve tasarım birimlerinde sakin bir ortamda calışılmaktadır Uretim biriminde diğer calışanlarla, satış biriminde ise muşterilerle iletişim gerektiren bir meslektir

CALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Ağac İşleri Endustri Muhendisleri,

Belediyeler , DPT, Milli Produktivite Merkezi, DPT (Devlet Planlama Teşkilatı), TSE (Turk Standartları Enstitusu), ve Turk Patent Enstitusu, KOSGEB gibi kamu kurum ve kuruluşlarında muhendis, araştırmacıplanlamacı muhendis olarak,
Universitelerin orman endustrisi, ağac işleri ve mobilya –dekorasyon bolumlerinde oğretim elemanı olarak, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Mesleki Teknik Ortaoğretim Kurumları ve Merkezlerinde oğretmen olarak, Başta mobilya endustrisi olmak uzere ağacı hammadde olarak kullanılan deniz aracları, oyuncak, hediyelik eşya, muzik enstrumanları, ağaca dayalı ara urun, ahşap işleme makineleri gibi endustriyel alanlarda faaliyet gosteren tum ozel sektor kuruluşlarında calışabilirler Dekorasyona yonelik buro, uretime yonelik atolye veya fabrika olmak uzere kendi işletmelerini kurabilirler, yatırım danışmanlığı yapabilirler Ağacın bol bulunan ve mutlaka değerlendirilmesi gerekli bir hammadde olması nedeniyle yakın gelecekte veya ileride meslek elemanlarına olan talebin azalması soz konusu değildir Tum dunyada gelir seviyesinin artması buna bağlı olarak ahşap veya turevi mekan donatı elemanlarının değiştirilme suresinin kısalması ve giderek bu urunlerin zorunlu tuketim urunleri grubuna girmesi nedeniyle bu mesleği yapan elemanlara duyulan ihtiyac artmaktadır Bayanların planlama ve pazarlama gibi alanlarda calışabilmeleri nedeniyle iş bulma acısından cinsiyetin onemi yoktur Marmara, İc Anadolu, Ege ve Akdeniz bolgeleri bu alanla ilgili endustrinin yoğunlaştığı bolgelerdir

Meslek eğitimi, Hacettepe Universitesi Mesleki Teknoloji Yuksek Okulu Ağac İşleri Endustri Muhendisliği bolumunde verilmekte iken, bu bolume artık oğrenci alınmaması nedeniyle, D Meslek Eğitimi bolumunde bulunan bilgiler “Ağac İşleri Endustri Muhendisliği bolumu eğitiminin verildiği zamandaki araştırılan bilgileri kapsamaktadır

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

İlgili bolume liseden sonra girilen Oğrenci Secme Sınavı (OSS)nda yeterli “Sayısal (SAY2) puan alınarak girilmektedir

Eğitim suresi bir yıl hazırlık eğitimi olmak uzere 5 yıldır

Mesleki eğitim boyunca; teknik resim, ağac dendrolojisi ve anatomisi, fizik, temel kimya, matematik, statik, mobilya kontruksiyon, dinamik, ağac kimyası, termodinamik, meslek resmi, uretim teknolojisi, ağac işleme makineleri, temel istatistik, malzeme mukavemet, ağac malzeme fiziği, teknik elektrik, tasarımproje, iş etudu, yoneylem araştırması, kumanda tekniği,proje uygulaması, ust yuzey işlemleri, persfektif, mobilya kalite kontrol teknikleri, ağac malzeme koruma teknikleri, uretim planlaması, yeterlik calışması, ahşap yapı elemanları, ağac işleri endustri pazarlama teknikleri, ic mimaridekorasyon, malzeme bilgisi, klasik mobilya tekniği, mobilya doşeme teknikleri, akustik, maliyet analizi, yeni urun geliştirme tekniği, ısı transferi, ağac zararlıları, ticareti yapılan ağac turleri, bilgisayar, temel ekonomi, iş hukuku, Turk dili, okuma becerileri, Ataturk ilkeleri ve ınkılap tarihi, guzel sanatlar ve beden gibi dersler verilir

MESLEKTE İLERLEME

Lisans eğitiminden sonra yuksek lisans, doktora yapabilir, araştırma gorevlisi olabilir ve akademik kariyer yapabilirler

Kamu kuruluşlarında calışanlarda ise mudur yardımcısı, mudur, il muduru, daire başkanı vb gibi yonetici pozisyonlarına yukselmeleri mumkundur

BENZER MESLEKLER : Endustri Muhendisliği, Orman Endustri Muhendisi, Mobilya Dekorasyon Oğretmeni

BURS, KREDİ VE UCRET DURUMU

Oğrenciler eğitimleri suresince Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilen oğrenim ve harc kredisinden yararlanabilirler Ayrıca ozel ve kamu kurumlarının sağladığı burs imkanlarından da yararlanabilmektedirler

Eğitim sonrası kazanc ise, calışılan kuruluşun turune, calışılan pozisyona, firmanın ucret politikasına ve şehre gore değişmektedir

İşe başlangıc ucreti asgari ucretin uc katı civarındadır Ust duzey yonetici pozisyonları icin ucret son derece yuksektir

Kamu kurum ve kuruluşlarında calışanlar 657 sayılı kanunda belirtilen teknik hizmetler sınıfındaki kadroların derece ve kademesinden maaş alırlar

DAHA AYRINTILI BİLGİ İCİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları, Turkiye İş Kurumu Genel Mudurluğu Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bunyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Turkiye İş Kurumu İl Mudurlukleri
Kaynak: İskur

Üst Alt