Son Konu

Ağac işleri endustri muhendisliği

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
ağac işleri endustri muhendisliği nedir,
ağac işleri endustri muhendisliği bolumu,
ağac işleri endustri muhendisliği hacettepe

ağac işleri endustri muhendisliği hakkında bilgi

ağac işleri endustri muhendisi

Ahşap ya da ahşap kokenli malzemelerin, istenilen kalite standardında, belirlenen surede, en
duşuk maliyetle uretilebilmesi icin uretim sistemini tasarlayan, projelendiren, uretim surecini
denetleyen kişidir

GOREVİ
Ana hammadde ağac olmak uzere, ağacı mekanik işlemler sonucu kereste, kaplama,
kontrplak, kontrtabla, yonga levha ve lif levha gibi urunlere ve bu ara urunleri de ağırlıklı
olarak sabit ve hareketli mobilyalar olmak uzere dayanıklı tuketim urunlerine donuşturme
surecinde;
Tasarlanmış bir urunu projelendirir, maliyet analizi yapar ve uretime hazırlar,
Uretimin yapılacağı atolye ve fabrikayı planlar,
Uretim icin gerekli malzemelerin temininde gorev alır, stok planlaması yapar,
Uretimin; istenilen miktarda, istenilen zamanda ve istenilen kalitede gercekleşmesini
sağlar,
Kalite kontrol ve test tekniklerini hazırlar

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

Bilgisayar ve Uretim Programları (Bilgisayar destekli tasarım, kumanda ve otomasyon,
optimizasyon, paket uretim programları vb),
Endustriyel makineler (NC, CNC kontrollu panel ebatlama, Frezeleme makineleri,
Yuksek frekanslı presler, hidrolik ve pnomatik montaj makineleri ust yuzey işlemleri ve
kurutma hatları vb)
El makineleri (elektrik, elektronik pnometik, hidrolik mekanik vb),
El aletleri (kesici, vurma, sıkıştırma, olcme ve kontrol, markalama vb)
Malzemeler (hammadde, yarı mamul, mamul madde ve yardımcı gerecler)

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ OZELLİKLER

Ağac işleri endustri muhendisi olmak isteyenlerin,

Matematik ve fen derslerinde başarılı,

İşletmeye ilgi duyan,

Tasarım ve cizim yeteneği gelişmiş,

İnsan ilişkilerinde olumlu tutum ve iletişim becerisine sahip,

Ekip halinde calışabilen,

Bedence sağlam kimseler olmaları gerekmektedir

CALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

İşletmenin kullandığı teknolojiye bağlı olarak calışma ortamı icerisinde toz, sıvı madde buharı
veya gurultu olabilmektedir Pazarlama, uretim planlama ve tasarım birimlerinde sakin bir
ortamda calışılmaktadır Uretim biriminde diğer calışanlarla, satış biriminde ise muşterilerle
iletişim gerektiren bir meslektir

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Meslek eğitimi, Hacettepe Universitesi Mesleki Teknoloji Yuksek Okulu Ağac İşleri
Endustri Muhendisliği bolumunde verilmekte iken, bu bolume artık oğrenci alınmaması
nedeniyle, meslek eğitimi ile ilgili bilgiler “Ağac İşleri Endustri Muhendisliği bolumu
eğitiminin verildiği zamandaki araştırılan bilgileri kapsamaktadır

CALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Ağac İşleri Endustri Muhendisleri,
Belediyeler , DPT, Milli Produktivite Merkezi, DPT (Devlet Planlama Teşkilatı), TSE
Turk Standartları Enstitusu), ve Turk Patent Enstitusu, KOSGEB gibi kamu kurum ve
kuruluşlarında muhendis, araştırmacıplanlamacı muhendis olarak,
Universitelerin orman endustrisi, ağac işleri ve mobilya –dekorasyon bolumlerinde
oğretim elemanı olarak,
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Mesleki Teknik Ortaoğretim Kurumları ve Merkezlerinde
oğretmen olarak,
Başta mobilya endustrisi olmak uzere ağacı hammadde olarak kullanılan deniz aracları,
oyuncak, hediyelik eşya, muzik enstrumanları, ağaca dayalı ara urun, ahşap işleme
makineleri gibi endustriyel alanlarda faaliyet gosteren tum ozel sektor kuruluşlarında
calışabilirler
Dekorasyona yonelik buro, uretime yonelik atolye veya fabrika olmak uzere kendi
işletmelerini kurabilirler, yatırım danışmanlığı yapabilirler
Ağacın bol bulunan ve mutlaka değerlendirilmesi gerekli bir hammadde olması
nedeniyle yakın gelecekte veya ileride meslek elemanlarına olan talebin azalması soz
konusu değildir Tum dunyada gelir seviyesinin artması buna bağlı olarak ahşap veya
turevi mekan donatı elemanlarının değiştirilme suresinin kısalması ve giderek bu
urunlerin zorunlu tuketim urunleri grubuna girmesi nedeniyle bu mesleği yapan
elemanlara duyulan ihtiyac artmaktadır
Bayanların planlama ve pazarlama gibi alanlarda calışabilmeleri nedeniyle iş bulma
acısından cinsiyetin onemi yoktur
Marmara, İc Anadolu, Ege ve Akdeniz bolgeleri bu alanla ilgili endustrinin yoğunlaştığı
bolgelerdir

EĞİTİM SONRASI
Eğitim sonrası kazanc ise, calışılan kuruluşun turune, calışılan pozisyona, firmanın ucret
politikasına ve şehre gore değişmektedirİşe başlangıc ucreti asgari ucretin uc katı
civarındadır Ust duzey yonetici pozisyonları icin ucret son derece yuksektirKamu kurum ve
kuruluşlarında calışanlar 657 sayılı kanunda belirtilen teknik hizmetler sınıfındaki kadroların
derece ve kademesinden maaş alırlar

MESLEKTE İLERLEME VE YUKSELME

Lisans eğitiminden sonra yuksek lisans, doktora yapabilir, araştırma gorevlisi olabilir ve
akademik kariyer yapabilirler
Kamu kuruluşlarında calışanlarda ise mudur yardımcısı, mudur, il muduru, daire başkanı vb
gibi yonetici pozisyonlarına yukselmeleri mumkundur

DAHA AYRINTILI BİLGİ İCİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili eğitim kurumları,
Turkiye İş Kurumu web sayfası iskurgovtr
Ulusal Meslek Bilgi Sistemi mbsmebgovtr
Turkiye İş Kurumu Meslek Bilgi Merkezleri

Üst Alt